شفلرا | بیا و یادبگیر

شفلرا

به این سوال خوب فکر کنید! آیا تا به حال برای شما پیش آمده که گیاهی را مشاهده کنید و با خود بگویید، نه، امکان ندارد که این گیاه زمینی باشد و قطعا متعلق به سیاره ی دیگری است.

در میان گیاهان آپارتمانی برخی به قدری ظاهر خاص و عجیبی دارند که به نظر می رسد زمینی نیستند و از سیاره ی دیگری میهمان ما در این کره ی آبی هستند. گیاهانی مثل شفلرا که از قضا موضوع این مقاله ی تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر است.

شفلرا

شفلرا، درختچه ای زیبا و جذاب، بومی کشور استرالیا که به واسطه ی شباهت آب و هوای محل تولدش با آب و هوای ایران می توان آن را در کشور عزیزمان به راحتی پرورش داد و نگهداری کرد.

گیاهی که با برگ های سبز رنگ و براق و با دمبرگ های بلند و به دلیل شباهت ظاهری آن به چتر نزد علاقه مندان به گل و گیاه با نام گیاه چتری شناخته می شود. گیاهی مقاوم در برابر شرایط محیطی دشوار که اگر به خوبی از آن نگهداری شود می تواند تا نزدیک به 3 متر رشد کند.

نکته ی جالبی که تمامی شما همراهان بیا و یادبگیر باید در خصوص شفلرا در نظر داشته باشید این است که این گیاه در فضای داخل خانه فرایند گلدهی را اجرا نمی کند. پس اگر قصد دارید این گیاه فرایند گلدهی را در دستور کار خود قرار دهد باید از آن در محیط های باز نگهداری کنید.

شفلرا | بیا و یادبگیر
شفلرا | بیا و یادبگیر

شفلرا گیاهی سمی

مانند گیاه آپارتمانی دیفن باخیا، شفلرا هم دارای مقداری کلسیم اگزالات است که می تواند برای انسان و حیوانات خانگی مضر قلمداد شود. پس اگر می خواهید آن را در منزل یا محل کار خود نگهداری کنید باید از دسترس کودکان و حیوانات خانگی به دور باشد.

چرا که خوردن و جویده شدن برگ های آن می تواند باعث بروز مشکلاتی چون سوزش و التهاب در ناحیه دهان و لب ها شود و استفراغ و حالت تهوع را با خود به همراه داشته باشد.

گونه های مختلف شفلرا

شفلرا گیاهی است که گونه های مختلف و جذابی مانند شفلرا طلایی و شفلرا ابلق را در میان اعضای خانواده ی خود دارد و می تواند پاسخگوی سلیقه های مختلفی باشد. اما در این بخش بیشتر تمرکز تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر روی گونه های اکتینوفیلا و اربوریکولا و معرفی آن ها به شما کاربران گرامی است.

  • شفلرا اکتینوفیلا

از جمله مشهور ترین گونه های شفلرا است که دارای برگ هایی سبز رنگ (سبز پر رنگ)، براق و لوزی شکل است. همچنین طول هر کدام از برگ های این گیاه می تواند بین 10 الی 15 سانتی متر باشد که در نوع خود بلند است.

شفلرا اکتینوفیلا | بیا و یادبگیر
شفلرا اکتینوفیلا | بیا و یادبگیر
  • شفلرا اربوریکولا

نوع دیگری از گل شفلرا که از گونه ی اکتینوفیلا کوچک تر است و اندازه ی برگ های آن از 8 سانتی متر فرا تر نمی رود گونه ی اربوریکولا است که از ویژگی های ظاهری آن می توان به لکه های کرم رنگ روی برگ های آن اشاره کرد.

شفلرا اربوریکولا | بیا و یادبگیر
شفلرا اربوریکولا | بیا و یادبگیر

شرایط مراقبت و نگهداری از شفلرا

  • آب

به طور متوسط این گیاه نیاز به 2 تا 3 مرتبه آبیاری در فصل گرما و 1 الی 2 مرتبه آبیاری در فصل سرما دارد.  توصیه می شود بین هر دو آبیاری با لمس کردن خاک از خشک بودن آن به اندازه ی حداقل 3 سانتی متر مطمئن شوید.

