گل لیلیوم | بیا و یادبگیر

لیلیوم

انتخاب گل برای مراسم های شادی مثل عروسی یا تولد همیشه از سخت ترین کار ها بوده و هست. چون در این روز های به خصوص همه انتظار دارند تا تک تک المان ها بی نقص باشند و اگر در این میان فاکتور مهمی مثل گل با بقیه تزئینات نخواند یا مورد استقبال صاحبان مجلس نباشد تمام برنامه ها به هم می ریزد.

به همین دلیل بسیاری از گل فروشان همواره به مشتریان خود توصیه می کنند تا از گل های امتحان پس داده ای مثل گل لیلیوم استفاده کنند. گلی که این روز ها خود را به عنوان یکی از مورد استقبال ترین گزینه ها برای تزئینات عروسی و تاج گل این مراسم مطرح کرده و پای ثابت اکثر جشن ها و میهمانی ها است.

گل لیلیوم

گل لیلیوم، گیاهی چشم نواز و زیبا با گل هایی خوش رنگ و لعاب و معطر، گیاهی که آن را گل بهشتی می نامند. چون به قدری زیبا است که انگار برای این دنیا نیست و از جهانی دیگر پای به کره ی خاکی ما گذاشته است.

با بیش از 100 گونه ی مختلف، لیلیوم یکی از متنوع ترین گیاهان روی کره ی زمین است و به خاطر عطر و رنگ بی نظیر گل هایش از جمله پرطرفدار ترین ها در میان علاقه مندان به گل و گیاه است.

به دلیل شباهت ظاهری و زمان گلدهی این گیاه با گل سوسن بسیاری از مردم در ایران لیلیوم را با نام گل سوسن می شناسند. هر دوی این گیاهان دارای گلبرگ های رنگی (سفید، نارنجی، زرد، بنفش، صورتی و قرمز) هستند و اوایل فصل بهار تا اواسط فصل تابستان را برای گلدهی مناسب می دانند.

لیلیوم بومی کشور های ژاپن و تایلند است. کشور هایی بارانی که آب و هوایی مشابه با آب و هوای بخش های شمالی ایران دارند. به همین دلیل پرورش آن به صورت محدود در برخی از گلخانه های شمال کشور خودمان هم انجام می گیرد.

گل لیلیوم گیاهی جند ساله است. یعنی بعد از یک مرتبه گلدهی از بین نمی رود و اگر به خوبی از آن نگهداری شود می تواند چندین سال زنده بماند، رشد کند و با گل های زنگوله ای شکل و زیبای خود از شما سپاس گزاری کند.

لیلیوم | بیا و یادبگیر
لیلیوم | بیا و یادبگیر

آیا گل لیلیوم سمی است؟

شاید کمی عجیب به نظر برسد اما گل لیلیوم هم در تیره ی گیاهان سمی قرار دارد و تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر به تمامی شما همراهان عزیز توصیه می کند تا اگر یک نمونه از این گیاه را در منزل یا محل کار خود دارید، آن را جایی قرار دهید که دست کودکان و حیوانات خانگی به آن نرسد.

جویده شدن برگ های این گیاه باعث ایجاد اختلال در کار دستگاه گوارش می شود. این اختلال می تواند یک مسمومیت ساده یا درد شدید در ناحیه معده باشد. همچنین ممکن است خود را به شکل حالت تهوع و استفراغ نیز نمایان کند که در صورت مشاهده هر یک از این نشانه ها باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.

لیلیوم گیاهی با نماد های مختلف

علاقه ی مردم در سر تا سر جهان به این گیاه و استفاده از آن به عنوان هدیه یا یادبود باعث شده تا به مرور زمان گونه های مختلف گل لیلیوم تبدیل به سمبل و نمادی برای ابراز احساسات درونی ما انسان ها شود. احساساتی که شاید بعضی اوقات به زبان آوردن آن ها برای ما کمی سخت باشد.

  • گل لیلیوم زرد

لیلیوم زرد نماد شکر گزاری است. نشان دهنده ی رضایت و شادی است و معمولا برای تشکر کردن از زحماتی که دیگران برای ما کشیده اند، به عنوان یک هدیه ی داده می شود.

