بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر

بنفشه آفریقایی

امروز و در این مقاله قصد داریم تا با شما همراهان عزیز بیا و یادبگیر سفری به قاره ی آفریقا داشته باشیم. گشت و گذاری در شهر ها و خیابان ها و کوچه های این قاره ی پهناور کنیم و به ملاقات گیاهی خاص و زیبا برویم. بنفشه آفریقایی، گیاهی با گل های رنگارنگ و برگ های سبز و کرک دار که بدون شک با یک نگاه عاشقش خواهید شد.

بنفشه آفریقایی

بنفشه آفریقایی ملقب به عروس گیاهان آپارتمانی گیاه بومی قاره ی گرم آفریقا و در حال حاضر یکی از محبوب ترین گیاهانی است که علاقه مندان به نگهداری از گل و گیاه در سراسر دنیا به مراقبت از آن می پردازند.

این گیاه کوچک و فوقالعاده زیبا دارای ساقه و برگ هایی سبز رنگ و مخملی و گلبرگ هایی در طیف های رنگی سفید، صورتی، قرمز، بنفش و ارغوانی است که اگر شرایط نگهداری از آن مساعد باشد می توانید در تمام طول سال چه هوا سرد باشد و چه گرم از دیدن زیبایی آن ها لذت ببرید و کیف کنید.

به واسطه ی اندازه ی کوچک و جمع و جوری هم که دارد مناسب نگهداری در آپارتمان ها و محیط های کاری اداری است و می توانید با قرار دادن آن بر روی میز محل کار یا طاقچه و اُپن آشپزخانه ی خود در زیباسازی فضای اطرافتان گامی مثبت بردارید.

بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر
بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر

آیا بنفشه آفریقایی گیاه سمی است؟

خیر بنفشه آفریقایی را با هیچ متر و معیاری نمی توان در تیره ی گیاهان سمی طبقه بندی کرد. بنابراین می توانید با خیال راحت آن را در منزل یا محل کار خود نگهداری کنید بی آن که نگران به خطر افتادن سلامت حیوانات خانگی یا کودکانتان به واسطه ی لمس یا خوردن برگ های این گیاه باشید.

شرایط مراقبت و نگهداری از بنفشه آفریقایی

  • آب

قبل از ورود به بحث آب و آبیاری لازم است تا به یک نکته ی بسیار مهم و حیاتی اشاره کنیم. به هیچ عنوان نباید هنگام آبیاری، آب را روی برگ ها و گل های بنفشه آفریقایی بریزید.

چرا که انجام این کار می تواند منجر به صدمه دیدن و خرابی برگ ها و گلبرگ های این گیاه شود. مناسب است تا آب را مستقیما روی خاک بنفشه آفریقایی بریزید تا به مرور زمان توسط ریشه ی آن جذب و مورد استفاده قرار گیرد.

حال که در خصوص این نکته بسیار حساس با هم به توافق رسیدیم می توانیم به سراغ زمان و میزان آبیاری این گیاه برویم. بهترین زمان برای آبیاری بنفشه آفریقایی موقعی است که بخش رویی خاک آن به عمق 1 الی 2 سانتی متر خشک شده باشد.

بنابراین بهتر است تا همواره پیش از آبیاری وضعیت خاک این گیاه را مورد ارزیابی قرار دهید و در صورتی که عاری از نم یا رطوبت بود فرایند آبیاری را در پیش بگیرید. در خصوص اندازه و میزان آبیاری هم باید خدمتتان عرض کنیم که به قدری به گیاه خود آب بدهید که بتوانید خروج آب را از انتهای گلدان آن مشاهده کنید.

در انتها نیز بد نیست این طرفند را هم در ذهن داشته باشید. اگر تراکم شاخ و برگ های گیاه شما بالا است و نمی توانید آب را به روی خاک آن بریزید، می توانید با ریختن آب در زیر گلدانی از ریشه ی بنفشه آفریقایی برای جذب آب کمک بگیرید.

  • نور

نور مورد نیاز بنفشه آفریقایی نور غیر مستقیم یا فیلتر شده ی خورشید است. پس با قرار دادن آن در محیط هایی با نور نامناسب خطر آسیب دیدن این گیاه را به جان نخرید.

توجه داشته باشید که اگر نور به اندازه ی کافی به این گیاه نرسد رشد آن کند می شود و برگ هایش فرم زیبای خود را از دست می دهند و شروع به ریزش می کنند.

از طرف دیگر اگر بنفشه آفریقایی خود را در برابر نور مستقیم خورشید قرار دهید، لکه های قهوه ای رنگی روی برگ ها و گلبرگ های آن ظاهر می شود که زیبایی گیاه شما را تحت تاثیر خود قرار می دهد.