توجه داشته باشید که آبیاری زیاد می تواند باعث بروز عواملی چون ریزش و زرد شدن برگ ها، پوسیدگی ریشه و به وجود آمدن لک روی برگ ها و در کل خرابی این گیاه شود. اگر چه گل شفلرا می تواند کم آبی را نیز تحمل کند اما توصیه می شود با آبیاری به اندازه از آسیب دیدن آن پیشگیری کنید.

اجازه ندهید شفلرا کمبود آب را حس کند چرا که می تواند باعث خارج شدن گیاه از فرم نرمال خود شود. از بارز ترین ویژگی های کم آبی در این گیاه می توان به آویزان شدن برگ ها اشاره کرد. زمانی که مقدار آب کافی به این گیاه نرسد برگ های فرم خود را از دست می دهند و به نوعی شل می شوند.

  • نور

اگر دوست ندارید برگ های گیاهتان بسوزد و از بین برود، آن را مقابل نور مستقیم خورشید قرار ندهید. نور مستقیم برای شفلرا سم است و می تواند این گیاه را به طور کامل از بین ببرد. توصیه ی تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر به شما قرار دادن این گیاه در محلی است که بتواند از نور مایل یا غیر مستقیم خورشید بهرهمند شود.

در صورتی که از گونه ی ابلق این گیاه نگهداری می کنید باید بدانید که اگر نور به اندازه ی کافی به آن نرسد، برگ ها حالت ابلق خود را از دست می دهند و یک رنگ می شوند.

همچنین لازم است بدانید که این گیاه با قرار گیری در سایه مشکلی ندارد، اما بهتر است آن را در مکانی از منزل یا محل کار قرار دهید که نور کافی را به دریافت کند و بتواند به خوبی رشد کند.

  • دما

همان طور که پیش تر بیان کردیم شفلرا گیاهی است که در سرزمین های گرمسیری می روید. در نتیجه با آب و هوای گرم رابطه ی بهتری برقرار می کند.

بهترین دما برای این گیاه دمای اتاق است که نه خیلی گرم و نه خیلی سرد است. اما اگر بخواهیم یک بازه ی دمایی مشخص برای نگهداری این گیاه مشخص کنیم دمایی مابین 15 الی 25 درجه ی سانتی گراد می تواند گزینه ای مناسب باشد.

باید بدانید که هوای خیلی گرم باعث می شود تا ساقه های این گیاه بیش از اندازه رشد کنند و حالت معمول خود را از دست بدهند و آویزان شوند. همچنین هوای خیلی سرد نیز می تواند عاملی بر ریزش برگ های این گیاه زیبا باشد. از ذکر این نکته نیز نباید غافل شد که هرگز این گیاه را در کنار وسایل گرمایشی قرار ندهید چرا که باعث ریزش برگ های آن می شود.

شرایط مراقبت و نگهداری از شفلرا | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از شفلرا | بیا و یادبگیر
  • خاک

خاک سبک و زهکشی شده مناسب این گیاه است که می توان با ترکیب خاک باغچه، خاک برگ و پرلیت به آن رسید. توجه کنید که خاک باید به نحوی زهکشی شود که آب را به راحتی از خود عبور دهد و باعث پوسیدگی ریشه ی گیاه نشود.

همچنین لازم است بدانید که خاک این گیاه باید کمی اسیدی باشد، پس در صورتی که تجربه ی کافی در زمینه ی ترکیب خاک ندارید می توانید با مراجعه به فروشگاه های معتبر خاک مناسب گل شفلرا را تهیه کنید.

  • کود

کود دهی به گیاه شفلرا بسیار حائز اهمیت است و نباید از یاد برود. بهتر است در فصل رشد (بهار و تابستان) این گیاه را هر 2 هفته یک بار به وسیله ی کود مایع تغذیه کنید. در فصل های سرد سال نیز بهتر است فرایند کود دهی را متوقف کنید تا مزاحم استراحت گیاه نشوید.

  • تعویض گلدان

اگر گیاه شما جوان است می توانید هر سال عمل تعویض گلدان را انجام دهید تا به گیاه اجازه ی رشد و نمو بدهید. اما در صورتی گیاه مسنی دارید می توانید هر 2 سال یک بار اقدام به تعویض گلدان آن نمایید.

