بروکلی | بیا و یادبگیر

بروکلی

خانواده ی کلم ها تنوع بسیاری دارند. تنوعی که در شکل، طعم و خواص آن ها تاثیر گذار است و منجر به ایجاد چند دستگی در میان طرفداران این خانواده ی پرجمعیت شده است. به طوری که بعضی افراد از میل کردن برخی از انواع کلم خیلی لذت می برند و از خوردن انواع دیگرش متنفرند.

بارز ترین نمونه از این مسئله را شاید بتوان کلم بروکلی معرفی کرد. عضوی متفاوت و در اصطلاح باکلاس از خانواده ی کلم ها که یا افراد از خوردنش لذت می برند و یا اصلا میلی به امتحان کردن دوباره اش ندارند.

کلم بروکلی

  • معرفی

بروکلی، یک سوپر سبزیجات، از جمله محصولات پرخاصیت پاییزی و زمستانی که برای اولین بار توسط اروپایی ها کشت شد و بعد ها به واسطه ی طعم خاص و خواص دارویی و درمانی فراوانش پایش به سایر قاره های نیز باز شد.

عضوی خاص از خانواده ی سبزیجات کلمی و به نوعی عموزاده ی محصولاتی چون کاهو، کلم، کلم بروکسل و کلم پیچ که می توان هم آن را به صورت خام و هم پخته شده میل کرد و سیستم ایمنی بدن را تا دندان مسلح کرد.

  • کشور های تولید کننده ی بروکلی

شاید روزگاری اروپایی ها حرف اول و آخر را در تولید کلم بروکلی می زدند اما در حال حاضر و طبق آخرین آماری که سازمان فائو (سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد) در تارنمای خود به ثبت رسانده کشور چین اولین و بزرگ ترین تولید کننده ی این عضو از خانواده ی کلم ها است.

چین با تولید سالیانه 10.6 میلیون تن از این نوع خاص کلم در رده ی اول و بعد از آن کشور هند با تولید 9.1 میلیون تن در رده ی دوم و بعد از آن ایالات متحده ی آمریکا با تولید 1.2 میلیون تن در رده ی سوم بزرگ ترین کشور های تولید کننده و صادر کننده ی کلم بروکلی قرار دارند.

کشور های تولید کننده ی بروکلی | بیا و یادبگیر
کشور های تولید کننده ی بروکلی | بیا و یادبگیر
  • کالری بروکلی

حدود کالری موجود در هر 100 گرم از این سبزی عددی برابر با 34 کیلو کالری است که این یعنی کلم بروکلی در قیاس با سبزیجاتی مثل کرفس، کاهو و اسفناج از میزان کالری به مراتب بالاتری برخودار است. پس باید حسابی حواستان جمع باشد و گول طعم و مزه و ظاهر جذابش را نخورید و در مصرف آن زیاده روی نکنید.

  • ویتامین های بروکلی

اگر بخواهیم لیستی کامل از ویتامین ها و مواد مغذی موجود در بروکلی را در اختیار شما همراهان بیا و یادبگیر قرار دهیم باید ما حالا حالا ها بنویسیم و شما هم بخوانید و بخوانید و بخوانید.

اما اگر بخواهیم به صورت گذرا نگاهی اجمالی به این لیست بلند بالا بیندازیم و چند مورد از مهم ترین این ویتامین ها و مواد مغذی را به شما معرفی کنیم می توانیم به ویتامین ث، ویتامین کا و ویتامین های گروه ب به عنوان گل سرسبد ویتامین ها اشاره و از منگنز و فسفر و پتاسیم به عنوان برجسته ترین مواد مغذی یاد کنیم.

ویتامین های بروکلی | بیا و یادبگیر
ویتامین های بروکلی | بیا و یادبگیر

خواص بروکلی

  • خواص کلم بروکلی در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی

پتاسیم، منیزیم، منگنز، این عضو جذاب خانواده ی سبزیجات هر آن چه که سیستم قلبی عروقی بدن ما برای داشتن کارکردی بی عیب و نقص بدان احتیاج دارد را در خود جای داده می تواند در کاهش کلسترول و همچنین کنترل فشار خون تاثیر به سزایی داشته باشد.

