گیلاس | بیا و یادبگیر

گیلاس

دسترسی به برخی میوه ها در بعضی از مواقع سال سخت و گاهی غیر ممکن است. به همین خاطر کمپوت ها یکی از جایگزین های دلچسب میوه های تازه هستند. از زمان قدیم که هنوز کمپوت آناناس در میان کمپوت های ایرانی به خاطر وارداتی و گران بودن زیاد طرفدار نداشت، 2 نوع کمپوت از معروف ترین کمپوت ها بودند.

به ویژه در مراسم های عیادت از مریض، ممکن نبود که کسی بدون کمپوت گیلاس به عیادت بیماری برود. به همین بهانه ی زیبا تیم سلامت بیا و یادبگیر امروز و در این مقاله به سراغ این میوه ی تابستانی و پرطرفدار رفته تا لیستی کامل از خواص و مضرات آن را به شما همراهان همیشگی ارائه کند.

گیلاس

  • معرفی

گیلاس، از میوه های مشهور تابستانی و از خانواده ی گل سرخیان، میوه ای پر طرفدار و خوشمزه که می توان آن را در سراسر این کره ی خاکی یافت کرد. چرا که علاوه بر طعم شیرینی که دارد، خواص درمانی فراوانی را نیز شامل می شود.

این میوه دارای انواع و اقسام مختلفی است که هر کدام طعم و مزه ی منحصر به فرد خود را دارند. از گیلاس قرمز و سیاه گرفته که طعمی شیرین و دلپذیر دارند تا گونه ای که رنگ آن زرد و قرمز است و مزه ی آن به ترشی و شیرینی (ملس) می زند.

همچنین گونه ی ترش آن نیز که با نام آلبالو در بازار به فروش می رسد از جمله معروف ترین اعضای خانواده ی گیلاس است. آلبالو از لحاظ ظاهری شباهت بسیاری به گیلاس دارد اما کمی کوچک تر و ترش تر است و رنگ مخصوص به خود را دارد. قرمز آلبالویی که یکی از رنگ های محبوب میان ما ایرانی ها است.

از ظاهر و اندازه و رنگ و طعم آن که بگذریم به شکل های مصرف این میوه می رسیم. همان طور که می توانید حدس بزنید عمده ی مصرف گیلاس به شکل خام و نوبرانه است اما در کنار آن از این میوه در تهیه مربا، تارت، مارمالاد و به ویژه کمپوت نیز استفاده می شود که هر کدام از این محصولات طرفداران پر و پا قرص مخصوص به خود را دارند.

  • کشور های تولید کننده ی گیلاس

طبق گفته ی منابع معتبر این میوه برای اولین بار در مناطقی بین دریای سیاه و خزر کشت می شد ولی به تدریج و با افزایش داد و ستد میان کشور ها به اروپا و سپس قاره ی آمریکا نیز انتقال پیدا کرد.

اما در حال حاضر بیش از 20 کشوردر دنیا به تولید و صادرات این میوه ی کوچک و خوشمزه می پردازند که کشور ترکیه با تولید سالانه 725 هزار تن از این میوه در صدر جدول تولید کننده های گیلاس قرار دارد. بعد از ترکیه کشور آمریکا با تولید 295 هزار تن و کشور شیلی با تولید 255 هزار تن رتبه های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.

کمی پایین تر و در رده ی ششم این لیست که توسط سازمان فائو به جهانیان ارائه شده است نام کشور عزیزمان ایران را هم می توانیم مشاهده کنیم. ایران سالیانه 121.5 هزار تن گیلاس را تولید و راهی بازار جهانی می کند که اکثر این تولیدات مربوط به باغات استان های مشهد، همدان، اصفهان، ارومیه، کرج و لواسانات است.

کشور های تولید کننده ی گیلاس | بیا و یادبگیر
کشور های تولید کننده ی گیلاس | بیا و یادبگیر
  • کالری گیلاس

گیلاس میوه ی خوش خوراک و کم کالری است و اکثریت افراد طعم و مزه ی آن را می پسندند. به طور متوسط در هر 100 گرم از این میوه ی لذیذ میزان 63 کیلو کالری وجود دارد که همین امر استفاده از آن را در هر نوع رژیم غذایی مجاز می کند.

