عناب | بیا و یادبگیر

عناب

بزرگتر های ما از بسیاری از میوه هایی که ما گاهی حتی آن ها را از نزدیک ندیده ایم، استفاده های دارویی می کردند. یکی از انواع این میوه های قدیمی و البته دارویی که امروز تنها می توان در عطاری ها آن را یافت، عناب است.

عناب

  • معرفی

عناب میوه ی کوچک درخت پر شاخ و برگ و بزرگی است که برای اولین بار در کشور اژدهای قرمز (چین) کشت شد. میوه ای به اندازه ی یک خرما، هسته دار با پوستی قرمز و گوشتی تقریبا کرم رنگ که روایتگر طعمی شیرین و خوشمزه است.

برخلاف گونه ی رسیده ی آن که چروک خورده، قرمز رنگ و شیرین است، نوع نارس یا کال آن سبز رنگ، لغزنده و پوستی بدون چین و چروک دارد و طعم آن تقریبا مشابه با میوه ی سیب است.

عناب از قدیم در میان ما ایرانیان رواج داشته است. تا جایی که در تشبیهات شاعرانه ی فرودوسی، خاقانی و نظامی نیز راه یافته و در میان عموم مردم نام ها بسیاری چون خرمای قرمز، سنجد گرگانی و خرمای چینی را به خود اختصاص داده است.

موارد مصرف آن بسیار متنوع است و مردم در سراسر جهان به شکل های مختلف آن را میل می کنند. در اروپا و به ویژه در کشور انگلستان عناب را کنار چای می خورند، چشم بادامی ها از آن شربت درست می کنند و می نوشند، آفریقایی ها با استفاده از آن کیک می پذند و آسیایی ها و به ویژه ما ایرانی ها آن را به صورت خشک شده نوش جان می کنیم.

  • کشور های تولید کننده ی عناب

واقعیت این است که در خصوص تولیدات و صادرات عناب اطلاعات کاملی از منابع معتبر ارائه نشده و نمی توان گفت که کدام کشور ها بیشترین میزان تولیدات و صادرات آن را در اختیار خود دارند.

اما با توجه به بحث گیاه شناسی آن و اطلاعات پراکنده ای که در اینترنت پخش شده می توان گفت کشور چین که زادگاه این میوه است بزرگ ترین تولید کننده ی عناب و در کنار آن کشور های ایران، افغانستان، لبنان و برخی کشور های جنوب اروپا از دیگر کشور هایی هستند که به تولید و صادرات این میوه می پردازند.

  • کالری عناب

به صورت خام عناب جزو میوه های کم کالری به شمار می آید و می توان از آن در هر نوع رژیم غذایی استفاده کرد. چرا که در هر 100 گرم از آن میزان تقریبی 79 کیلو کالری موجود است.

اما با توجه به این که ما ایرانی ها عمدتا آن را به صورت خشک شده مصرف می کنیم بهتر است اندازه را در خوردن آن نگه داریم. چون هر 100 گرم عناب خشک 287 کیلو کالری دارد و زیاده روی در مصرف آن می تواند باعث اضافه وزن و چاقی شود.

  • ویتامین های عناب

عناب تازه دارای ویتامین آ، برخی از ویتامین های گروه ب (تیامین – ریبوفلاوین – نیاسین) و ویتامین ث است. به خصوص میزان ویتامین ث در این میوه بسیار بالا است و مصرف آن می تواند به خوبی سیستم ایمنی بدن را در برابر آلودگی ها و سموم مختلف تقویت کند.

همچنین مقادیری از مواد مغذی پتاسیم، منگنز، فسفر، منیزیم، کلسیم و روی نیز در آن موجود است که می تواند برای سلامت ارگان های مهم بدن بسیار موثر باشد.

در خصوص عناب خشک شده اما باید گفت که نسبت به نوع تازه ی آن ویتامین آ و ویتامین ث بسیار کمتری دارد اما ویتامین های گروه ب در آن به مراتب بیشتر از نوع تازه ی آن است. همچنین مواد مغذی موجود در آن مثل آهن، منگنز، فسفر، پتاسیم و منیزیم نیز حجم بیشتری را به خود اختصاص داده اند.

برای علاقه مندان به نوع تازه ی این میوه تیم سلامت بیا و یادبگیر تصویری کامل از ویتامین ها و مواد مغذی آن آماده کرده می توانید در ادامه مشاهده کنید. اما اگر قصد مشاهده ی ویتامین ها و مواد مغذی عناب خشک شده را نیز دارید می توانید از لینکی که در ابتدای این مقاله قرار داده شده به وبسایت ویکیپدیا مراجعه کنید.

ویتامین های عناب | بیا و یادبگیر
ویتامین های عناب | بیا و یادبگیر

خواص عناب

  • خواص عناب برای تصفیه خون

مانند انار، عناب هم در تصفیه خون موثر است و می تواند از غلظت خون جلوگیری کند و باعث حفظ سلامت بدن شود. از سوی دیگر مصرف آن به صورت آبگیری شده و همچنین جوشانده ی برگ آن نیز منجر به بند آمدن خون می شود که در گذشته برای جلوگیری از خونریزی از آن ها استفاده می شد.

  • عناب برای هضم بهتر مواد غذایی

برای هضم بهتر مواد غذایی و کنترل تحرکات روده و همچنین کمک به درمان بیماری های چون اسهال و یبوست استفاده از میوه ی عناب پیشنهاد تیم سلامت بیا و یادبگیر به تمامی شما همراهان گرامی است.

