کروتون | بیا و یادبگیر

کروتون

به خاطر حساسیت بالا و سختی هایی که نگهداری از آن دارد اغلب افراد از خرید گیاه کروتون سرباز می زنند اما آن هایی که می دانند چه زیبایی منحصر به فردی در پس تحمل این سختی ها و زحمات انتظارشان را می کشد برای تهیه آن لحظه ای درنگ نمی کنند.

کروتون

کروتون از جمله گیاهان منحصر به فرد اقیانوسیه است. گیاهی محبوب و زیبا با برگ هایی در رنگ های قرمز و سبز و زرد و نارنجی که علاوه بر محیط زندگی اصلی آن یعنی طبیعت امکان پرورش این گیاه در محیط های بسته ای مثل منزل یا محل کار نیز وجود دارد.

البته باید در نظر داشته باشید که با انتقال این گیاه فوقالعاده حساس از محیط های باز و آزاد به مکان های بسته و سرپوشیده قطعا شاهد یک سری تغییر رفتار از سوی آن خواهید بود. به عنوان مثال دیگر خبری از انجام فرایند گلدهی و رویش گل های سفید آن نخواهد بود.

همچنین میزان رشد قدی آن نیز که در طبیعت نزدیک به 3 متر است در محیط های بسته از 1.5 متر فرا تر نخواهد رفت. پس اگر می خواهید از کروتن در منزل یا محل کار نگهداری کنید باید حسابی نازش را بکشید و به صورت ویژه از آن مراقبت کنید تا بتواند رشد متعادل و مناسبی داشته باشد.

کروتن | بیا و یادبگیر
کروتن | بیا و یادبگیر

آیا کروتون گیاه سمی است؟

به خودی خود کروتون گیاهی سمی نیست یعنی لمس برگ های آن منجر به ایجاد حساسیت و یا آسیب هایی از این دست نمی شود اما شیره ی داخل ساقه های این گیاه می تواند در برخی موارد باعث ایجاد حساسیت های پوستی شود. از طرف دیگر برگ های آن نیز نباید جویده یا خورده شوند چرا که باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ می شوند.

بنابراین اگر در منزل کودک خردسالی دارید یا از حیوانات خانگی نگهداری می کنیم بهتر است تا کروتون خود را در محلی دور از دسترس آن ها قرار دهید تا از بروز هر گونه آسیب احتمال جلوگیری کنید.

انواع مختلف گیاه کروتون

با داشتن بیش از 100 گونه ی مختلف، کروتون یکی از متنوع ترین گیاهان موجود در این کره ی خاکی است که هر کدام از آن ها از نظر اندازه، شکل برگ و رنگ با یکدیگر متفاوت هستند.

  • کروتون قطره طلا (Gold Dust)

برگ های آن به رنگ سبز روشن است و با نقطه های طلایی رنگ تزئین شده اند. به همین دلیل نیاز به نور کامل خورشید دارد یعنی باید تمام طول روز را در برابر نور غیر مستقیم خورشید قرار داشته باشد.

کروتون قطره طلا | بیا و یادبگیر
کروتون قطره طلا | بیا و یادبگیر
  • کروتون رشته ای (Zanzibar)

بارز ترین ویژگی ظاهری این گونه برگ های رشته ای و رنگی آن است که گاه تا بیش از 100 سانتی متر طول دارند. به خاطر همین برگ های رنگی این گونه هم نیاز به نور کامل خورشید دارد.

کروتون رشته ای | بیا و یادبگیر
کروتون رشته ای | بیا و یادبگیر
  • کروتون پرتقالی

برگ های آن پهن، در رنگ های قرمز و نارنجی و زرد و دارای دمبرگ هایی تیز است. قرار گرفتن در برابر نور کامل نیز از جمله خواسته های مشترک کروتون پرتقالی با دیگر اعضای این خانواده ی زیبا است.

کروتون پرتقالی | بیا و یادبگیر
کروتون پرتقالی | بیا و یادبگیر

شرایط مراقبت و نگهداری از کروتون

  • آب

کروتون از آن دسته از گیاهان است که نیاز به آبیاری مستمر دارد. البته منظور از آبیاری مستمر آب دادن بی وقفه و غرقاب کردن این گیاه نیست بلکه مقصود حفظ رطوبت مورد نیاز آن است. چون غرقاب کردن کروتن امکان تنفس را از ریشه ی آن می گیرد و منجر به پوسیدگی ریشه و از از بین رفتن گیاه می شود.

مناسب است روزانه وضعیت خاک گیاه خود را مورد ارزیابی قرار دهید و از نم داشتن آن اطمینان حاصل نمایید. سطح خاک را کمی با انگشتان خود کنار بزنید و در صورتی که احساس کردید خاک خشک است اقدام به آبیاری آن کنید.

  • نور

این گیاه باید بیشتر طول روز را در مقابل نور غیر مستقیم یا مایل خورشید سپری کند تا رشد مناسبی داشته باشد و تراکم شاخ و برگ هایش افزایش پیدا کنند. نور کم باعث می شود تا برگ های آن رنگ های خود را از دست بدهند و از زیبایی آن ها کاسته شود.

  • دما

کروتون ساکن مناطق گرمسیری است و آب و هوای نسبتا گرم را می پسندد. بنابراین دمای اتاق می تواند برای نگهداری آن دمای مناسبی باشد. این گیاه سرما و گرمای بیش از حد هوا را اصلا دوست ندارد و با قرار گرفتن در کنار وسایل گرمایشی یا سرمایشی آسیب می بیند.

