نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر

نخل ماداگاسکار

شکل ظاهری برخی از گیاهان آپارتمانی به قدری خاص و عجیب است که بیش از این که ما را به یاد گیاهان کوچک و زیبای رومیزی بیندازند، به یاد درختانی عظیم الجثه با ظاهری خشک و خشن در وسط یک جنگل بیابانی می اندازند.

نخل ماداگاسکار، نمونه ی بارز یکی از همین گیاهان خاص و عجیب است که امروزه عده ی زیادی از طرفداران گل و گیاه از آن در منزل یا محل کار خود نگهداری می کنند و از آن برای زیباسازی محیط استفاده می کنند.

نخل ماداگاسکار

در اولین نظر و با توجه به نام این گیاه شاید تصور کنید که نخل ماداگاسکار از خانواده ی نخل سانان است اما این چنین نیست. حال شاید به خاطر ظاهر و ساقه ی پوشیده از تیغ آن فکر کنید که این گیاه زیر مجموعه ای از کاکتوس ها است اما این باور هم صحت ندارد.

نخل ماداگاسکار عضوی از خانواده ی ساکولنت ها است. شاید در ابتدا این موضوع کمی عجیب به نظر برسد اما اگر کمی از ویژگی ها و خصوصیات آن را بشناسید درک این مبحث برای شما ساده تر می شود.

در اولین قدم برای معرفی ویژگی های این گیاه بد نیست بدانید که گیاه نخل ماداگاسکار آب را در ساقه ی قطور خود نگهداری می کند. همین امر مقاومت مثال زدنی به این گیاه تنومند در برابر کم آبی و شرایط محیطی سخت می دهد.

این گیاه بومی جزیره ی مادگاسکار و علاقه مند به آب و هوای گرمسیری است. به دلیل روند نگهداری ساده ی آن، نخل ماداگاسکار می تواند یک گیاه عالی برای زیباسازی پاساژ ها و مراکزی اداری و ساختمان های تجاری باشد.

اجازه ندهید که ساقه ی خشن و برگ های کمی نامرتب این گیاه شما را گول بزند. نخل ماداگاسکار گل های زیبایی دارد که تنها زمانی آن ها را نمایان می کند که در یک شرایط ایده آل و مناسب نگهداری شود. پس اگر می خواهید نهایت کمال آن را به چشم ببینید باید کمی بیشتر و بهتر به آن رسیدگی نمایید.

گیاه نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر
گیاه نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر

آیا نخل ماداگاسکار گیاهی سمی است؟

روی سطح ساقه ی این گیاه پوشیده از تیغ ها ریز و درشتی است که نوعی اسلحه ی دفاعی برای این گیاه محسوب می شود تا موجودات اطراف نتوانند به راحتی به آن آسیب بزنند. اما این تیغ ها معنای دیگر هم دارد و آن این است که نخل ماداگاسکار گیاهی سمی است.

حتی برگ های این گیاه در صورت جویده شدن می تواند باعث ایجاد مشکلات در دستگاه گوارش شود و علائمی مثل استفراغ و حالت تهوع را در پی داشته باشد. بنابراین تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر به تمامی شما کاربران توصیه می کند تا این گیاه را خریداری نکنید مگر این که مکانی مناسب و به دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی برای آن تعبیه کرده باشید.

شرایط مراقبت و نگهداری از نخل ماداگاسکار

  • آب

در قسمت های قبل گفتیم که این گیاه نیاز کمی به آب دارد اما نباید با استناد به این جمله در آبیاری آن بی دقتی کنید. درست است که این گیاه آب را در خود ذخیره می کند اما آب ذخیره شده در تنه ی آن فقط برای موارد اضطراری باید مورد استفاده قرار بگیرد. نخل ماداگاسکار نیاز دارد تا در هفته 2 الی 3 مرتبه آبیاری شود پس حواستان حسابی جمع باشد.