بدین ترتیب که به واسطه ی پتاسیمی و منیزیمی که دارد فرایند گردش خون در بدن را کنترل می کند و مانع از بروز التهاب و گرفتگی در رگ های انتقال دهنده ی خون می شود و در ادامه به کمک منگنزی که دارد این رگ ها را از چربی های مضر پاک می کند و سبب کاهش کلسترول بد خون می شود.

در انتها و در نتیجه ی تمامی این اقدامات هم بدن ما از شر بیماری های قلبی و عروقی نظیر سکته قلبی یا مغزی و همچنین مسدود شدن عروق در امان می ماند.

خواص بروکلی | بیا و یادبگیر
خواص بروکلی | بیا و یادبگیر
  • خواص بروکلی برای مقابله با سرطان

وجود مقادیر بسیار بالایی از ویتامین ث و آنتی اکسیدان ها به همراه ترکیبی گیاهی به نام سولفورافان در بروکلی آن را به یک ابزار و سلاح عالی برای مبارزه با بسیاری از گونه های مختلف بیماری سرطان تبدیل کرده است.

علی الخصوص سرطان هایی مثل سرطان روده ی بزرگ، سرطان ریه، سرطان سینه و پوست و همچنین سرطان های تخمدان و پروستات که از جمله شایع ترین گونه های این بیماری سهمگین به شمار می روند و سالانه میلیون ها نفر را در سراسر دنیا به کام مرگ می کشانند.

  • بروکلی برای تقویت سیستم ایمنی بدن

از نظر پزشکی کلم بروکلی مانند یک آنتی بیوتیک عمل می کند و می تواند سیستم ایمنی بدن ما را به بهترین شکل ممکن تقویت و آماده ی مقابله با بیماری های ویروسی، سرما خوردگی و آنفولانزا کند.

نکته ی جالب در خصوص این سبزی این است که میزان ویتامین ث موجود در آن از میوه هایی مثل لیمو شیرین و یا حتی پرتقال که در میان عموم مردم به داشتن ویتامین ث بالا شهرت دارند هم بیشتر است و می تواند جایگزین خوبی برای تقویت سیستم ایمنی در نبود این دو میوه ی خوشمزه باشد.

خواص بروکلی | بیا و یادبگیر
خواص بروکلی | بیا و یادبگیر
  • موثر در رفع التهاب و کاهش درد

به واسطه ی منابع غنی ویتامین ث و آنتی اکسیدان در کلم بروکلی، این سبزی دارای خاصیت ضد التهابی است و با مصرف آن می توان درد و ورم ناشی از التهابات را در هر کجای بدن که باشد کاهش داد.

  • خواص کلم بروکلی در جلوگیری از ابتلا به بیماری های چشمی

اگر چه میزان ویتامین آ و بتاکاروتن موجود در این سبزی بسیار اندک است اما باز هم می توان با مصرف روزانه و منظم آن گامی مثبت در راستای حفاظت از چشم ها برداشت و از بروز بسیاری از بیماری های چشمی مثل آب مروارید یا کاتاراکت جلوگیری کرد و مانع از پیری زودرس شبکیه چشم شد.

خواص بروکلی | بیا و یادبگیر
خواص بروکلی | بیا و یادبگیر
  • خواص بروکلی برای سلامتی استخوان ها

بروکلی غنی از مواد مغذیی مثل کلسیم، روی و منیزیم و صاحب یکی از عظیم ترین منابع ویتامین کا در میان تمامی خوراکی های طبیعی موجود در این کره ی خاکی است.

به همین دلیل هم یکی از بهترین گزینه ها برای تقویت استخوان های بدن ما انسان ها است و دارویی طبیعی برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان در میانسالی و کهنسالی به شمار می رود.

