آشیانتوس | بیا و یادبگیر

آشیانتوس

معمولا گیاهان زینتی که بر و رویی جذاب دارند بیشتر مورد توجه ما انسان ها هستند و عموما برای مقاصد تزئینی و گل آرایی پرورش داده می شوند. اما در خصوص آشیانتوس این مسئله صدق نمی کند.

چون این گیاه زینتی و همیشه سبز به خاطر زیبایی بی نظیر و گل های خاص و خوش رنگی که دارد نه تنها مورد توجه ما انسان ها است بلکه مورد توجه بسیاری از پرندگان نیز هست و آن ها را به سمت خود جذب می کند.

آشیانتوس

به خاطر برگ های خاص و لایه لایه و گل های قرمز و نارنجی رنگش، بسیاری به آشیانتوس لقب گیاه سلطنتی داده اند و از آن برای تزئینات مراسم های پر زرق و برق استفاده می کنند. اما این به آن معنا نیست که نمی توان از این گیاه همیشه سبز در منزل یا محل کار نگهداری کرد.

آشیانتوس بیش از 180 گونه ی مختلف دارد که در این میان برخی از آن ها قابلیت نگهداری در محیط های بسته مثل خانه یا اداره را نیز دارند. اکثر گونه های این گیاه متعلق به کشور های گرمسیری جنوب شرقی آسیا هستند و به خاطر شرایط آب و هوایی مشابه امکان پرورش آن ها در ایران نیز وجود دارد.

زیبایی منحصر به فرد، دوام بالا و گلدهی چند ساله از جمله بارز ترین ویژگی های این گیاه است و اگر شرایط نگهداری از آن مساعد باشد می توانید اواخر فصل تابستان شاهد رویش گل های قرمز یا نارجی آن نیز باشید.

گل آشیانتوس | بیا و یادبگیر
گل آشیانتوس | بیا و یادبگیر

آشیانتوس سمی نیست

آشیانتوس سمی نیست. یعنی لمس برگ ها یا جویده شدن آن ها منجر به شکل گیری مشکلات پوستی مثل خارش و یا ایجاد حالت تهوع و استفراغ نمی شود. بنابراین می توانید با خیال راحت از این گیاه در منزل یا محل کار خود نگهداری کنید.

شرایط مراقبت و نگهداری از آشیانتوس

  • آب

قبل از این که اقدام به آبیاری آشیانتوس کنید بهتر است وضعیت خاک آن را مورد بررسی قرار دهید و از خشک بودن آن اطمینان حاصل نمایید. برای این منظور یک تکه چوب نارک را به اندازه 2 تا 3 سانتی متر در خاک گلدان فرو کنید و بعد از چند ثانیه در بیاورید.

اگر مقداری خاک یا گل به چوب چسبیده بود یعنی هنوز زمان آبیاری فرا نرسیده است اما اگر خاک یا گلی به چوب نچسبیده بود یعنی گیاه تشنه است و باید برای آبیاری آن اقدام کرد. میزان آبیاری باید به اندازه ای باشد که بتوانید ورود آب به زیر گلدانی را مشاهده کنید. فراموش نکنید که بعد از آبیاری، آب موجود در زیر گلدانی را خالی کنید.

  • نور

برای این که شرایط نوری ایده آلی برای آشیانتوس فراهم کنید لازم است تا آن را در محلی قرار دهید که نور به صورت غیر مستقیم به آن بتابد. همچنین برای این که رشدی خوب و نرمالی داشته باشد باید اکثر طول روز را در برابر نور خورشید قرار بگیرد.

  • دما

بازه ی دمایی 20 الی 30 درجه ی سانتی گراد برای رشد طبیعی آشیانتوس مناسب است. پس اگر از این گیاه در منزل نگهداری می کنید و می خواهید روند رشد آن با ختلال رو به رو نشود بهتر است برای ثابت نگه داشتن دمای محیط هر کاری که از دستتان بر می آید انجام دهید.