شرایط مراقبت و نگهداری از شفلرا | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از شفلرا | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه شفلرا

اگر چه در ظاهر گل شفلرا با بسیاری از گیاهان آپارتمانی متفاوت است و بسیاری آن را گیاهی غیر زمینی می دانند اما در امر تکثیر فرایندی مشابه به گیاهان دیگر دارد که در ادامه می توانید با دو مورد از پر استفاده ترین آن ها آشنا شوید.

  • تکثیر شفلرا به کمک کاشت بذر

در این روش باید بذر های این گیاه را از فروشگاه های معتبر خریداری و آن ها را در خاک مناسب به صورت پراکنده و در یک گلدان بکارید. سپس هر یک از جوانه های که سر از خاک بیرون آورد و به اندازه ی تقریبی 5 سانتی متر رسید را در گلدانی جداگانه بکارید.

  • تکثیر شفلرا با استفاده از روش قلمه

برای این روش باید مراحل زیر را به ترتیب و با دقت انجام دهید.

  1. ابتدا یک شاخه ی سالم به اندازه ی تقریبی 10 سانتی متر انتخاب و با استفاده از قیچی باغبانی آن را از گیاه جدا کنید.
  2. برگ های پایینی و نزدیک به محل جدا سازی را هرس کنید تا فقط برگ های بالایی بماند.
  3. حال قلمه را در یک گلدان با خاک مناسب شفلرا بکارید و در محلی کم نور با دمای اتاق قرار دهید.
  4. توجه کنید که خاک گیاه همواره مرطوب باشد.
  5. می توانید برای تامین رطوبت مورد نیاز شفلرا با استفاده از یک کیسه ی پلاستیکی محیطی گلخانه ای برای آن درست کنید.
  6. بعد از مدت 1 ماه، زمانی که عمل ریشه دهی انجام گرفت می توانید گیاه را به گلدان بزرگ تری انتقال دهید.
تکثیر شفلرا با استفاده از روش قلمه | بیا و یادبگیر
تکثیر شفلرا با استفاده از روش قلمه | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های شفلرا

این که چطور با آفات و بیماری های شفلرا مقابله کنیم سوالی است که ممکن است در ذهن بسیاری از کاربران و همراهان بیا و یادبگیر باشد. به همین دلیل در این بخش قصد داریم تا چندی از بارز ترین مشکلات این گیاه جذاب آپارتمانی را با شما در میان بگذاریم و راه های مقابله با آن ها را برای شما بازگو کنیم.

  • شپشک آردآلود

این آفت پنبه ای شکل و سفید رنگ می تواند بلای جان هر گیاهی شود و با ضعیف کردن آن، زمینه ی نابودی گیاه را پایه ریزی کند. بهترین راه مقابله با آن اما در قدم اول پیشگیری از آلودگی است. اما اگر شفلرای شما به این آفت آلوده شده می توانید با استفاده از پنبه الکلی یا آفت کش ها برای نابودی آن اقدام کنید.

  • علت تغییر رنگ برگ های شفلرا

اگر از گونه های دو رنگ یا ابلق شفلرا نگهداری می کنید باید آن را در محلی قرار دهید که نور در تمام طول روز به آن تابیده شود. کمبود نور عاملی است که می تواند باعث تغییر رنگ برگ ها شود و برگ های دو رنگ و خوشگل این گیاه را به رنگ سبز و بی روح تغییر دهد.

آفات و بیماری های شفلرا | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های شفلرا | بیا و یادبگیر
  • دلیل پژمردگی گیاه شفلرا

اگر گیاه شما پژمرده یا بی حال است، دلیل آن کم آبی است. برای جلوگیری از بروز چنین وضعیتی پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر به شما رعایت دستورالعمل هایی است که در بخش آب آموزش داده شده است.

اما اگر به هر دلیل شفلرای شما دچار پژمردگی شده می توانید آن را به مدت 10 الی 15 دقیقه در یک ظرف آب قرار دهید و بعد میزان آبیاری را طبق آموزش های داده شده در بخش آب در همین مقاله پیش ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

دیفن باخیا
دراسنا