در نتیجه برای حفظ سلامت آن تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر به تمامی افرادی که از این گیاه در منزل یا محل کار خود مراقبت می کنند توصیه می کند تا از نگهداری کروتون در محیط هایی با دمای بیش از 25 درجه ی سانتی گراد یا کمتر از 10 درجه ی سانتی گراد خودداری کنند.

شرایط مراقبت و نگهداری از کروتون | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از کروتون | بیا و یادبگیر
  • خاک

خاک این گیاه باید به خوبی زهکشی شود تا آب را در خود نگه ندارد و باعث پوسیدگی ریشه ی کروتون نشود. برای همین توصیه می شود تا از هر خاکی برای کاشت آن استفاده نکنید. برای تهیه مناسب ترین خاک به گلخانه ها یا فروشگاه های گل و گیاه مراجعه کنید.

  • کود

کروتون گیاهی است که به تقویت و تغذیه مداوم نیاز دارد. برای این منظور لازم است تا در نیم سال ابتدایی هر دو هفته یک بار با استفاده از کود های تقویتی آن را تغذیه کنید. استفاده از کود هایی که سرعت تجزیه ی پایین و میزان نیتروژن کمی دارند پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر برای تقویت و تغذیه این گیاه است.

  • تعویض گلدان

برای تعویض گلدان کروتون لازم است در اوایل فصل بهار به بررسی وضعیت قرار گیری ریشه ی آن بپردازید. در صورتی که ریشه های این گیاه از انتهای گلدان بیرون زده بود می توانید برای تعویض گلدان آن اقدام کنید.

روش های تکثیر گیاه کروتون

روش های متعددی برای تکثیر کروتون وجود دارد که بسته به میزان توانایی و تجربه می توان از آن ها استفاده کرد. روش های مثل قلمه در آب، قلمه در خاک و تکثیر از طریق ریشه هوایی از جلمه پر استفاده ترین راهکار هایی هستند که معمولا باغبانان از آن ها برای تکثیر این گیاه استفاده می کنند.

اما در این مقاله تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر تمرکز خود روی آموزش تکثیر به روش قلمه در آب گذاشته که باید گفت ساده ترین روش برای تکثیر گیاه کروتون در خانه است.

  • تکثیر کروتون به روش قلمه

بهترین زمان برای تکثیر این گیاه اواخر فصل بهار است. همچنین فرایند تکثیر باید در محیطی نسبتا گرم انجام بگیرد. پس با فرض بر این که این دو پیش نیاز را رعایت کرده اید به سراغ مراحل انجام کار می رویم.

  1. در ابتدا لازم است تا یک ساقه با اندازه ی تقریبی 8 تا 15 سانتی متر را انتخاب و با استفاده از یک قیچی باغبانی آن را با احتیاط از گیاه مادر جدا کنید.
  2. در ادامه سعی کنید برگ های پایینی قلمه را جدا کنید. به طوری که فقط چند برگ در بخش بالایی باقی بماند. 2 یا 3 برگ کافی است.
  3. قلمه را در یک لیوان آب و در محلی با نور مناسب قرار دهید تا فرایند ریشه زایی آغاز شود.
  4. این فرایند ممکن است بین یک تا یک ماه و نیم زمان ببرد.
  5. زمانی که قلمه ریشه دار شد می توانید آن را در یک گلدان مناسب بکارید.
تکثیر کروتون به روش قلمه | بیا و یادبگیر
تکثیر کروتون به روش قلمه | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های کروتون

در ابتدا گفتیم و در انتها نیز باز به آن اشاره می کنیم، کروتون گیاه به شدت حساسی است. اکثر مشکلاتی که دارندگان این گیاه با آن دست و پنجه نرم می کنند نه به خاطر حمله ی آفات بلکه به دلیل نگهداری نادرست از آن شکل می گیرد که از جمله بارز ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • علت پژمردگی و بی حالی کروتون چیست؟

از بارز ترین نشانه های پژمردگی و بی حالی در این گیاه کمبود آب است. اجازه ندهید که گیاهتان بیش از اندازه خشک بماند. سعی کنید طبق دستورالعملی که در بخش آب آموزش داده شد کروتون خود را آبیاری کنید تا به خاطر خشکی بیش از حد خاک گیاه شما بی حال نشود.

علاوه بر این توصیه می شود تا گل های کروتون را بچینید تا گیاه رشد بهتری را تجربه کند. گل های این گیاه جنبه ی زینتی چندانی ندارند و جدا کردن آن ها می تواند منجر به رشد بیشتر شاخ و برگ های این گیاه شود.

آفات و بیماری های کروتون | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های کروتون | بیا و یادبگیر
  • دلیل زرد شدن برگ های کروتون چیست؟

آبیاری نادرست (هم کم و هم زیاد) عمده ترین دلیلی است که به واسطه ی آن برگ های این گیاه زرد می شوند. برای جلوگیری و رفع این مشکل پیشنهاد می کنیم تا تنها زمانی برای آبیاری اقدام کنید که بخش رویی خاک آن کاملا خشک شده است.

  • علت ریختن برگ های کروتون چیست؟

دما و رطوبت نامناسب، عدم قرار گیری در شرایط نوری درست، کم آبی و عدم کوددهی از جمله عواملی هستند که سبب ریختن برگ های این گیاه می شوند. در اولین قدم سعی کنید تا دمای محیط را باب میل کروتون تنظیم کنید. 17 تا 23 درجه ی سانتی گراد ایده آل ترین دما برای نگهداری این گیاه است.

آن را در محلی قرار دهید که تمام طول روز بتواند از نور غیر مستقیم خورشید بهرهمند شود. اجازه ندهید که گیاه بی آب بماند. با استفاده از کود های تقویتی مثل سه بیست در نیم سال ابتدایی هر 15 روز یک بار گیاه خود را تقویت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آشیانتوس
برگ بو