هر زمان که خاک این گیاه خشک به نظر رسید زمان آبیاری آن است. می توانید با لمس خاک متوجه این خشکی شوید و برای آبیاری آن اقدام کنید. همچنین در نظر داشته باشید که با سرد شدن هوا نیاز نخل ماداگاسکار به آب کمتر می شود و باید به طور متوسط هفته ای 1 بار آن را آبیاری کنید.

توصیه می شود از آب های بدون املاح یا چند روز مانده برای آبیاری این گیاه استفاده کنید. سعی کنید به اندازه آن را آبیاری کنید چرا که آبیاری بیش از اندازه ی نخل ماداگاسکار می تواند باعث پوسیدگی ریشه و بیماری گیاه شود. همچنین اگر به میزان کافی به آن آب نرسانید گیاه در خطر خشک شدن و ریزش برگ قرار می گیرد.

  • نور

نور مستقیم خورشید فاکتوری است که نخل ماداگاسکار به آن نیاز دارد و باید برای آن فراهم شود. نخل ماداگاسکار از جمله گیاهانی است که می توان با خیال راحت آن را در بیرون از خانه و در بالکن و یا باغچه نگهداری کرد. البته به شرط آن که در سایه قرار نداشته باشد. چون سایه رشد آن را کند و ضمن ریزش برگ ها موجب توقف فرایند گلدهی این گیاه می شود.

  • دما

نخل ماداگاسکار می تواند دمای بالای 10 درجه ی سانتی گراد تا کمتر از 50 درجه ی سانتی گراد را به خوبی تحمل کند. اما از تغییر دمای ناگهانی و اتفاقی متنفر است و دوست ندارد چنین تجربه ای داشته باشد.

همچنین اگر شما کاربر بیا و یادبگیر از این گیاه در منزل یا محل کار خود نگهداری می کنید دمای اتاق می تواند دمایی مناسب و باب میل برای نخل ماداگاسکار باشد.

شرایط مراقبت و نگهداری از نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر
  • خاک

برای تهیه خاک مناسب این گیاه دو راه پیش رو دارید. اول، می توانید خودتان با ترکیب کردن ماسه، پیت ماس و کمپوست خاک مناسب این گیاه را درست کنید که البته نیازمند تجربه و دانش قبلی است. دوم، می توانید از فروشگاه های معتبر در سطح شهر خاک مناسب کاکتوس را برای این گیاه تهیه کنید.

دوستانی که قصد استفاده از روش اول و ترکیب خاک به صورتی دستی را دارید توجه داشته باشید که خاک باید به خوبی زهکشی شده باشد تا امکان رد و بدل شدن هوا و خروج راحت آب پس از آبیاری را بدهد. در غیر این صورت ریشه ی گیاه شما دچار پوسیدگی می شود.

  • کود

دو مرتبه کود دهی در سال می تواند پاسخگوی نیاز های نخل ماداگاسکار باشد و این گیاه را از هر نظر تقویت کند. بهترین زمان برای انجام این دو مرتبه کود دهی ماه های فروردین و تیر است.

توجه داشته باشید که از کود دهی به این گیاه در نیم سال دوم خودداری کنید و اجازه دهید تا گیاه با خیال راحت به استراحت بپردازد. بهترین نوع کود برای تغذیه نخل ماداگاسکار کود هایی هستند که سرعت تجزیه پایینی دارند و به مرور زمان گیاه را تقویت می کنند.

  • تعویض گلدان

زمان مناسب برای تعویض گلدان نخل ماداگاسکار با توجه به میزان رشد آن می تواند متغیر باشد. به طور متوسط گلدان این گیاه را باید هر 2 سال یک بار تعویض کرد تا گیاه به رشد خود ادامه دهد. اما اگر گیاه شما در طول سال رشد خوبی داشته می توانید در پایان هر سال اقدام به تعویض گلدان آن نمایید.

