اکالیپتوس | بیا و یادبگیر

اکالیپتوس

اکالیپتوس، گیاهی که ویژگی های خوب آن تمامی ندارد. گیاهی خوش بو و خوش عطر با خواص دارویی فراوان که نگهداری از آن چه در منزل و چه در محل کار هم یک تفریح لذت بخش است و هم موجب تغییر روحیه افراد حاضر در آن محیط می شود.

اکالیپتوس

اکالیپتوس، گیاهی خوش بو و پر فایده، گیاهی محبوب که برای اولین بار در قاره ی گرم استرالیا این تکه ی دور افتاده ی جهان ما یافت شد و به مرور زمان و به دلیل خواص دارویی فراوان آن به دیگر نقاط این کره ی خاکی انتقال پیدا کرد.

درختان آن همیشه سبز و یک منبع عالی غذایی برای کوالا های دوست داشتنی استرالیایی هستند. علاوه بر این اکالیپتوس یک تصفیه کننده ی عالی هوا نیز هست و به خاطر عطر و بوی تندی که از خود ساطع می کند مانع از جمع شدن پشه و مگس در دور و اطراف خود می شود.

گیاه اکالیپتوس | بیا و یادبگیر
گیاه اکالیپتوس | بیا و یادبگیر

آیا اکالیپتوس گیاهی سمی است؟

پوسته ی رویی ساقه و روغن این گیاه سمی است و باید دقت داشته باشیم که هنگام رسیدگی به آن با پوست ما برخورد نکنند. همچنین جویده شدن برگ های آن نیز می تواند باعث ایجاد مشکلاتی مثل ناراحتی معده شود.

بنابراین توصیه می شود تا اگر اقدام به نگهداری از حیوانات خانگی می کنید یا این که کودکی کم سن و سال در منزل دارید حتما این گیاه را در محلی قرار دهید که از دسترس آن ها دور باشد.

همچنین برای پیشگیری از هر گونه آسیب احتمالی هنگام مراقبت و نگهداری از این گیاه تیم نگهداری از گیاهان آپارتمانی استفاده از دستکش پلاستیکی را برای تمامی شما همراهان بیا و یادبگیر الزامی می داند.

شرایط مراقبت و نگهداری از اکالیپتوس

  • آب

نیاز به آبیاری در گونه های مختلف گیاه اکالیپتوس متفاوت است. چون برخی از آن های در نواحی گرمسیری رشد می کنند و نیازشان به آبیاری کمتر و برخی دیگر در مناطق بارانی می رویند و نیاز بیشتری به آب و آبیاری دارند.

بنابراین بهتر است تا هنگام خرید حتما در خصوص میزان آبیاری آن از فروشنده سوال کنید تا با آبیاری کم و زیاد به گیاه خود آسیب نزنید. اما به طور کل پیشنهاد می شود که پیش از این که برای آبیاری این گیاه اقدام کنید حتما وضعیت خاک آن را مورد بررسی قرار دهید.

در صورتی که خاک گلدان اکالیپتوس خشک بود می توانید با استفاده از آب لوله کشی شهری آن را آبیاری کنید. آبیاری باید تا زمانی انجام شود که آب در زیر گلدانی جمع شود. در این زمان می توانید آبیاری را قطع و آب موجود در زیر گلدانی را خالی کنید تا هم گیاه خود را سیراب کرده باشید و هم از آسیب رسیدن به ریشه ی آن جلوگیری کنید.

  • نور

برای داشتن رشدی مناسب، اکالیپتوس نیاز به قرار گرفتن در برابر نور مستقیم خورشید به مدت 5 الی 6 ساعت در طول روز دارد. برای همین منظور پیشنهاد می شود تا آن را پشت پنجره های نور گیری قرار دهید که با یک پرده ی نازک پوشیده شده است.

