پتوس | بیا و یادبگیر

پتوس

در بحث مراقبت و نگهداری از گیاهان آپارتمانی همواره چندین و چند نکته ی مهم مورد توجه علاقه مندان این حوزه بوده و هست که از جمله برجسته ترین آن ها می توان به شرایط نگهداری گیاه، روش های تکثیر آن، سمی بودن یا نبودن و از این دست مسائل اشاره کرد.

اما به جرات می توان گفت که هیچکدام از مواردی که در بالا مطرح شد نمی تواند به اندازه ی برچسب نگهداری ساده ای که روی گیاهان خورده می شود نظر خریداران را به خود جلب کند. ویژگی که پتوس گیاه مورد بحث امروز از آن برخوردار است.

پتوس

اگر به دنبال گیاهی همیشه سبز و جذاب برای زیباسازی منزل یا محل کار خود هستید، پتوس (دلبر) می تواند انتخابی مناسب برای شما باشد. چرا که هم شرایط نگهداری از آن بسیار ساده و بی دردسر است و هم با آب و هوای کشور عزیزمان ایران سازگاری و همخوانی کاملی دارد.

پوتوس از خانواده ی گیاهان رونده و بومی مناطق گرمسیری آسیایی است و به واسطه ی ساقه های بلندی که دارد می تواند عنصری موثر در تغییر دکوراسیون و همچنین زیباسازی قفسه ها، دیوار ها، طاقچه ها، اُپن های آشپزخانه و دیگر مکان های منزل یا محل کار شما باشد.

این گیاه جذاب همچنین یک تصفیه کننده ی هوا نیز هست و می تواند هوای محیط اطرافش را از سموم پاک کند. به همین دلیل بسیاری از اهالی فن و گیاه پزشکان مشهور سراسر جهان از آن به عنوان یک گزینه ی عالی برای نگهداری در خانه ها و به ویژه اتاق های خواب یاد می کنند.

پوتوس | بیا و یادبگیر
پوتوس | بیا و یادبگیر

پتوس گیاهی سمی است

بله درست شنیدید، پتوس در دسته گیاهان سمی طبقه بندی می شود و باید از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه داشته شود. دلیل این موضوع هم وجود اگزالات کلسیم در برگ های این گیاه است.

توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید برگ های این گیاه را جوید یا خورد چرا که باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ می شود و به دهان و دندان آسیب می رساند.

تفاوت پتوس با فیلودندرون

به دلیل شباهت ظاهری برگ های این دو گونه ی گیاهی، بسیاری از افراد در هنگام خرید نمی توانند آن ها را از یکدیگر تشخیص دهند و اندکی دچار سردرگمی می شوند.

اما اگر نکته ای را که در ادامه ی این بخش توسط تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر مطرح می شود در ذهن داشته باشید به راحتی می توانید آن ها را از یکدگیر تشخیص و گیاه مورد نظر خود را به درستی خریداری کنید.

توجه داشته باشید که برگ های فیلودندرون به شکل قلب هستند و در انتهای آن ها دمبرگی تیز و کشیده وجود دارد. برگ های پوتوس اما برخلاف فیلودندرون دمبرگی هایی کوتاه و نه چندان تیز دارند.

برای درک بهتر این مطلب می توانید به تصویری که در ادامه برای شما قرار داده شده است توجه کنید. (سمت چپ تصویر گیاه فیلودندرون – سمت راست تصویری از گیاه پتوس)

تفاوت پتوس با فیلودندرون | بیا و یادبگیر
تفاوت پتوس با فیلودندرون | بیا و یادبگیر

انواع مختلف گیاه پتوس

پوتوس هم مانند بسیاری دیگر از گیاهان آپارتمانی دارای انواع و اقسام متعددی است که هر کدام به واسطه ی جذابیت و ویژگی های خاصی که دارند توانسته اند راه خود را به خانه های عاشقان گل و گیاه باز کنند.

  • پتوس سبز

این عضو خانواده ی پتوس برگ هایی سبز رنگ و چرمی شکل دارد که در نوع خود بسیار جذاب و کم نظیر است. نیاز آن به نور و آبیاری بسیار کم و همین امر آن را به یکی از پرطرفدار ترین اعضای این خانواده ی پر جمعیت بدل کرده است.

  • پتوس ابلق (طلایی)

این گونه که به پوتوس طلایی هم معروف است جزو پرطرفدار ترین اعضای خانواده ی دلبر ها است و معمولا از آن برای تزئین خانه ها و اداره جات استفاده می شود. برگ های آن سبز و پوشیده از رگه های طلایی است و می تواند زیبایی خیره کننده ای به محیط اطراف خود ببخشد.

میزان نیاز آن به نور در مقایسه با سایرین بسیار بیشتر است چرا که کمبود نور می تواند منجر به از بین رفتن رگه های طلایی روی برگ ها و در ادامه از دست رفتن زیبایی این گیاه شود.