  • ویتامین های گیلاس

از چربی و قند و کربوهیدرات گرفته تا ویتامین ها و مواد مغذی مختلف همه را می توانید با نوش جان کردن این میوه دریافت کنید. طبق بررسی هایی که تیم سلامت بیا و یادبگیر از منابع معتبر به عمل آورده گیلاس سرشار از ویتامین آ، ویتامین های گروه ب (تیامین، نیاسین و ریبوفلاوین) و ویتامین ث است.

جدای از ویتامین ها ذکر شده، این میوه منبعی غنی از مواد مغذی کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر و پتاسیم است و نوش جان کردن آن می تواند در حفظ سلامت بدن و ارگان های حیاتی آن نقش تاثیر گذاری داشته باشد.

ویتامین های گیلاس | بیا و یادبگیر
ویتامین های گیلاس | بیا و یادبگیر

خواص گیلاس

  • خواص گیلاس برای درمان یبوست

برای کمک به درمان یبوست مصرف گیلاس می تواند بسیار موثر باشد. این میوه یک ملین طبیعی است و به دلیل وجود فیبر غذایی در آن می تواند برای پاکسازی معده و روده از سموم و مواد غذایی ناسالم مورد استفاده قرار گیرد.

همچنین نوش جان کردن آن می تواند فرایند هضم و دفع مواد غذایی را برای دستگاه گوارش آسان تر کند و ضمن حفظ سلامت آن از بروز درد و ناراحتی در معده و روده جلوگیری کند.

  • گیلاس برای حفظ سلامت کلیه و مثانه

اگر بخواهیم از دیدگاه طبی به خواصی که گیلاس بر سلامت کلیه و مثانه دارد نگاهی بیندازیم باید گفت مصرف این میوه می تواند با تخلیه مجاری ادراری و لوله های هاضمه در دفع و از بین بردن سنگ کلیه، سنگ مثانه و سنگ صفرا تاثیر گذار باشد.

اما اگر بخواهیم کمی خودمانی تر بگوییم باید گفت این میوه دارای پتاسیم نسبتا بالایی است که می تواند در افزایش حجم ادرار موثر باشد و به دفع سنگ کلیه، سنگ مثانه و سنگ صفرا کمک کند.

خواص گیلاس | بیا و یادبگیر
خواص گیلاس | بیا و یادبگیر
  • خواص گیلاس در کنترل گواتر

بسیاری از منابع معتبر دنیا به این میوه لقب داروخانه ی طبیعی را اعتا کرده اند. چون دارای انواع و اقسام ویتامین ها و مواد مغذیی است که می تواند در کنترل یا کمک به درمان بیماری های مختلف موثر واقع شود.

به طور مثال برخی از پزشکان برای کنترل بیماری گواتر مزمن که ناشی از کمبود ید در بدن است مصرف روزانه یک فنجان گیلاس را پیشنهاد می کنند تا از پیشروی و بزرگ شدن بیش از اندازه ی غده ی تیروئید جلوگیری کنند.

  • تقویت سیستم ایمنی بدن

به دلیل وجود مقادیری از ماده ی مغذی فیبر و ویتامین ث در این میوه مصرف منظم و به اندازه ی آن باعث تقویت سیستم ایمنی می شود و بدن را ابتلا به برخی از گونه های بیماری سرطان مثل سرطان روده ی بزرگ حفظ می کند.

علاوه بر این به خاطر وجود آنتی اکسیدان ها در آن مصرف گیلاس باعث افزایش تعداد گلبول های سفید و تقویت سیستم دفاعی بدن می شود و از بروز سرما خوردگی، آنفولانزا، تب، سرفه و عفونت های باکتریایی جلوگیری می کند.