به دلیل داشتن مقادیر قابل توجهی از ماده ی مغذی فیبر مصرف این میوه باعث پاکسازی معده و روده و به طور کل دستگاه گوارش از سموم و آلودگی ها می شود. در نتیجه فرایند هضم و دفع مواد غذایی برای این ارگان حیاتی بدن ساده تر می گردد.

علاوه بر این به دلیل ملین بودن آن مصرف این میوه توصیه بسیاری از طبیبان سنتی به بیماران برای کمک به درمان یبوست است. البته که اگر به صورت خشک شده مصرف شود خواص درمانی بیشتری دارد و علاوه بر درمان یبوست منجر به تقویت معده نیز می شود و از نفخ آن جلوگیری می کند.

خواص عناب | بیا و یادبگیر
خواص عناب | بیا و یادبگیر
  • موثر در کاهش اضطراب و استرس

عناب میوه ای است که می توانید در مواقعی که اضطراب و استرس دارید میل کنید. طبق تحقیقاتی که دانشمندان از این ماده ی خوراکی به عمل آورده اند مشخص شده که این میوه دارای خاصیت تسکین دهندگی است و می تواند بدن را از حالت اضطرار خارج کند.

همچنین مصرف آن برای افرادی که از مشکلاتی چون بی خوابی رنج می برند و دغدغه ی ذهنی بسیاری دارند نیز توصیه می شود. مصرف کمی عناب چند ساعت قبل از خواب از فشار ذهنی می کاهد و منجر به داشتن خوابی عمیق و راحت می شود.

  • مفید برای حفظ سلامت کلیه ها و کبد

عناب مدر است و مصرف آن برای سلامت کلیه ها و کبد ضروری است. مصرف این میوه در تسریع روند دفع سنگ کلیه موثر است و همچنین می تواند منجر به دفع سموم از کلیه ها و کبد شود و سبب پاکسازی این دو ارگان حیاتی بدن از آلودگی ها شود.

  • ضد سرفه و کاهنده ی درد

عناب به دلیل داشتن لعاب زیاد، نرم کننده ی مخاط سینه نیز محسوب می شود. مصرف جوشانده ی این میوه در دوران سرما خوردگی می تواند به کاهش سرفه و درد در ناحیه سینه کمک کند و گرفتگی صدا را رفع کند.

  • تقویت سیستم ایمنی بدن به کمک عناب

میزان بالای ویتامین ث در این میوه به خصوص در عناب تازه، در کنار آنتی اکسیدان ها و سایر ویتامین ها و مواد مغذی دیگر موجود در آن می توانند به خوبی سیستم ایمنی بدن را در برابر بیماری ها، سرما خوردگی ها و ویروس ها تقویت کند.

خواص عناب | بیا و یادبگیر
خواص عناب | بیا و یادبگیر
  • خواص عناب برای مقابله با سرطان

ویتامین ث فراوانی که در این میوه موجود است و طبق آمار از میوه هایی جون پرتقال، گریپ فروت و لیمو شیرین هم بیشتر است یک اسلحه قدرتمند برای مقابله با گونه های مختلف بیماری سرطان است.

قرار دادن این میوه در سبد غذایی و مصرف منظم آن به صورت روزانه از گسترش سلول های سرطانی در بدن جلوگیری می کند و با تقویت سیستم ایمنی بدن سبب از بین رفتن رادیکال های آزاد می شود. در نتیجه خطر ابتلا به سرطان های دهانه ی رحم، سینه، تخمدان، پوست، روده ی بزرگ و کبد به طرز چشمگیری کاهش پیدا می کند.

  • ضد افسردگی

در متون طب سنتی فواید دارویی بسیاری برای عناب و ریشه ی درخت آن نام برده اند. از جمله می گویند که دم کرده ی میوه ی آن داروی افسردگی است و برای تقویت حافظه و بر طرف کردن کم اشتهایی کاربرد دارد. همچنین ریشه ی گیاه آن نیز در درمان سوءهاضمه مفید است و جوشانده ی پوست درخت آن را دارویی ضد اسهال می دانند.

خواص عناب | بیا و یادبگیر
خواص عناب | بیا و یادبگیر
  • ضد میکروب و ضد التهاب

ضد میکروب، ضد التهاب و ضد آلرژی، این ها خواصی هستند که میوه ی عناب به واسطه ی ویتامین ث، آنتی اکسیدان و فلاونوئید ها در خود جای داده است. به همین دلیل مصرف آن به صورت خوراکی و استعمال خارجی آن روی التهاب های پوستی می تواند سبب کاهش درد مفاصل و عضلات شود.

  • خواص عناب برای سلامت استخوان ها

چه میوه ی تازه و چه نوع خشک شده آن میزبان مقادیر قابل توجهی از ماده مغذی کلسیم است که می تواند برای سلامت و استحکام استخوان های بدن موثر باشد و مانع پوکی استخوان ها در میانسالی و کهنسالی شود.

خواص عناب | بیا و یادبگیر
خواص عناب | بیا و یادبگیر

مضرات عناب

  • اگر مزاج شما سرد است

عناب در افراد سرد مزاج، تولید گاز و نفخ می کند. بنابراین بهتر است تا افرادی که مزاج آن ها سرد است از مصرف آن پرهیز کنند یا این که آن را به همراه مویز نوش جان کنند تا همدیگر را خنثی کنند و باعث ورم یا درد در ناحیه معده نشوند.

  • در مصرف عناب زیاده روی نکنید

مصرف بیش از اندازه ی این میوه می تواند باعث کاهش قند خون شود. در نتیجه توصیه می شود تا افرادی که از بیماری هایی چون دیابت رنج می برند در مصرف این میوه اندازه را نگه دارند تا سلامت آن ها به خطر نیوفتد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

گیلاس
زغال اخته