  • دما

بسته به نوع و گونه ی اکالیپتوس دمای مناسب برای نگهداری آن متفاوت است. برخی گونه های این گیاه آب و هوای گرم و معتدل را مناسب زندگی می دانند و برخی دیگر آب و هوای سرد را دوست دارند و حتی می توانند دمای زیر 0 را نیز تحمل کنند.

اما اکثریت گونه هایی که در کشور عزیزمان ایران قابلیت کشت دارند دوستدار آب و هوای گرم و معتدل هستند و می توان به راحتی آن ها را در دمای اتاق نگهداری کرد.

شرایط مراقبت و نگهداری از اکالیپتوس | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از اکالیپتوس | بیا و یادبگیر
  • خاک

خاک های سبکی که زهکشی مناسبی دارند برای نگهداری اکالیپتوس بهترین گزینه هستند. این گیاه برای رشد نیاز به خاکی غنی و حاصلخیز ندارد و حتی می توان آن را در خاک های آهکی که با ماسه ترکیب می شوند نیز قرار داد.

تنها نکته ی قابل توجه در خصوص خاک این گیاه مبحث زهکشی آن است. چرا که اگر زهکشی اصولی و درستی روی آن انجام نشده باشد احتمال پوسیده شدن ریشه آن خیلی دور از ذهن نیست.

  • کود

اگر اکالیپتوس شما جوان و نو پا است بهتر است از کود دهی زیاد به آن خودداری کنید. چون این عمل باعث تنبلی ریشه ی گیاه می شود (برای دریافت مواد معدنی از خاک تلاش نمی کند) و به تدریج زمینه را برای از بین رفتن آن فراهم می کند. بهتر است شروع فرایند کود دهی را از سال دوم کاشت و با استفاده از کود دهای مایع آغاز کنید.

  • تعویض گلدان

برای تعویض گلدان اکالیپتوس می تواند هر 1 یا 2 سال یک بار اقدام کنید. مثل تمام گیاهان آپارتمانی دیگر زمانی که ریشه ی آن از انتهای گلدان خارج شد زمان تعویض گلدان فرا رسیده است.

شرایط مراقبت و نگهداری از اکالیپتوس | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از اکالیپتوس | بیا و یادبگیر

خواص درمانی اکالیپتوس

اگر چه اکالیپتوس جزو گیاهان سمی محسوب می شود اما خواص درمانی فراوانی دارد که می تواند برای کمک به درمان بسیاری از بیماری ها موثر واقع شود. از جمله این خواص درمانی عبارتند از:

  • باز کننده ی مجاری تنفسی

برای از بین بردن و کاهش میکروب های موجود در سینوس ها و ضد عفونی کردن مجاری تنفسی بخور اکالیپتوس توصیه اکید تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر به شما همراهان گرامی است.

بخور اکالیپتوس می تواند ضمن پاکسازی مجاری تنفسی در درمان التهاب غشاء مخاطی نیز موثر واقع شود و منجر به کاهش علائمی چون گرفتگی بینی در افرادی که سینوزیت دارند شود.

  • مناسب برای حفظ سلامت پوست و مو

برای ساخت بسیاری از لوسیون های پوست و ماسک های مو از روغن اکالیپتوس استفاده می شود. چرا که دارای خواص ضد میکروبی، ضد التهابی و ضد عفونی کننده است و می تواند در حفظ سلامت پوست و موی ما انسان ها نقش تاثیر گذاری داشته باشد.

ترکیب روغن اکالیپتوس با یک قاشق غذا خوری روغن نارگیل و ماساز پوست صورت با آن منجر به شفاف شدن پوست و در ادامه سبب از بین رفتن جوش، جای جوش و آکنه می شود.

همچنین ماساژ مو های سر با روغن اکالیپتوس فرایند خون رسانی به پوست سر را افزایش می دهد و موجب تقویت فولیکول های سر می شود و همین امر از ایجاد شوره ی سر جلوگیری می کند و موجب درخشندگی هر چه بیشتر مو های سر می شود.