پتوس طلایی | بیا و یادبگیر
پتوس طلایی | بیا و یادبگیر
  • پتوس نئون

دلیل انتخاب این نام برای این گونه رنگ برگ های آن است. برگ های پتوس نئون به رنگ سبز روشن و فسفری هستند که شادابی، سبکی و نشاط را با خود به همراه دارند و می توانند چهره ی هر محیطی را دگرگون کنند. این گیاه نیاز دارد که در برابر نور فیلتر شده ی خورشید قرار بگیرد تا رنگ برگ هایش را از دست ندهد.

پتوس نئون | بیا و یادبگیر
پتوس نئون | بیا و یادبگیر
  • پتوس نقره ای

مانند پوتوس طلایی برگ های این گونه هم دو رنگ (سبز با لکه های نقره ای) است. پس طبیعی است که باید مانند گونه ی طلایی در محلی با نور مناسب قرار بگیرد تا زیبایی برگ هایش از بین نرود. چرا که نور نامناسب می تواند برگ های آن را تک رنگ و بی روح کند.

پتوس مرمری | بیا و یادبگیر
پتوس مرمری | بیا و یادبگیر
  • پتوس مرمری (ملکه)

گونه ی مرمری یا ملکه که با برگ های سبز و سفیدش شناخته می شود جزو اعضای سخت گیر این خانواده است. رشد کندی دارد و روی زمان و میزان آبیاری و همچنین شدت نوری که به آن تابیده می شود بسیار حساس است.

پتوس نقره ای | بیا و یادبگیر
پتوس نقره ای | بیا و یادبگیر
  • پتوس سفید (ارتشی)

این گونه جدیدا راه خود را به بازار باز و طرفداران زیادی را برای خود دست و پا کرده است. شکل ظاهری برگ های آن تقریبا مشابه با پتوس مرمری است و لکه های سفیدی روی برگ هایش وجود دارد. به انجام دقیق و اصولی فرایند آبیاری به شدت حساس و از بی آبی و خشکی خاک بیزار است.

شرایط مراقبت و نگهداری از پتوس

  • آب

برای آبیاری پوتوس باید به دو متغیر توجه داشته باشید. مورد اول، خاک گیاه است که باید پیش از آبیاری به طور کامل خشک شده باشد. پس اگر خاک کمی نم دارد یا خیس است به هیچ عنوان آن را آبیاری نکنید. مورد دوم، برگ های آن است که هنگام کم آبی کمی خود را رو به جلو می اندازند.

در نظر داشته باشید که آبیاری زیاد در این گیاه باعث می شود تا ریشه آن بپوسد و از بین برود. لذا مناسب است تا همواره پتوس خود را به اندازه آبیاری کنید. همچنین بعد از اتمام هر نوبت آبیاری هم باید آب باقی مانده در زیر گلدانی آن را خالی کنید تا ریشه ی گیاه بتواند تنفس کند.

  • نور

این گیاه هم می تواند از نور طبیعی و هم از نور مصنوعی فلئورسنت برای رشد استفاده کند. اما توصیه می شود که تا جایی که ممکن است از نور طبیعی و غیر مستقیم خورشید برای آن استفاده کنید.

  • دما

دمای مناسب برای نگهداری پوتوس 15 تا 25 درجه ی سانتی گراد است. بنابراین می توان از آن به راحتی در منزل، محل کار یا هر مکان دیگری که دمای متناسبی برای ما انسان ها دارد نگهداری کرد.

  • خاک

خاکی که از آن به عنوان بستری برای نگهداری پتوس استفاده می کنید باید سبک، غنی، اسیدی و با زهکشی بالا باشد. به عبارت ساده تر یعنی خاک این گیاه باید به نوعی باشد که هم مواد مورد نیاز آن برای رشد را فراهم کند و هم امکان عبور بی دردسر آب پس از آبیاری را بدهد.

  • کود

مناسب است که پوتوس خود را در نیم سال ابتدایی با استفاده از کود مایع هر دو هفته یک بار تقویت کنید تا رشدی متعادل داشته باشد. همچنین ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که باید در نیم سال دوم فرایند کود دهی را به طور کامل متوقف کنید تا گیاهتان بتواند به استراحت بپردازد.

  • تعویض گلدان

این گیاه خودش زمان تعویض گلدان را به شما اطلاع می دهد. بنابراین لازم نیست که به طور سالیانه اقدام به تعویض گلدان آن کنید. هر زمان که ریشه ی گیاه از انتهای گلدان بیرون زد یعنی زمان تعویض گلدان فرا رسیده است.