  • خواص کلم بروکلی در حفظ سلامت دستگاه گوارش

همان طور که بار ها و بارها در مقالات پیشین حوزه ی سلامت هم به آن اشاره کردیم دستگاه گوارش برای فعالیت بی عیب و نقص خود نیاز به ماده ی مغذی فیبر دارد و میوه ها و سبزیجات بهترین منبع برای تحت پوشش قرار دادن این خواسته هستند.

به خصوص میوه ها و سبزیجاتی مثل گلابی، تمشک، گوجه فرنگی و بروکلی که میزان فیبر موجود در آن ها بیشتر از سایرین است و می توانند به خوبی از پس تامین نیاز دستگاه گوارش به این ماده ی مغذی برآیند.

اما در پاسخ به این سوال که چرا دستگاه گوارش نیاز به فیبر دارد هم باید گفت که این ارگان بدن برای این که بتواند فرایند هضم و دفع مواد غذایی را به خوبی انجام دهد و از آلودگی و سموم پاک باشد نیاز به این ماده ی مغذی دارد.

خواص بروکلی | بیا و یادبگیر
خواص بروکلی | بیا و یادبگیر
  • خواص بروکلی در حفاظت از پوست

به خاطر وجود انواع مختلف آنتی اکسیدان ها، اسید های چرب امگا، ویتامین ث و ویتامین آ، مصرف خوراکی کلم بروکلی می تواند در محافظت از پوست بدن ما عملکردی موثر داشته باشد و از مبتلا شدن ما به سرطان پوست جلوگیری کند.

علاوه بر این می توان با مالیدن یک لایه ی نازک از جوانه و برگ های تازه ی این عضو از خانواده ی سبزیجات روی پوست درخشندگی و لطافت پوست را نیز حفظ کرد و از خشکی و چروکیدگی آن پیشگیری کند.

  • کلم بروکلی برای گذر راحت از دوران بارداری

کلم بروکلی پر است از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد مغذیی که مادران باردار برای به دنیا آوردن نوزادانی سالم به شدت به آن ها نیاز دارند. از کلسیم و پروتئین و فولات و فیبر گرفته تا آهن و فسفر و ویتامین ب6 همه و همه در این سبزی لاکچری و باکلاس موجود است و به همین دلیل هم تیم سلامت بیا و یادبگیر مصرف آن را برای تمامی مادران باردار توصیه می کند.

خواص بروکلی | بیا و یادبگیر
خواص بروکلی | بیا و یادبگیر

مضرات بروکلی

  • ممکن است باعث بروز ناراحتی معده شود

مصرف مقدار درمانی و ثابت کلم بروکلی روزانه یک فنجان به صورت خام یا بخارپز شده است و خوردن بیش از این مقدار آن می تواند موجب ایجاد درد های شکمی، نفخ و مشکلاتی مشابه شود.

همچنین بهتر است تا بیش از 3 روز این سبزی را داخل یخچال نگهداری نکنید و برای پخت آن نیز از مایکروویو استفاده نکنید. چرا که هر دو این کار های می تواند خواص درمانی و آنتی اکسیدان های موجود در کلم بروکلی را به طور کامل از بین ببرد.

  • می تواند اثرات برخی دارو ها را خنثی کند

افراد دریافت کننده دارو های ضد انعقادی (وارفارین و کومادین) باید از زیاده روی در مصرف کلم بروکلی خودداری کنند. چرا که این عضو خانواده ی سبزیجات با این دست از دارو های سازگاری ندارد و می تواند اثرات آن ها را کم و یا حتی به صفر برساند.

  • می تواند علائم گواتر را تشدید کند

افراد مستعد گواتر نیز به خاطر خاصیت گواترزایی بروکلی بهتر است تا از زیاده روی در مصرف آن پرهیز کنند تا علائم بیماریشان تشدید نشود و خطری سلامتشان را تهدید نکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

زردآلو
انگور