  • گل لیلیوم صورتی

لیلیوم صورتی نمادی از بخت و اقبال خوش است. سمبلی از خوشبختی و سعادتمندی و گزینه ای عالی برای هدیه دادن به زوج های جوان و آرزوی خوشبختی کردن برای آن ها است. همچنین استفاده از آن به عنوان کادو برای تبریک تولد نوزادان تازه متولد شده نیز امری رایج و مرسوم است.

  • گل لیلیوم نارنجی

لیلیوم نارنجی نمادی از غرور و افتخار است و معمولا برای نشان دادن حس بالندگی از موفقیت و پیروزی هدیه داد می شود.

  • گل لیلیوم سفید

لیلیوم سفید، نمی توان آن را نماد یک مفهوم واحد معرفی کرد. فروتنی، صداقت، نجابت و پاکی تنها بخش کوچکی از سمبل هایی است که این گیاه جذاب نشان دهنده ی آن ها است. همچنین برای ابراز احساس همدردی و اندوه در مجالسی مثل مراسم ترحیم از این گیاه زیبا استفاده می شود.

گونه های مختلف لیلیوم

با توجه به گفته ها تا به این جای کار شاید با خود فکر کنید که رنگ تنها فاکتوری است که گونه های مختلف این گیاه را از یکدیگر متمایز می کند. اما باید بدانید که این چنین نیست. رنگ تنها یکی از فاکتور ها برای تشخیص گونه های مختلف لیلیوم است.

طرح روی برگ ها، معطر بودن یا نبودن و ظاهر گلبرگ ها از دیگر المان هایی است که می توان به کمک آن ها نوع این گیاه را تشخیص داد. اما برای کمک به شما همراهان بیا و یادبگیر و تشخیص ساده تر گونه های مختلف این گیاه در ادامه ویژگی های برخی از محبوب ترین نمونه های لیلیوم را برای شما بازگو می کنیم.

  • لیلیوم اورینتال (Lilium Oriental)

گلبرگ های این گونه معطر است و رایحه ای خوشی را به میزبان خود هدیه می کند. رنگ گلبرگ های اورینتال معمولا در طیف رنگی بنفش و صورتی است و بیشترین موارد استفاده از آن در ساخت دسته گل است.

لیلیوم اورینتال (Lilium Oriental) | بیا و یادبگیر
لیلیوم اورینتال (Lilium Oriental) | بیا و یادبگیر
  • لیلیوم مادونا (Madonna Lily)

مانند گونه ی اورینتال، مادونا هم عطری خوش را به مشام میزبان خود می رساند و به همین دلیل از آن برای تولید عطر در صنایع عطر سازی استفاده می شود. گلبرگ های مادونا سفید و فصل شکوفایی آن ها تابستان است.

لیلیوم مادونا (Madonna Lily) | بیا و یادبگیر
لیلیوم مادونا (Madonna Lily) | بیا و یادبگیر
  • لیلیوم مارتاگون (Lilium Martagon)

ساقه هایی بلند و نازک، گل هایی رو به پایین و به شکل بقچه، گلبرگ های بنفش و ارغوانی، این ها بارز ترین ویژگی های مارگوتان هستند. فصل شکوفایی گل های مارگوتان تابستان است و اگر می خواهید نهایت کمال آن را ببینید باید تا فصل گرما صبر داشته باشید و به خوبی از آن نگهداری کنید.

لیلیوم مارتاگون (Lilium Martagon) | بیا و یادبگیر
لیلیوم مارتاگون (Lilium Martagon) | بیا و یادبگیر
  • لیلیوم ترومپت (Lilium Trumpet)

بزرگ ترین ویژگی گونه ی ترومپت گل های شیپوری شکل آن است. طیف رنگی گلبرگ های ترومپت بسیار متنوع است و نمی توان محدوده ی خاصی برای آن ها مشخص کرد. همچنین گلبرگ های آن معطر است و می تواند محیط نگهداری خود را خوش بو کند.