خواص درمانی اکالیپتوس | بیا و یادبگیر
خواص درمانی اکالیپتوس | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه اکالیپتوس

پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر برای تکثیر اکالیپتوس استفاده از دو روش قلمه از ساقه یا تکثیر به روش کاشت بذر آن است که در این بخش هر دو راهکار را به صورت ساده و مختصر به شما همراهان گرامی آموزش خواهیم داد.

  • تکثیر اکالیپتوس با استفاده از روش قلمه

برای تکثیر اکالیپتوس با استفاده از این روش باید صبر کنید تا فصل بهار از راه برسد. حالا باید یکی از ساقه های جوان را انتخاب و با استفاده از قیچی باغبانی آن را از گیاه مادر جدا و برگ های اضافی را بکنید تا فقط چند برگ در راس آن باقی بماند.

سپس گلدانی با خاک مناسب تهیه کنید و قلمه را در آن بکارید و در محلی قرار دهید که نور مستقیم خورشید به قلمه ها بتابد. فراموش نکنید که خاکی که قلمه را در آن می کارید باید همواره مرطوب باشد. توجه داشته باشید که خاک را مرطوب نگهدارید، غرقاب نکنید تا گیاه دچار بیماری هایی چون قارچ نشود.

  • تکثیر اکالیپتوس به روش کاشت بذر

تکثیر این گیاه با استفاده از کاشت بذر ساده تر از روش قلمه از ساقه است. به همین دلیل اکثریت مردم از این روش برای تکثیر گیاه خود استفاده می کنند. برای تهیه بذر این گیاه می توانید به فروشنده های معتبر گل و گیاه یا گلخانه ها مراجعه کنید.

اما در صورتی که یک نمونه ی بالغ از این گیاه را در منزل خود دارید می توانید بذر ها را از محفظه ی کپسولی شکل گیاه بردارید و با استفاده از آن به تکثیر اکالیپتوس بپردازید. حال که بذر را در اختیار دارید می توانید به ادامه ی مراحل بپردازید.

گلدانی با خاکی مناسب و سبک تهیه کنید و بذر ها را در آن بکارید. سپس خاک را مرطوب کرده و گلدان را در محلی قرار دهید که نور خورشید به آن بتابد. به همین سادگی می توانید با استفاده از کاشت بذر یک اکالیپتوس جدید برای خود داشته باشید.

تکثیر اکالیپتوس به روش کاشت بذر | بیا و یادبگیر
تکثیر اکالیپتوس به روش کاشت بذر | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های اکالیپتوس

اکالیپتوس توسط چه آفات و بیماری هایی بیشتر مورد حمله قرار می دهند؟ چه چالش هایی برای نگهداری این گیاه در منزل پیش روی شما است؟ چطور باید با آفات و بیماری های این گیاه مبارزه کرد و آن ها را از بین برد؟ در این بخش به پاسخ تمامی این سوالات می پردازیم.

  • علت شکننده شدن برگ های اکالیپتوس چیست؟

جابجایی گلدان آن از محلی به محل دیگر شایع ترین علت شکننده شدن برگ های این گیاه است. همچنین آسیب دیدن ریشه و عدم توانایی آن در جذب آب مورد نیاز گیاه از خاک نیز می تواند دلیل بر شکننده بودن برگ های اکالیپتوس باشد.

علاوه بر این نرسیدن نور کافی هم می تواند منجر به خشک شدن و شکننده شدن برگ های این گیاه جذاب شود. لذا توصیه می شود تا در اولین قدم علت شکننده بودن را جستجو کنید. آیا محل نگهداری گیاه خود را به تازگی تغییر داده اید؟ آیا اخیرا گلدان آن را تعویض کرده اید؟ (آسیب رسیدن به ریشه) آیا نور به اندازه ی کافی به آن می رسد؟

آفات و بیماری های اکالیپتوس | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های اکالیپتوس | بیا و یادبگیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آزالیا
فیتونیا