اسفناج | بیا و یادبگیر

اسفناج

یکی از نوستالژی های دوران کودکی و حتی نوجوانی بسیاری از ما یک شخصیت کارتونی محبوب به نام ملوان زبل بود. ملوانی که می توانست با خوردن سریع یک قوطی اسفناج قدرت و توان فوقالعاده ای پیدا کند و به هر کاری دست بزند.

ملوانی که بسیاری از ما به خاطر علاقه به او و همزاد پنداری با آن بار ها و بار ها بورانی اسفناج را خورده ایم تا شاید بتوانیم مانند او قدرتمند شویم. غذایی که از آن بیزار بودیم اما بهترین خوراکی برای کمک به رشد ما بود.

اسفناج

  • معرفی

اسفناج گیاه بومی سرزمین پارس و از مشهور ترین سبزیجات برگ دار دنیا است که به استناد منابع معتبر تاریخی از اوایل قرن یکم میلادی به عنوان یک کالا برای دادوستد از ایران به دیگر نقاط جهان صادر شد.

این گیاه مقاوم زمستانی بیش از 17 نوع از قوی ترین آنتی اکسیدان های موجود در این دنیا را در خود جای داده و با مصرف روزانه یک فنجان از آن می توان به بخش بزرگی از نیاز روزانه ی بدن به ویتامین ها و مواد مغذی مختلف علی الخصوص ویتامین آ و ویتامین کا پاسخ داد.

برخلاف سایر سبزیجات مثل کاهو، کلم و کرفس که عمده ی مصرف آن ها به صورت خام است، علاقه مندان به اسفناج اکثرا آن را به صورت پخته می خورند و به ندرت پیش می آید که ببینید فردی این عضو از خانواده ی سبزیجات را به صورت خام نوش جان کند.

برای اثبات این نظریه هم تنها کافی است نگاهی به لیست خوراک ها و غذا هایی که از اسفناج در تهیه ی آن استفاده می شود نگاهی بیندازید. فهرستی که پر است از غذا های لذیذ ایرانی و خارجی که شاید سرآمد تمامی آن ها بورانی، نرگسی، املت معروف اسفناج و همچنین سوپ و دیپی باشد که با استفاده از این سبزی تهیه می شود.

  • کشور های تولید کننده ی اسفناج

برخلاف تمامی مطالبی که تا به اینجای کار مطرح شد شاید برایتان جالب باشد که بدانید در بازار امروز تولید اسفناج، ایران هیچ جایگاهی ندارد و نام آن در لیست برترین تولید کنندگان این سبزی خوشمزه دیده نمی شود.

براساس آمار ارائه شده در سایت سازمان فائو سه کشور چین، ایالات متحده ی آمریکا و کنیا در حال جاضر بیشترین سهم را در بازار تولیدات و صادرات اسفناج دارند که هر کدام به ترتیب 29.8 میلیون تن، 300 هزار تن و 200 هزار تن از این سبزی را در طول یک سال تولید و راهی بازار های خارجی و داخلی خود می کنند.

کشور های تولید کننده ی اسفناج | بیا و یادبگیر
کشور های تولید کننده ی اسفناج | بیا و یادبگیر
  • کالری اسفناج

اسفناج یکی از کم کالری ترین سبزیجاتی است که بشر در این کره ی خاکی به آن دسترسی دارد. به طور متوسط در هر 100 گرم از این سبزی حدود 23 کیلو کالری انرژی وجود دارد و مصرف آن برای تمامی افراد به خصوص ورزشکاران و بدنسازان توصیه می شود.

  • ویتامین های اسفناج

هر ویتامین و مواد مغذیی که بدن ما به صورت روزانه به آن نیاز داشته باشد در این سبزی وجود دارد. از ویتامین آ و ویتامین ب9 یا همان فولات گرفته تا ویتامین ث و ویتامین کا و آهن و منیزیم و منگنز همه و همه را می توانید تنها با نوش جان کردن این عضو خانواده ی سبزیجات دریافت کنید.