لیلیوم ترومپت (Lilium Trumpet) | بیا و یادبگیر
لیلیوم ترومپت (Lilium Trumpet) | بیا و یادبگیر
  • لیلیوم آسیاتیک (Lilium Asiatic)

طیف رنگی آسیاتیک در محدوده ی نارنجی و زرد است و معمولا دو رنگ روی برگ های آن دیده می شود. گل های این گونه هم مانند مارگوتان عطر و بویی ندارد و تنها ظاهر زیبایی برای دیدگان میزبان خود به نمایش می گذارد.

لیلیوم آسیاتیک (Lilium Asiatic) | بیا و یادبگیر
لیلیوم آسیاتیک (Lilium Asiatic) | بیا و یادبگیر
  • لیلیوم تیگرینوم (Lilium Tigrinum)

گلبرگ های این گونه تک رنگ و بدون بو است اما روی آن ها خال خال هایی به رنگ بنفش دیده می شود. فصل شکوفایی گل های تیکرینوم اواسط تابستان و مرداد ماه است.

لیلیوم تیگرینوم (Lilium Tigrinum) | بیا و یادبگیر
لیلیوم تیگرینوم (Lilium Tigrinum) | بیا و یادبگیر

شرایط مراقبت و نگهداری از گل لیلیوم

  • آب

آبیاری این گیاه فرایندی بسیار حساس است و باید به دقت انجام گیرد. توجه داشته باشید که میان دو آبیاری اجازه دهید خاک آن به عمق 1 سانتی متر خشک شود. چون آبیاری زمانی که خاک لیلیوم رطوبت دارد منجر به آسیب دیدن آن می شود.

از غرقاب کردن این گیاه جدا خودداری کنید. چون پیاز گل لیلیوم بسیار حساس است و غرقاب کردن خاک باعث صدمه دیدن آن می شود. به هیج عنوان هنگام آبیاری این گیاه آب را به روی برگ ها و گل های نریزید. آب را مستقیما به روی خاک بریزید و اجازه دهید تا گیاه به روش خود از آن استفاده کند.

بهتر است از آب های لوله کشی شهری برای آبیاری این گیاه حساس استفاده نکنید. چون دارای املاح و مواد معدنی است که می تواند به آن آسیب بزند. توصیه تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر استفاده از آب های بدون املاح (جوشیده) یا آب باران برای سیراب کردن این گیاه است.

  • نور

اگر می خواهید گیاه شما فرایند گلدهی را انجام دهد باید آن را در برابر نور کافی قرار دهید. لازم است این گیاه روزانه مدت زمان 5 الی 6 ساعت را در برابر نور غیر مستقیم خورشید قرار بگیرد تا بتواند به زیبا ترین شکل رشد کند.

توجه داشته باشید که لیلیوم می تواند در نور کم هم به رشد خود ادامه دهد، اما دیگر خبری از گل های زیبای آن نخواهد بود. همچنین عدم قرار گیری در برابر نور کافی باعث رشد علفی آن می شود و ساقه هایش بیش از حد معمول رشد می کنند.

  • دما

بازه ی دمایی مورد علاقه ی گل لیلیوم 10 الی 25 درجه ی سانتی گراد و دمای اتاق بهترین دمای ممکن برای رشد و گلدهی آن است. ثبات دمایی از جمله فاکتور های مهم برای رشد این گیاه است و لیلیوم اصلا دوست ندارد که دمای محیط نگهداری آن وقت و بی وقت تغییر کند. پس حسابی به این موضوع توجه داشته باشید.

شرایط مراقبت و نگهداری از گل لیلیوم | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از گل لیلیوم | بیا و یادبگیر
  • خاک

بهترین خاک برای نگهداری لیلیوم خاکی اسیدی با زهکشی مناسب است که مواد مغذی در آن موجود باشد. سعی کنید خاک این گیاه را از فروشنده های معتبر تهیه کنید تا با خرید خاک های نامرغوب گیاه خود را بی حال و بی رنگ رو نبینید.

اگر تجربه ی ترکیب خاک را دارید می توانید خودتان شخصا اقدام به ساخت خاک مورد نیاز این گیاه کنید. خاک باغچه، خاک برگ، کمپوست و شن و ماسه می تواند یک ترکیب مناسب برای نگهداری لیلیوم باشد.