روش های تکثیر گیاه پتوس

پروسه ی تکثیر یکی از چالش هایی است که هر فرد علاقه مند به نگهداری گیاهان آپارتمانی با آن دست و پنجه نرم می کند. بسته به میزان تجربه و مهارت هر فرد می تواند فرایندی پیچیده و طاقت فرسا یا ساده و پیش پا افتاده باشد.

پروسه ی تکثیر پتوس هم از این قاعده مستثنی نیست. به همین جهت در این بخش تصمیم گرفتیم تا راهنمایی گام به گام از تکثیر این گیاه را به شما همراهان بیا و یادبگیر ارائه دهیم تا این مشکل را یک بار برای همیشه در ذهنتان حل کنیم.

  • تکثیر پتوس به روش قلمه از ساقه

به خاطر ساقه های بلندی که این گیاه دارد، تکثیر به روش قلمه از ساقه یکی از متداول ترین روش های ازدیاد آن به شمار می رود که مراحل انجام آن به شرح زیر است.

  1. یک ساقه ی مناسب و نسبتا جوان با طول نسبی 8 الی 12 سانتی متر را انتخاب و با استفاده از یک قیچی باغبانی آن را از گیاه مادر جدا کنید. فراموش نکنید که برگ های اضافی را جدا کنید تا تنها چند برگ در راس آن باقی بماند.
  2. یک لیوان را پر از آب کنید و قلمه ی خود را درون آن قرار دهید تا فرایند ریشه دهی انجام شود.
  3. بعد از 7 الی 14 روز قلمه شروع به ریشه دادن و در آوردن برگ می کند که نشانه ی آمادگی آن برای کاشت در خاک است.
تکثیر پتوس به روش قلمه از ساقه | بیا و یادبگیر
تکثیر پتوس به روش قلمه از ساقه | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های پتوس

پوتوس از آن دسته گیاهنی نیست که بخواهد خیلی شما را با مشکلات خود درگیر کند. اما گاهی اوقات ممکن است که به دلیل حمله ی آفات یا عدم رسیدگی صحیح دچار برخی مشکلات شود که در این بخش به روش رفع برجسته ترین آن ها خواهیم پرداخت.

  • علت زرد شدن برگ های پتوس چیست؟

دلایل مختلفی می تواند سبب زرد شدن برگ های پتوس شود. از کود دهی بیش از اندازه گرفته تا قرار گیری آن در برابر نور مستقیم خورشید، همه و همه می تواند دلیلی بر تغییر رنگ برگ های این گیاه باشد. اما  اگر بخواهیم لیستی از مهم ترین دلایل زرد شدن برگ های آن ارائه دهیم باید به موارد زیر اشاره کنیم.

  1. کمبود کود می تواند یکی از دلایل زردی برگ های پوتوس باشد. تمامی گیاهان برای بقا نیاز به کود دهی دارند. بنابراین فراموش نکنید که با کود دهی در بهار و تابستان از زرد شدن برگ های گیاه خود جلوگیری کنید.
  2. زیاد کود دادن هم می تواند دلیلی برای زردی برگ های این گیاه باشد. زیاد کود دادن مثل غذا خوردن بیش از اندازه است و باعث می شود تا گیاه شما خسته و بی حال شود.
  3. نور مستقیم یا بیش از اندازه ی خورشید نیز می تواند یکی دیگر از دلایل زردی برگ های پتوس باشد. مناسب است گیاه خود را در محلی قرار دهید که از نور مستقیم خورشید به دور باشد.
  4. کنه عنکبوتی یکی از دشمنان بزرگ گیاه پوتوس و عامل زردی برگ های آن است. این نوع کنه بسیار کوچک است و به راحتی دیده نمی شود. از نشانه های بارز حمله آن زرد شدن و خورد شدن برگ ها است که می توانید برای مقابله با آن با استفاده از آب و صابون گیاه خود را شستشو دهید. این فرایند را هر دو هفته یک بار انجام دهید.
  • دلیل بی حالی و رنگ پریدگی پتوس چیست؟

قرار گیری در برابر نور کم موجب تغییر رنگ برگ ها و بی حالی در برخی از گونه های این گیاه می شود. برای جلوگیری از رویداد چنین پیشامدی به توصیه تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر پتوس خود را در محلی قرار دهید که نور به صورت غیر مستقیم یا مایل به آن بتابد.

آفات و بیماری های پتوس | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های پتوس | بیا و یادبگیر
  • چرا روی برگ های پتوس لکه های قهوه ای ایجاد شده است؟

قرار گرفتن این گیاه در برابر نور مستقیم خورشید می تواند منجر به سوختگی یا ایجاد لکه های قهوه ای رنگ روی برگ های آن شود. پس اگر چنین نشانه هایی را در پوتوس خود مشاهده کردید به سرعت موقعیت آن را تغییر دهید تا از نابودی گیاهتان جلوگیری کرده باشید.

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

تاج خروسی
سنکیو