خواص گیلاس | بیا و یادبگیر
خواص گیلاس | بیا و یادبگیر
  • خواص گیلاس برای کاهش فشار خون بالا

برای حفظ سلامت قلب و عروق و مبارزه با فشار خون بالا و کاهش آن مصرف گیلاس توصیه تیم سلامت بیا و یادبگیر به تمامی شما همراهان گرامی است. میزان پتاسیم در این میوه اندکی کمتر از میوه هایی مثل کیوی، نارگیل و موز است و می تواند تاثیر زیادی در سلامت قلب و عروق داشته باشد.

مصرف روزانه یک فنجان از این میوه روند گردش خون در بدن را بهبود می دهد و از گرفتگی و مسدود شدن رگ های خونی جلوگیری می کند. در نتیجه خطر بروز مشکلات قلبی و عروقی را در افراد مختلف به حداقل می رساند.

علاوه بر این مصرف گیلاس به صورت منظم و روزانه در دراز مدت باعث بهبود فرایند خون سازی در بدن می شود و در ادامه زمینه را برای کاهش کلسترول بد خون فراهم می سازد. همچنین مصرف این میوه برای کنترل و حفظ ضربان و تپش قلب نیز توصیه می شود.

خواص گیلاس | بیا و یادبگیر
خواص گیلاس | بیا و یادبگیر
  • خواص گیلاس برای درمان میگرن

اگر از سردرد های میگرنی رنج می برید و به دنبال راه حل های طبیعی برای درمان آن هستید پیشنهاد می کنیم تا از دم کرده یا جوشانده ی گیلاس استفاده کنید. جوشانده یا دم کرده ی این میوه ضمن تسکین اعصاب در کاهش و از بین بردن سردرد های میگرنی نیز بسیار موثر است.

همچنین برای داشتن خوابی عمیق و آسوده می توانید یک لیوان چای یا دمنوش این میوه را کمی پیش از خواب میل کنید تا ذهنتان آرام بگیرد و بدنتان آماده ی استراحت شود.

  • خواص گیلاس برای پوست

به خاطر وجود انواع مختلف ویتامین های گروه ب و ویتامین آ و ویتامین ث در این میوه مصرف آن چه به صورت خوراکی و چه به صورت استعمال خارجی (ماسک صورت) می تواند برای حفظ طراوت و شادابی پوست بسیار مفید باشد.

علاوه بر این برای رهایی پوست از لکه های سیاه، جوش و آکنه و برای پاکسازی و جوانسازی و جلوگیری از پیری زودرس پوست استفاده از ماسک گیلاس توصیه تیم سلامت بیا و یادبگیر به تمامی شما همراهان همیشگی است.

برای ساخت این ماسک لازم است تا یک یا دو قاشق غذا خوری گیلاس را بپزید و سپس آن ها را درون یک ظرف بریزید و خوب له کنید. حال یک قاشق عسل طبیعی و نصف یک عدد لیمو ترش را به این ظرف اضافه کنید و خوب هم بزنید. این ماسک را به مدت 15 تا 20 دقیقه روی پوست صورت خود قرار دهید و سپس با آب ولرم بشویید.

خواص گیلاس | بیا و یادبگیر
خواص گیلاس | بیا و یادبگیر
  • خواص گیلاس برای مو

در کنار خواصی که این میوه برای پوست و سلامت آن دارد، می تواند برای مو ها نیز بسیار مفید باشد و از ریزش آن ها جلوگیری کند و منجر به تقویت مو ها شود. مصرف روزانه ی این میوه میزان آبرسانی به پوست سر را افزایش می دهد و با تامین رطوبت مورد نیاز مو ها از آسیب یا خشکی مو های سر جلوگیری می کند.

خواص گیلاس | بیا و یادبگیر
خواص گیلاس | بیا و یادبگیر

مضرات گیلاس

  • زیاده روی نکنید

اگر چه این میوه دارای خواص بی شماری است که می تواند برای درمان یا پیشگیری هر نوع بیماری موثر واقع شود اما نباید در مصرف آن زیاده روی کرد. چرا که میزان بالای پتاسیم در این میوه می تواند برای بدن خطر آفرین باشد و باعث بروز امراض مختلف شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

زالزالک
عناب