  • کود

اولین نکته در این بخش این است که گیاه نو پا نیازی به کود دهی ندارد و با کود دادن تنها به جوانه ی آن آسیب می زنید. تقریبا 6 ماه بعد از کاشت، این گیاه به تغذیه نیاز پیدا می کند که می توانید با کمک کود های مایع آن را تقویت کنید. البته فراموش نکنید که فرایند کوددهی باید فقط در فصل های بهار و تابستان انجام بگیرد.

  • تعویض گلدان

بسته به میزان رشد و بیرون زدگی ریشه از انتهای گلدان می توانید هر 1 یا 2 سال یک بار گلدان آن را تعویض کنید. بهتر است گلدان جدیدی که قصد کاشت گیاه در آن را دارید یک سایز بزرگ تر از گلدان فعلی باشد.

شرایط مراقبت و نگهداری از گل لیلیوم | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از گل لیلیوم | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه لیلیوم

گل لیلیوم را می توان به روش های مختلفی تکثیر کرد اما شاید ساده ترین روش برای تکثیر این گیاه زیبا استفاده از بذر های آن باشد. در ادامه ی این بخش با تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر همراه باشید تا قدم به قدم تکثیر این گیاه به روش کاشت بذر را به شما عزیزان آموزش دهیم.

  • تکثیر لیلیوم با استفاده از کاشت بذر

بذر های گل لیلیوم را از فروشنده های معتبر گل و گیاه یا گلخانه های اطراف شهر تهیه کنید. خاک مناسب این گیاه را که پیش تر نحوه ی ترکیب آن را آموزش دادیم در گلدان مورد نظر خود بریزید و سپس بذر ها را در آن بکارید. به طوری که بذر ها به اندازه 5 سانتی زیر خاک باشند.

تا زمانی که جوانه ها سر از خاک بیرون آورند خاک گلدان را مرطوب نگه دارید. بعد از این که جوانه ها سر از خاک بیرون آوردند می توانید آن ها را در گلدان های جداگانه ای بکارید و به مراقبت از آن ها بپردازید.

تکثیر لیلیوم با استفاده از کاشت بذر | بیا و یادبگیر
تکثیر لیلیوم با استفاده از کاشت بذر | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های لیلیوم

بیماری ها و آفات، دو مهمان ناخوانده ای که وقتی تصمیم به نگهداری یک گیاه می گیرید باید بار کار های آن ها را هم به دوش بکشید. باید روش های مقابله با آن ها را به خوبی یاد بگیرید تا در زمان مناسب بکار گیری کنید و از گیاه خود محافظت کنید.

  • دلیل ایجاد لکه قهوه ای روی برگ های لیلیوم

آبیاری بیش از اندازه تنها دلیلی است که می تواند باعث شکل گیری لکه های قهوه ای روی برگ های این گیاه شود. آبیاری را طبق دستورالعملی که در بخش آب آموزش داده شد و با استفاده از آب های بدون املاح انجام دهید.

  • دلیل زرد شدن برگ های گل لیلیوم

زرد شدن برگ ها معمولا به دلیل آبیاری زیاد یا قرار گیری گیاه در محلی با نور ناکافی است. توصیه می شود گیاه خود را پشت پنجره ای که با پرده پوشیده شده قرار دهید تا بتواند به قدر کافی از نور خورشید استفاده کند. همچنین میزان آبیاری را کنترل کنید و گیاه خود را غرقاب نکنید تا ریشه ی آن آسیب نبیند.

آفات و بیماری های لیلیوم | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های لیلیوم | بیا و یادبگیر
  • دلیل ریزش برگ های لیلیوم

اگر نور به حد کافی به این گیاه نتابد برگ های آن شروع به زرد شدن، خشک شدن و سپس ریختن می کنند. 5 الی 6 ساعت در روز مدت زمانی است که این گیاه باید در برابر نور فیلتر شده ی خورشید قرار بگیرد.

  • دلیل ضعف و بی حالی لیلیوم چیست؟

اگر گیاه شما ضعیف شده و پژمرده به نظر می رسد ممکن است مورد حمله شته ها قرار گرفته باشد. مناسب است تا گیاه آسیب دیده را از سایر گیاهان خود جدا کنید با استفاده از آفت کش ها آن را پاکسازی کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

پرسیاوشان
شمعدانی