بگونیا | بیا و یادبگیر

بگونیا

اگر جزو آن دسته از علاقه مندان به گیاهان آپارتمانی هستید که به دنبال گل هایی خاص با برگ هایی طرح دار می گردید و علاقه ای به گیاهان ساده ندارید، بهترین مقاله ی ممکن پیش روی شما است. در این مقاله تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر گیاه بگونیا را به شما همراهان عزیز معرفی می کند.

بگونیا

بگونیا از آن دسته از گیاهان آپارتمانی است که مخصوص زیبا سازی فضا است و می تواند هر محیطی را پر از شور نشاط کند. گل های زیبا و رنگارنگ، برگ های خاص و طرح دار و ساقه های قرمز (این ویژگی در گونه های متعددی موجود است) تنها گوشه ای از زیبایی های این گیاه زینتی است.

بگونیا گیاهی همیشه سبز است و در تمام طول سال طروات خود را حفظ می کند. چه بهار باشد چه تابستان، چها پاییز و چه زمستان هر زمان که به این گیاه نگاه کنید می توانید برگ های سبز آن را مشاهده کنید.

اما صبر کنید، این انتهای سخاوت این گیاه زیبا نیست. کمی برای آن وقت بگذارید و شرایط ایده آل را برای رشد آن مهیا کنید تا بگونیا با گل های زرد و قرمز و نارنجی بهترین سپاس گذاری های خود را از شما به عمل آورد.

این گیاه بومی مناطق گرمسیری است و در آب و هوای گرم می تواند به خوبی رشد داشته باشد. زادگاه بگونیا مناطق گرمسیری آسیا، آفریقا و آمریکا است، مناطقی که گرما و رطوبت لازم برای ادامه ی حیات این گیاه را دارند و می توانند بستری مناسب برای رشد آن باشند.

بگونیا | بیا و یادبگیر
بگونیا | بیا و یادبگیر

آیا بگونیا سمی است؟

بگونیا سمی نیست و تا کنون هیچ اطلاعاتی دال بر مسمومیت توسط این گیاه گزارش نشده است. بنابراین می توانید با خیال راحت این گیاه را در منزل یا محل کار خود نگهداری کنید و از زیبایی منحصر به فرد آن نهایت لذت را ببرید.

گونه های مختلف بگونیا

بگونیا گونه های مختلفی دارد که یکی از دیگری زیبا تر و جذاب تر هستند. هر کدام از گونه های این گیاه ویژگی های مختص به خود را دارند و جوابگوی سلیقه های بسیاری از علاقه مندان به گیاهان آپارتمانی هستند. اما در ادامه ی این بخش به چند مورد از پر طرفدار ترین گونه های این گیاه می پردازیم و آن ها را به شما همراهان بیا و یادبگیر معرفی می کنیم.

  • بگونیا مخملی

گونه ی مخملی برگ های منحصر به فردی دارد و دانه های ریزی روی برگ های وجود دارد. این گونه مناسب زیبا سازی فضا است و می تواند هر محیطی را دگرگون کند. نور غیر مستقیم، رطوبت بالا و دمای اتاق از جمله خواسته هایی است که این گیاه برای رشد به آن ها نیاز دارد.

بگونیا مخملی | بیا و یادبگیر
بگونیا مخملی | بیا و یادبگیر
  • بگونیا ببری

تنها با نگاه کردن به برگ های این گونه می توان به دلیل نام گذاری آن پی برد. ظاهر برگ های بگونیا ببری دقیقا مشابه با پوست ببر است و هر چشمی را به خود خیره می کند. تنها کافی است آن را در برابر نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید و از زیبایی برگ های آن لذت ببرید.

بگونیا ببری | بیا و یادبگیر
بگونیا ببری | بیا و یادبگیر
  • بگونیا رکس

به طور معمول برگ های بگونیا رکس دو رنگ هستند و به نوعی شکل قلب را به خود گرفته اند. معمولا داخل برگ های گونه ی رکس قرمز یا سبز و حاشیه های آن به رنگ های سفید، سبز، خاکستری، نقره ای، مشکی و قرمز است.

بگونیا رکس | بیا و یادبگیر
بگونیا رکس | بیا و یادبگیر
  • بگونیا عروس

بگونیا عروس محبوب ترین گونه در این خانواده است. به خصوص در کشور عزیزمان ایران این گونه طرفداران بسیاری دارد و میهمان خانه های بسیاری از طرفداران گل و گیاه است. از نشانه های ظاهری بارز این گونه می توان به ساقه های قرمز رنگ و برگ های سبز رنگ و چرمی آن اشاره کرد.

بگونیا عروس | بیا و یادبگیر
بگونیا عروس | بیا و یادبگیر
  • بگونیا هلندی

بگونیا هلندی در کنار گونه ی عروس زیبا ترین اعضای این خانواده ی بزرگ هستند و تقریبا از نظر ظاهری مشابه هم هستند. برگ های چرمی دندانه دار، گل های رنگارنگ و ساقه های قرمز رنگ از جمله ویژگی های ظاهری این گونه هستند.