شرایط مراقبت و نگهداری از بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر
  • دما

بهترین بازه ی دمایی برای نگهداری بنفشه آفریقایی 16 تا 24 درجه سانتی گراد است. این گیاه اصلا دوست ندارد که دمای محیطی که در آن نگهداری می شود زیاد تغییر کند. پس سعی کنید تا همواره از آن در دمای ثابتی نگهداری کنید.

همچنین نباید آن را در کنار وسایل گرمایشی یا سرمایشی نظیر بخاری، شوفاژ یا کولر قرار داد. چرا که این امر باعث ایجاد اختلال در روند رشد نرمال این گیاه می شود و زمینه را برای خشک شدن و از بین رفتن آن فراهم می سازد.

  • خاک

برای بستر بنفشه آفریقایی از خاک های سبکی که زهکشی بالایی دارند و کمی هم اسیدی هستند استفاده کنید. توصیه تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر در این باره استفاده از خاک های مخصوص گیاهان آپارتمانی یا ترکیبی از پرلیت و پیت ماس برای گیاه است.

شرایط مراقبت و نگهداری از بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر
  • کود

بنفشه آفریقایی را با استفاده از کود های رقیقی که میزان فسفر بالایی دارند تغذیه کنید. چون این نوع از کود ها می توانند به خوبی پاسخگوی نیاز ها و خواسته های این گیاه زیبا باشند و آن را شاداب نگه دارد.

البته باید این نکته را هم در ذهن داشته باشید که کود های رقیق باعث ایجاد رسوب در خاک می شود و جلوی تنفش ریشه گیاه شما را می گیرند.

لذا باید هر چند وقت یک بار (2 الی 3 ماه) خاک هایی که با استفاده از این نوع کود تقویت شده اند را با آب بشویید تا این رسوب و املاحی که راه های تنفسی ریشه ی گیاه را بسته اند شسته شوند و از بین بروند.

  • تعویض گلدان

اولین نکته ای که در این بخش باید به آن اشاره کرد این است که حتما از گلدان های پلاستیکی برای بنفشه آفریقایی استفاده شود. چرا که گلدان های سفالی مدت زمان بیشتری سرما را در خود نگه می دارند و می توانند در فصول سرد سال موجب آسیب دیدن ریشه ی گیاه شما شوند.

اما در خصوص تعویض گلدان، با توجه به سرعت رشد نه چندان بالای بنفشه آفریقایی می توان به طور متوسط هر دو سال یک بار و البته با توجه به میزان بیرون زدگی ریشه ی این گیاه از انتهای گلدان تصمیم به تعویض یا عدم تعویض گلدان آن گرفت.

شرایط مراقبت و نگهداری از بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه بنفشه آفریقایی

اگر شما هم از جمله طرفداران گیاه بنفشه آفریقایی هستید و می خواهید تعداد بیشتری از آن را در منزل یا محل کار خود داشته باشید، مطالعه ی این بخش را به هیچ عنوان از دست ندهید. چرا که در این بخش قصد داریم تا به شما عزیزان روش های مختلف و ساده ای را برای تکثیر این گیاه آموزش دهیم.

  • تکثیر بنفشه آفریقایی با استفاده از کاشت بذر

تکثیر بنفشه آفریقایی به این روش بسیار ساده است و هر فردی با رعایت دستورالعمل هایی که در ادامه ارائه می شود می تواند این فرایند را انجام دهد. برای گام اول شما به بذر های این گیاه احتیاج دارید که می توانید به راحتی و با مراجعه به فروشگاه های گل و گیاه یا گلخانه ها آن ها را تهیه کنید.

در گام دوم باید بذر ها را در گلدانی کوچک با دهانه 10 سانتی متر بکارید و آن ها را در دمایی بین 20 الی 25 درجه ی سانتی گراد قرار دهید. فراموش نکنید که خاک بذر ها را هم مرطوب نگه دارید تا جوانه بزنند. زمانی که بذر ها جوانه زدند می توانید آن ها را به گلدان های جداگانه ای انتقال دهید.

تکثیر بنفشه آفریقایی با استفاده از کاشت بذر | بیا و یادبگیر
تکثیر بنفشه آفریقایی با استفاده از کاشت بذر | بیا و یادبگیر
  • تکثیر بنفشه آفریقایی به کمک پاجوش

اگر قصد ندارید برای تکثیر بنفشه آفریقایی بذر تهیه کنید می توانید از پاجوش های آن استفاده کنید. البته باید در نظر داشته باشید که پاجوش ها زمانی در اطراف گیاه مادر دیده می شوند که گیاه به اندازه ی کافی رشد کرده باشد. پس اگر گیاهی جوان و نوپا دارید لازم است کمی صبر کنید تا پاجوش های آن سر از خاک بیرون آورند.

حال با فرض بر این که در اطراف گیاه پاجوش موجود است آموزش را ادامه می دهیم. با احتیاط پاجوش ها را با ریشه ی نازکی که دارند از گیاه مادر جدا کنید و آن ها را در یک گلدان جداگانه بکارید. همان طور که می بینید به همین سادگی می توانید یک یا چند بنفشه آفریقایی جدید برای خود داشته باشید.