شرایط مراقبت و نگهداری از نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه نخل ماداگاسکار

فرایند تکثیر نخل ماداگاسکار بسیار ساده است و پیچیدگی خاصی پیش روی دارندگان این گیاه نیست. کمی دقت و کمی ظرافت، تنها ابزاری است که برای داشتن یک نخل ماداگاسکار جوان به آن نیاز دارید.

  • تکثیر نخل ماداگاسکار به کمک کاشت بذر

برای تکثیر نخل ماداگاسکار به روش کاشت بذر باید بذر گیاه را در خاک مناسب که پیش تر نحوه ی تهیه و ترکیب آن را بیان کردیم به صورتی قرار دهید که نوک باریک بذر رو به بالا باشد.

سطح خاک را با استفاده از اسپری آبیاری کنید و به کمک یک کیسه پلاستیکی محیطی گلخانه ای برای گیاه ایجاد کنید تا رطوبت مورد نیاز آن فراهم شود. روی کیسه ی پلاستیکی چند سوراخ ایجاد کنید تا بذر شما مورد حمله ی قارچ ها قرار نگیرد.

گلدان بذر خود را در دمای اتاق و در برابر نور خورشید قرار دهید تا فرایند ریشه زایی به درستی انجام شود. توجه داشته باشید که بهتر است در زمان کاشت بذر، نوک بذر کمی از خاک بیرون باشد.

تکثیر گیاه نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر
تکثیر گیاه نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر
  • تکثیر نخل ماداگاسکار با استفاده از پاجوش

اگر گیاه شما کمی سن و سال دار باشد احتمالا می توانید پاجوش هایی را که در اطراف ریشه ی گیاه مادر سر از خاک بیرون آورده اند مشاهده کنید. در این زمان می توانید با احتیاط این پاجوش ها را از گیاه اصلی جدا کنید و آن ها را در گلدانی جداگانه بکارید.

آفات و بیماری های نخل ماداگاسکار

نخل ماداگاسکار گیاه مقاومی است و می تواند در برابر انواع مختلف بیماری های و آفات گیاهان آپارتمانی مقاومت کند. اما در این میان قضیه ی قارچ ها کمی متفاوت است. قارچ ها دشمن شماره ی 1 نخل ماداگاسکار هستند و از هر فرصتی برای ضربه زدن و از بین بردن این گیاه جذاب استفاده می کنند.

  • قارچ

نخل ماداگاسکار مستعد حمله ی قارچ ها است و بیشتر آسیب هایی که می بیند از این طریق است. لذا باید در مراقبت از آن نهایت دقت را به عمل آورید و آن را در محلی قرار دهید که تهویه هوا به درستی انجام شود تا گیاه دچار حمله ی قارچ ها نشود.

همچنین خاک این گیاه باید با دقت ترکیب شود. چون خاک نامناسب و آلوده از دیگر فاکتور هایی است که می تواند زمینه ی حمله ی قارچ ها به نخل ماداگاسکار را فراهم کند و منجر به از بین رفتن تدریجی گیاه شود.

آفات و بیماری های نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های نخل ماداگاسکار | بیا و یادبگیر
  • دلیل ریزش برگ های نخل ماداگاسکار

آبیاری زیاد و بیماری های قارچی دو دلیل اصلی زرد شدن و ریزش برگ های این گیاه هستند که می توان با مراقبت صحیح از بروز این مشکل جلوگیری کرد. خاک گیاه خود را به خوبی زهکشی کنید تا آب اضافی پس از آبیاری در خاک نماند و به گیاه شما آسیب نزند.

اگر گیاه شما درگیر حلمه ی قارچ ها شده آن را ایزوله کنید و با استفاده از قارچ کش ها پاکسازی کنید. البته باید توجه داشته باشید که ریزش و زرد شدن برگ های نخل ماداگاسکار در فصل های پاییز و زمستان امری طبیعی است و جایی برای نگرانی نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

دراسنا
لیندا