بگونیا هلندی | بیا و یادبگیر
بگونیا هلندی | بیا و یادبگیر

شرایط مراقبت و نگهداری از بگونیا

  • آب

به طور متوسط هفته ای یک مرتبه می توانید گیاه خود را آبیاری کنید. بگونیا آب را برای مدت زمان زیادی در ساقه ها و برگ های خود ذخیره می کند و در صورت لزوم از آن ها استفاده می کند. پس با آبیاری وقت و بی وقت و زیاد از حد به گیاه خود آسیب نزنید و آن را پلاسیده نکنید.

قبل از این که بگونیا خود را آبیاری کنید حتما وضعیت خاک آن را بررسی کنید تا از خشک بودن آن اطمینان حاصل کنید. اگر خاک مرطوب بود از آبیاری پرهیز کنید و اجازه دهید تا خاک به طور کامل خشک شود. آبیاری بیش از اندازه ی این گیاه می تواند منجر به بی حالی، زردی برگ ها و ریزش آن ها شود.

مانند بنفشه آفریقایی، بگونیا نیز دوست ندارد که آب را روی برگ هایش بریزید. مناسب است آب مستقیما به روی خاک آن ریخته شود تا توسط ریشه از آن استفاده شود. ریخته شدن آب به صورت مستقیم روی برگ ها می تواند منجر به ایجاد کپک روی آن ها شود و گیاه را دچار بیماری کند.

  • نور

گیاهان گل دار قرار گرفتن در محلی پر نور را می پسندند و دوست دارند اکثر مدت زمان روز را در برابر نور خورشید قرار داشته باشند. بگونیا نیز از این قاعده مستثنی نیست و قرار گیری در برابر نور خورشید را دوست دارد. البته نوری که غیر مستقیم و فیلتر شده باشد و منجر به سوختن برگ های آن نشود.

  • دما

این گیاه نه توانایی تحمل هوای خیلی سرد را دارد و نه می تواند هوای بسیار گرم را تحمل کند. به همین دلیل باید همواره آن را در یک بازه دمایی متعادل قرار داد تا آسیبی به آن وارد نشود. بهترین بازه ی دمایی برای بگونیا بین 15 تا 25 درجه ی سانتی گراد است که گیاه در آن می تواند به بهترین شکل رشد و نمو داشته باشد.

اگر آن را در منزل خود نگهداری می کنید، دمای اتاق برای آن مناسب است. نکته ای که در نگهداری بگونیا در منزل باید مد نظر داشته باشید این است که به هیچ عنوان نباید آن را در برابر وسایل سرمایشی یا در کنار وسایل گرمایشی قرار دهید. چرا که گیاه با سردی و گرمی بیش از حد میانه ی خوبی ندارد و سرعت آسیب پذیری آن افزایش می یابد.

  • خاک

خاک سبک بهترین گزینه برای بگونیا است و می تواند آن را به خوبی در خود حفظ کند. خاک سبک اجازه ی ذخیره شدن آب را در خود نمی دهد و به ریشه گیاه امکان تنفس می دهد و از پوسیدگی آن جلوگیری می کند. استفاده از خاک های سبک با زهکشی مناسب می تواند بهترین بستر برای بگونیا باشد.

نکته ای که باید حتما در خصوص خاک این گیاه در نظر داشته باشید این است که به هیچ عنوان از خاک رس برای آن استفاده نکنید. چرا که خاک رس به هنگام آبیاری سنگین می شود. به عبارت دیگر اجازه رد و بدل شدن جریان هوا را نمی دهد و ریشه گیاه نمی تواند به خوبی تنفس کند.

لذا پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر به شما همراهان عزیز تهیه خاک مناسب بگونیا از فروشنده های معتبر گل و گیاه در سطح شهر محل سکونت شما است. همچنین می توانید از خاک کمپوست برای نگهداری این گیاه استفاده کنید.

  • کود

استفاده از کود های سبک بهترین گزینه برای تقویت بگونیا است. می توانید در طول دوره ی رشد گیاه، هر ماه 2 مرتبه آن را تغذیه کنید تا گیاهی سر حال و شاداب داشته باشید.

  • تعویض گلدان

بگونیا را باید در گلدانی با عمق نسبتا بالا بکارید، چرا که این گیاه به عمق خاک علاقه دارد. برای تعویض گلدان آن عجله نکنید و اجازه دهید تا خودش به شما زمان مناسب را اطلاع دهد. در پایان هر سال می توانید با بررسی وضعیت ریشه و بیرون زدگی آن از انتهای گلدان تصمیم به تعویض آن بگیرید.