رابطه ی این گیاه با گرما خوب و با سرما شکر آب است. یعنی کاهش دما و سرمای هوا می تواند رشد آن را کند و منجر به بروز آسیب های سطحی و ریزش برگ های آن شود. لذا توصیه می شود تا از نگهداری آن در محیط هایی که دمایی کمتر از 15 درجه ی سانتی گراد دارند خودداری کنید.

شرایط مراقبت و نگهداری از آشیانتوس | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از آشیانتوس | بیا و یادبگیر
  • خاک

خاک مورد نیاز آشیانتوس خاکی است غنی از مواد آلی و سبک که زهکشی مناسبی روی آن انجام شده باشد. خاک های سنگین که اجازه ی عبور آب اضافی بعد از آبیاری را نمی دهند و با ذخیره ی آب در خود منجر به نرسیدن اکسیژن به ریشه ی گیاه می شوند به هیچ عنوان برای کاشت آشیانتوس توصیه نمی شوند.

ترکیبی از پرلیت، پیت ماس و کوکوپیت به همراه کمی ورم کمپوست توصیه تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر برای کاشت این گیاه است. همچنین اگر تجربه ی ترکیب خاکی به صورت دستی را ندارید بهتر است خاک مناسب آشیانتوس را از فروشگاه های گل و گیاه یا گلخانه ها تهیه کنید.

  • کود

برای تقویت و رشد بهتر آشیانتوس باید آن را با استفاده از کود مایع رقیق شده در فصل های بهار و تابستان و پاییز ماهیانه یک مرتبه کود دهی کنید. این فرایند باید زمانی انجام شود که خاک گیاه کمی رطوبت دارد. چون کود دهی هنگامی که خاک خشک است می تواند باعث آسیب دیدن گیاه شود.

  • تعویض گلدان

برای تعویض گلدان آشیانتوس عجله نکنید. چون این گیاه رشد نسبتا کندی دارد و نیاز به تعویض گلدان به صورت سالیانه ندارد. اما این به آن معنا نیست که گیاهتان را به حال خود رها کنید و سال ها آن را در یک گلدان نگهداری کنید.

لازم است تا هر 2 سال یک بار با بررسی وضعیت ریشه تصمیم به تعویض یا عدم تعویض گلدان این گیاه بگیرید. به این ترتیب که اگر ریشه از انتهای گلدان یا از سوراخ زهکش بیرون زده بود فرایند تعویض گلدان را کلید بزنید.

شرایط مراقبت و نگهداری از آشیانتوس | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از آشیانتوس | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه آشیانتوس

بهترین، سریع ترین و ایمن ترین روش برای تکثیر آشیانتوس به پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر استفاده از روش قلمه از ساقه است. چرا که احتمال موفقیت در آن بسیار بالا است و هر فردی با هر میزان تجربه می تواند به راحتی از پس مراحل انجام آن برآید.

  • تکثیر آشیانتوس به روش قلمه از ساقه

برای تکثیر گیاه آشیانتوس به روش قلمه از ساقه باید تا اواسط فصل بهار صبر کنید تا گیاهتان سرحال و آماده ی تکثیر باشد. چون اگر گیاه در خواب زمستانی باشد یا آمادگی تکثیر را نداشته باشد به احتمال بسیار زیاد فرایند تکثیر با شکست رو به رو خواهد شد.