ویتامین های اسفناج | بیا و یادبگیر
ویتامین های اسفناج | بیا و یادبگیر

خواص اسفناج

  • خواص اسفناج در کاهش وزن و لاغری

به خاطر وجود میزان کم کالری و همچنین فیبر غذایی بالا در این خوراکی سبز رنگ، مصرف آن می تواند متابولیسم یا سوخت و ساز بدن شما را تحت کنترل در بیاورد و در کاهش وزنتان موثر باشد.

علاوه بر این خوردن اسفناج باعث کاهش اشتهای کاذب هم می شود و از پرخوری های عصبی و اضافه خوری های شما جلوگیری می کند و در یک کلام اجازه ی چاق شدن را به شما نمی دهد.

خواص اسفناج | بیا و یادبگیر
خواص اسفناج | بیا و یادبگیر
  • خواص اسفناج برای مقابله با سرطان

جدید ترین گزارشات منتشر شده از سبزیجات حاکی از این است که سبزی های برگ دار مثل کلم بروکلی، اسفناج، کرفس، کاهو، شلغم و امثالهم  به دلیل داشتن میزان بالای فلاوونوئید، آنتی اکسیدان، ویتامین ث و ویتامین آ می توانند از بدن ما به شکل ویژه ای در برابر گونه ها و انواع مختلف سرطان محافظت کنند.

اما چطور؟ به این صورت که با مصرف روزانه ی این سبزیجات سیستم ایمنی بدن ما قدرتمند تر از پیش می شود و شرایط را برای رشد سلول های سرطانی و گردش بی دردسر رادیکال های آزاد به این سو و آن سو سخت تر و سخت تر می کند.

در نتیجه ی انجام تمامی این فرایند ها بدن ما نیز از ابتلا به طیف گسترده ای از سرطان ها مثل سرطان معده، سرطان مری، سرطان دهان، سرطان پروستات، سرطان روده ی بزرگ و سرطان پستان تا حد زیادی در امان می ماند.

خواص اسفناج | بیا و یادبگیر
خواص اسفناج | بیا و یادبگیر
  • خواص اسفناج برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی

مصرف اسفناج همچنین برای سلامت قلب هم بسیاری مفید و موثر است و به واسطه ی آنتی اکسیدان ها، ویتامین ث، پتاسیم و منیزیمی که دارد می تواند از بروز بسیاری از مشکلات و ناراحتی ها در سیستم قلبی عروقی جلوگیری کند.

پس به توصیه تیم سلامت بیا و یادبگیر روزانه یک فنجان از این عضو جذاب خانواده ی سبزیجات را میل کنید تا ضمن گردش بهتر خون در بدنتان از گرفتگی رگ های خونی نیز پیشگیری کرده و از خطر ابتلا به فشار خون بالا و همچنین سکته مغزی و قلبی کاسته باشید.

  • خواص اسفناج برای حفظ سلامت چشم ها

برای حفظ سلامت چشم ها و جلوگیری از شکل گیری بیماری های چشمی مثل آب مروارید و ماکولار و همچنین پیشگیری از تحلیل شبکیه ی چشم نیاز است تا با خوردن میوه ها و سبزیجات مختلف در هر روز، آنتی اکسیدان های مورد نیاز چشم ها را تامین کنید.

از جمله مناسب ترین و بهترین منبعی هم که می توانید با کمک آن از پس تامین این خواسته ها برآید اسفناج است. چرا که این سبزی خوش طعم منابع عظیمی از ویتامین آ، لوتئین و بسیاری دیگر از آنتی اکسیدان ها را در خود جای داده و به واسطه ی آن ها می تواند تاثیر به سزایی در حفظ سلامت چشم ها داشته باشد.