  • تکثیر بنفشه آفریقایی به روش قلمه از برگ

اگر دو روشی که در بالا به آن اشاره شد عطش شما را از بین نبرد و سیراب نشدید، نگران نباشید. چرا که به راحتی می توانید بنفشه آفریقایی خود را به روش قلمه از برگ تکثیر کنید. برای تکثیر به این روش می توانید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

  1. ابتدای یک برگ مناسب که رشد کاملی داشته را انتخاب و آن را با استفاده از یک قیچی باغبانی از گیاه اصلی جدا کنید.
  2. قلمه را در یک ظرف آب قرار دهید تا شروع به ریشه دهی کند، به طوری که برگ با آب تماس نداشته باشد و فقط دمبرگ در آب باشد.
  3. زمانی که قلمه شروع به ریشه دادن کرد می توانید آن را در گلدانی که با خاکی مناسب (سبک با زهکشی بالا) بکارید.
  4. تبریک، شما یک بنفشه آفریقایی جدید دارید.
تکثیر بنفشه آفریقایی به روش قلمه از برگ | بیا و یادبگیر
تکثیر بنفشه آفریقایی به روش قلمه از برگ | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های بنفشه آفریقایی

هیچ گیاهی در این کره ی خاکی نیست که از حمله ی آفات یا ابتلا به بیماری مصون باشد. آفات و بیماری ها به شکل های مختلفی موجب ضعف گیاهان می شوند و در صورتی که برای از بین بردن آن ها اقدامی صورت نگیرد می توانند یک گیاه را به طور کامل از بین ببرند و نابود کنند.

بنفشه آفریقایی هم دقیقا از همین قاعده و قانون پیروی می کند و در طول حیات خود با آفات، بیماری ها و به طور کل مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کند که از جمله برجسته ترین آن ها شامل موارد زیر هستند.

  • دلیل ایجاد لک روی برگ بنفشه آفریقایی چیست؟

یکی از دلایل عمده ی ایجاد لک روی برگ های بنفشه آفریقایی، ریختن آب روی برگ ها و گلبرگ های آن است. توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید به این شکل بنفشه را آبیاری کنید. توصیه بیا و یادبگیر به شما ریختن آب در زیر گلدانی است تا ریشه ی گیاه به شکلی مناسب از آن استفاده کند.

دیگر دلیلی که باعث ایجاد لک روی برگ های این گیاه می شود، نور مستقیم خورشید است. نور مستقیم خورشید می تواند موجب ایجاد لک هایی به رنگ قهوه ای روی برگ ها و گلبرگ های بنفشه آفریقایی شود و زیبایی را از آن ها بگیرد. برای جلوگیری از چنین مشکلی لازم است گیاه خود را در برابر نور مناسب (غیر مستقیم) قرار دهید.

  • دلیل زرد شدن برگ های بنفشه آفریقایی چیست؟

زرد شدن برگ های بنفشه آفریقایی معمولا به خاطر نرسیدن نور کافی به آن است. اگر نور کافی به برگ ها و گلبرگ های این گیاه نرسد رنگ آن ها رو به زردی می رود و از زیباییشان  کاسته می شود. لذا به توصیه تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر بنفشه آفریقایی خود را در محلی قرار دهید که نور به صورت غیر مستقیم به آن بتابد.

آفات و بیماری های بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های بنفشه آفریقایی | بیا و یادبگیر
  • چرا برگ های بنفشه آفریقایی پژمرده به نظر می رسد؟

اصلی ترین علت پژمردگی و بی حالی برگ های بنفشه آفریقایی سردی هوای محیط نگهداری آن است که برای رفع آن می توانید در راستای تغییر مکان نگهداری این گیاه اقدام کنید.

بنفشه آفریقایی، گیاه فضانورد

در سال 1984 شرکت اپتیمارا که از بزرگ ترین تولید کننده های بنفشه آفریقایی در دنیا است، با همکاری ناسا تعداد 25 هزار بذر این گیاه را برای یک سفر فضایی در یک سفینه ی فضایی قرار داد. این سفینه به یک سفر 6 ساله در مدار زمین رفت و بعد از اتمام ماموریت بذر ها را به زمین برگرداند.

این بذر ها پس از بازگشت به زمین به بنفشه های فضایی معروف شدند و به علت قرار گیری در برابر امواج فضایی ویژگی های خاصی پیدا کردند که شامل موارد زیر است.

  1. زمان بیشتری گل خود را حفظ می کردند و تعداد گل های هر بوته بیشتر از حالت معمول بود.
  2. از نظر ظاهری برگ ها و گل های آن ها چین دار و موج دار بودند.
  3. گل های بنفشه های فضایی بزرگ تر و زمان گل دهی آن ها طولانی تر بود.

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

سنکیو
کالاتیا اوربیفولیا