  1. در قدم اول باید یک ساقه ی جوان و سالم را با اندازه ی تقریبی 8 الی 12 سانتی متر و حداقل 1 گره انتخاب کنید.
  2. حالا با استفاده از قیچی باغبانی یا یک چاقوی تمیز آن را از گیاه مادر جدا کنید.
  3. برگ های پایینی آن را جدا کنید تا تنها 2 یا 3 برگ در راس آن باقی بماند.
  4. سپس برای انجام هر چه سریع تر فرایند ریشه زایی آن را در هورمون ریشه زایی قرار دهید.
  5. حالا باید قلمه را در بستر کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت بکارید.
  6. قلمه را در برابر نور مستقیم خورشید و در دمای اتاق نگهداری کنید.
  7. خاکی که قلمه را در آن کاشته اید باید همواره مرطوب باشد. برای این منظور با استفاده از یک کیسه ی پلاستیکی روی گلدان را بپوشانید و محیطی گلخانه ای برای آن درست کنید. فراموش نکنید روی کیسه چند سوراخ ایجاد کنید تا با ورود هوا به داخل احتمال حمله ی قارچ ها به قلمه به حداقل برسد.
  8. بعد از گذشت 1.5 تا 2 ماه قلمه ریشه دار می شود و می توانید کیسه ی پلاستیکی را از روی آن بردارید و گلدان آن را به محلی با نور بیشتر انتقال دهید.
تکثیر آشیانتوس به روش قلمه از ساقه | بیا و یادبگیر
تکثیر آشیانتوس به روش قلمه از ساقه | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های آشیانتوس

عمده مشکلاتی که گیاه آشیانتوس با آن ها رو به رو است به واسطه ی حمله ی آفات در فصل تابستان است. همچنین در بعضی مواقع سهل انگاری در رسیدگی به آن نیز می تواند موجب نمایان شدن برخی مشکلات شود که در این بخش به طور کامل به آن ها خواهیم پرداخت.

  • دلیل چروک شدن برگ های آشیانتوس چیست؟

کم آبی بارز ترین علتی است که می تواند باعث چروک شدن برگ های این گیاه شود. علاوه بر این کبود آب می تواند سبب توقف رشد آشیانتوس نیز بشود بنابراین بهتر است تا برنامه ی مدونی برای آبیاری آن تنظیم کنید و اجازه ی خشک ماندن بیش از اندازه ی خاک این گیاه را ندهید.

  • کدر شدن برگ های آشیانتوس

اگر برگ های گیاه شما کدر شده یعنی در آبیاری آن زیاده روی می کند. پیشنهاد می شود تنها زمانی اقدام به آبیاری آشیانتوس کنید که خاک آن خشک است و رطوبت ندارد.

  • علت گل ندادن آشیانتوس چیست؟

رنگ پریدگی، رشد آهسته و گاه علفی و همچنین عدم گلدهی، این ها نشانه های نرسیدن نور کافی به این گیاه است. پیشنهاد می شود برای رفع این مشکل آشیانتوس خود را در محلی قرار دهید که اکثر طول روز را در برابر نور غیر مستقیم خورشید باشد.

آفات و بیماری های آشیانتوس | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های آشیانتوس | بیا و یادبگیر
  • دلیل شکل گیری توده های پنبه ای شکل روی آشیانتوس چیست؟

اگر روی برگ ها، ساقه ها و ریشه های گیاه خود توده های پنبه ای شکل و سفید رنگی را مشاهده کردید باید سریعا آن را از سایر گیاهان آپارتمانی خود جدا کنید چون متاسفانه مورد حمله ی شپشک آردآلود قرار گرفته است.

برای کنترل این آفت بهترین راه حذف فیزیکی آن با استفاده از پنبه الکلی و سپس پاکسازی گیاه با استفاده از آفت کش ها (زیر نظر متخصص یا گیاه پزشک) است.

  • چرا روی برگ ها و ساقه های آشیانتوس تار عنکبوت بسته است؟

اگر روی یا پشت برگ ها و روی ساقه ها نوار های چشبناکی مشابه با تار عنکبوت مشاهده کردید یعنی گیاه مورد حمله کنه عنکبوتی قرار گرفته است. برای مقابله با این آفت در اولین قدم گیاه خود را با استفاده از آب ولرم بشویید و سپس از آفت کش ها برای پاکسازی آن استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فیتونیا
کروتون