خواص اسفناج | بیا و یادبگیر
خواص اسفناج | بیا و یادبگیر
  • موثر در کنترل و کاهش قند خون

برای بیمارانی که مبتلا به دیابت هستند، اسفناج یک خوراکی فوقالعاده است. چون به خاطر مقادیر قابل توجه فیبری که در آن وجود دارد می تواند از سرعت فرایند جذب قند در روده بکاهد از افزایش ناگهانی میزان قند خون این دست از افراد جلوگیری کند.

  • خواص اسفناج در پیشگیری و درمان یبوست

فیبر غذایی موجود در این سبزی می تواند برای حفظ سلامت دستگاه گوارش نیز بسیار موثر باشد و روده ها و معده را از سموم و آلودگی ها پاک کند و منجر به انجام هر چه بهتر پروسه ی هضم و دفع مواد غذایی توسط این ارگان شود.

در نتیجه ی این تمامی این فرایند ها از احتمال گرفتگی و بروز ناراحتی در این دستگاه به طرز چشمگیری کاسته می شود و شانس ابتلا به مشکلاتی چون یبوست و نفخ به کمترین میزان خود می رسد.

خواص اسفناج | بیا و یادبگیر
خواص اسفناج | بیا و یادبگیر
  • خواص اسفناج برای تقویت استخوان های بدن

برای این که استخوان های سالمی داشته باشید لازم است تا به صورت روزانه مقادیری مشخصی از ویتامین کا و ماده ی مغذی کلسیم را دریافت کنید و بهترین منبعی که تیم سلامت بیا و یادبگیر می تواند برای این منظور به شما همراهان عزیز پیشنهاد کند اسفناج این عضو جذاب خانواده ی سبزیجات است.

مصرف روزانه یک فنجان اسفناج می تواند به طور کامل نیاز روزانه ی بدن ما انسان ها به ویتامین کا را رفع و علاوه بر آن قسمت بزرگی از کلسیم مورد نیاز این سیستم را نیز فراهم کند و از احتمال ابتلا به پوکی استخوان در میانسالی و کهنسالی بکاهد.

  • مناسب برای تقویت سیستم ایمنی بدن

اسفناج حاوی مقادیر قابلی توجهی از ویتامین ث نیز هست که سیستم ایمنی می تواند از آن برای افزایش قدرت و توان خودش استفاده کند و مانع از هجوم بی وقفه و پخش باکتری ها و ویروس ها در بدن ما شود.

خواص اسفناج | بیا و یادبگیر
خواص اسفناج | بیا و یادبگیر

مضرات اسفناج

  • بیش از اندازه اسفناج را نجوشانید

از جوشاندن بیش از حد این سبزی به جد پرهیز کنید. چرا که با انجام این کار تمامی خواص و فواید آن از بین می رود و انگار نه انگار که شما دارید یکی از پر خاصیت ترین سبزیجات دنیا را میل می کنید. همچنین بهتر است تا همواره این سبزی را به صورت تازه به تازه نوش جان کنید تا بیشترین بهره را از اثرات دارویی آن ببرید.

  • ممکن است باعث ظهور بیماری گواتر شود

افراد مستعد به بیماری گواتر بهتر است در مصرف این سبزی خوددار باشند و زیاده روی نکنند. چرا که خوردن بیش از اندازه ی اسفناج علی الخصوص به صورت خام می تواند سبب تشدید علائم گواتر آن ها شود.

  • می تواند منجر به تشدید نقرس شود

توصیه تیم سلامت بیا و یادبگیر به آن دسته از عزیزانی که اسید اوریک خون بالایی دارند یا مبتلا به نقرس هستند، پرهیز از مصرف اسفناج است. چرا که پورین موجود در این سبزی می تواند بیماری آن ها را تشدید و سلامتشان را به خطر بیندازد.

علاوه بر این به دلیل وجود نیترات بالا در این سبزی بهتر است تا از خوراندن بیش از اندازه ی آن به کودکان کم سن و سال هم خودداری کنید. چون ممکن است موجب بروز مشکلاتی چون دل درد و ناراحتی معده و نفخ در این افراد شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

بِه
زردآلو