شرایط مراقبت و نگهداری از بگونیا | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از بگونیا | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه بگونیا

مانند اکثر گیاهان آپارتمانی، تکثیر بگونیا نیز در نیم سال اول به خصوص در فصل بهار انجام می شود کاشت بذر، قلمه از ساقه و قلمه از برگ از جمله بهترین و ساده ترین روش های تکثیر این گیاه هستند که در ادامه قصد داریم تا به صورت مرحله به مرحله به آموزش آن ها بپردازیم.

  • تکثیر بگونیا به روش قلمه از برگ

اگر بگونیا شما از نوع مخملی یا رکس است این روش می تواند بهترین گزینه برای تکثیر آن باشد. برای این منظور یک برگ با عمر متوسط را انتخاب کنید و با استفاده از یک قیچی باغبانی آن را از گیاه اصلی جدا کنید.

قلمه را از محل جداسازی روی ترکیب کوکوپیت و پرلیت بخوابانید و کمی روی آن خاک بریزید. برای حفظ رطوبت مورد نیاز قلمه روی آن را با یک پلاستیک بپوشانید و آن را در محلی گرم قرار دهید. فراموش نکنید که روی پلاستیک چند سوراخ ایجاد کنید تا گیاه بتواند تنفس کند و دچار بیماری های قارچی نشود.

این موقعیت باید به مدت 1 ماه حفظ شود تا قلمه فرایند ریشه زایی را شروع کند. بعد از مدت زمان مشخص شده می توانید قلمه هایی را که ریشه دادند را از کیسه پلاستیکی خارج کنید و در گلدانی با خاک مناسب بکارید.

  • تکثیر بگونیا به روش کاشت بذر

اواخر زمستان بهترین زمان برای تکثیر بگونیا است. البته اگر روش کاشت بذر را برای تکثیر آن در نظر گرفته باشید. برای این منظور بذر های این گیاه را در یک ظرف شفاف (شیشه ای یا پلاستیکی) با خاکی مناسب قرار دهید. بذر ها را به وسیله ی یک تخته کمی روی خاک فشار دهید. توجه داشته باشید که بذر ها نباید با خاک پوشانده شوند.

روی یک پلاستیک چند سوراخ ایجاد کنید و روی ظرف بکشید تا رطوبت مورد نیاز بذر ها تامین شود. بعد از جوانه زدن بذر ها، می توانید کیسه پلاستیکی را از روی آن بردارید و جوانه را در برابر نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید تا کمی بزرگ شوند. زمانی که جوانه چندین برگ داد می توانید با خیال راحت آن را به گلدانی با دهانه ی بزرگ تر انتقال دهید.

  • تکثیر بگونیا به روش قلمه از ساقه

این روش مختص بگونیا عروس است که ساقه های بلندی دارد و می توان از آن ها برای تکثیر گیاه استفاده کرد. برای این منظور مراحل زیر را به صورت مرحله به مرحله انجام دهید.

  1. یک ساقه ی با اندازه ی تقریبی 10 الی 12 سانتی متر انتخاب و با استفاده از قیچی باغبانی آن را از گیاه مادر جدا کنید.
  2. برگ های پایینی را جدا کنید به طوری که فقط چند برگ در راس آن باقی بماند.
  3. سپس یک برش اریب از انتهای ساقه بزنید و آن را در خاکی سبک بکارید و در محلی گرم قرار دهید.
  4. سعی کنید سطح خاک را مرطوب نگه دارید تا قلمه بتواند ریشه دهد.
روش های تکثیر گیاه بگونیا | بیا و یادبگیر
روش های تکثیر گیاه بگونیا | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های بگونیا

  • قارچ

رطوبت زیاد عامل ایجاد قارچ است و می تواند گیاه را از پای در آورد. برای جلوگیری از آن باید میزان رطوبت گیاه را تحت کنترل گرفت. قرار دادن گیاه در محلی که تهویه مناسبی دارد و هوا بهتر رد و بدل می شود می تواند یکی از راه کار های مناسب برای جلوگیری از قارچ در گیاه باشد.

  • برگ های خشک و شکننده

دلایل متعددی می تواند سبب خشک و شکننده شدن برگ های بگونیا شود. از جمله بارز ترین آن ها کم آبی و خشک بودن خاک است که می توان به سادگی آن ها را مرتفع کرد. گیاه خود را هر زمان که بخش رویی خاک آن خشک شد آبیاری کنید. اجازه ندهید گیاه مدت زمان زیادی بی آب بماند.

همچنین خاک آن را از فروشنده های معتبر گل و گیاه تهیه کنید و با استفاده از خاک های نامناسب و سنگین به بگونیا آسیب نزنید. خاک این گیاه باید غنی باشد تا بتواند نیاز های آن را تامین کند. اجازه ندهید که گیاه در خاکی فقیر قرار بگیرد.

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آلوئه ورا
گندمی