ارکیده | بیا و یادبگیر

ارکیده

تقویم ایرانی پر است از روز ها و مناسبت های شاد و خاص که هر کدام بیانگر پیامی به خصوص است و داستانی شیرین را روایت می کند. داستان هایی از عشق، محبت، احترام و صبر که همه و همه درسی شدند برای ما و آیندگان تا زندگی بهتری بسازیم.

اما این روز های خاص هدایای خاصی هم می خواهند. اینطور نیست؟ به طور مثال روز عشق یا روز زن را در نظر بگیرید. چه هدیه ای برای این روز می تواند مناسب تر از گل ارکیده که نماد زنانگی و زیبایی و ظرافت است، باشد.

گیاهی با شکوفه های زیبا و رنگارنگ و البته کمی نازک نارنجی که برای رشد مناسب نیاز به اندکی توجه بیشتر نسبت به سایر گیاهان آپارتمانی دارد.

ارکیده

گل ارکیده، گیاهی زینتی، محبوب و پرطرفدار با گلبرگ های زیبا و چشم نواز و بیش از 20 هزار گونه ی مختلف در شکل ها و اندازه ها و رنگ های گوناگون سال های سال است که محیط زندگی ما را دگرگون کرده و رنگی نو به آن پاشیده است.

ارکیده بومی مناطق گرمسیری و بخش های شرقی آسیا و شمالی استرالیا است. همچنین برخی از گونه های وحشی آن در بخش های شمالی کشور خودمان ایران نیز یافت می شود. دلیل این پراکندگی اما انعطاف مناسب این گیاه است. ارکیده می تواند خود را به خوبی با شرایط مختلف محیطی وفق دهد و به حیات خود ادامه دهد.

گل ارکیده نماد زنانگی، شکوه، عشق و محبت و زندگی دوباره است و به همین دلیل بسیاری این گیاه را به عنوان هدیه و پیشکشی گرانقدر به دوستان و اقوامی که به تازگی صاحب فرزند شدند می دهند تا عشق و محبت در زندگی آن ها بیشتر شود.

گل ارکیده | بیا و یادبگیر
گل ارکیده | بیا و یادبگیر

آیا گل ارکیده گیاهی سمی است؟

طبق بررسی های تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر تا این لحظه در هیچ منبع معتبری گزارشی مبنی بر مسمومیت توسط گل ارکیده ثبت نشده است. در نتیجه می توان گفت این گیاه سمی نیست و نگهداری از آن در محلی که کودکان یا حیوانات خانگی در آن حضور دارند هیچ مشکلی را به وجود نخواهد آورد.

شرایط مراقبت و نگهداری از گل ارکیده

  • آب

بهترین آب برای آبیاری گل ارکیده، آبی است که املاح و مواد معدنی نداشته باشد. در نتیجه آب لوله کشی یا آب شهری نمی تواند گزینه ی خوبی برای آبیاری این گیاه باشد. تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر پیشنهاد می کند تا برای آبیاری ارکیده از آب جوشیده یا آب هایی که چند روز در بطری مانده استفاده کنید.

به گیاه خود توجه کنید و به صورت روزانه از آن بازدید به عمل آورید و خاک آن را مورد بررسی قرار دهید تا از مرطوب بودن آن اطمینان حاصل نمایید. هر زمان که خاک این گیاه رو به خشکی رفت زمان آبیاری آن فرا رسیده است.

توجه داشته باشید که بسته به نوع آب و هوایی که این گیاه را در آن نگهداری می کنید نیاز به آب ارکیده متفاوت است. پس اگر خاک گیاه شما مرطوب بود آن را آبیاری نکنید. چون آبیاری بیش از اندازه یا غرقاب کردن این گیاه باعث خفگی و پوسیدگی ریشه ی آن می شود.

  • نور

گل ارکیده را باید در محلی از منزل یا محل کار خود قرار دهید که نور به اندازه ی کافی به آن بتابد. چون این گیاه نازپرورده نور آفتاب را خیلی دوست دارد و باید بیشتر طول روز را در برابر نور خورشید قرار داشته باشد.

مانند اکثر گیاهان آپارتمانی، ارکیده هم خواهان نور غیر مستقیم و مایل خورشید است. پس با قرار دادن این گیاه پشت پنجره ای که با یک پرده ی نازک پوشیده شده نور مناسب را برای آن فراهم کند.

شرایط مراقبت و نگهداری از گل ارکیده | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از گل ارکیده | بیا و یادبگیر
  • دما

بازه ی دمایی 15 تا 25 درجه ی سانتی گراد یا اگر بخواهیم بهتر بیان کنیم دمای اتاق، بهترین بستر برای نگهداری ارکیده است. البته به شرط آن که دم به دقیقه تغییر پیدا نکند. چون این گیاه تغییر مداوم دمای محیط را اصلا دوست ندارد.

به هیچ عنوان این گیاه را در برابر دستگاه های سرمایشی مثل کولر و در کنار دستگاه های گرمایشی مثل بخاری قرار ندهید. چون سرما و گرمای بیش از اندازه به آن آسیب می زند و روند رشد و حیات آن را با ختلال مواجه می کند.

سردی بیش از اندازه ی هوا باعث افزایش طول ساقه (رشد علفی) و تحریک فرایند گلدهی می شود و اگر این سردی بیش از حد تحمل ارکیده باشد گیاه دچار شوک می شود و گلبرگ های رنگی و خوشگل خود را از دست می دهد. از طرف دیگر اگر هوا گرم باشد گیاه پژمرده و بی حال می شود و به تدریج از پا در می آید. پس همواره دمای محیط را ثابت نگه دارید.

  • خاک

گیاهی چنین نازپروده و حساس را نمی توان در هر خاکی کاشت. باید خاکی مخصوص و درخور برای نگهداری آن فراهم کرد. خاکی که زهکشی مناسبی داشته باشد امکان عبور سریع آب، پس از آبیاری را بدهد.

پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر به شما همراهان گرامی استفاده از پوست درخت است. چون زهکشی آن فوقالعاده است و می تواند تا 2 سال از ارکیده به خوبی محافظت کند.

شرایط مراقبت و نگهداری از گل ارکیده | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از گل ارکیده | بیا و یادبگیر
  • کود

مانند هر گیاه آپارتمانی دیگری ارکیده هم به تقویت و کود دهی نیاز دارد. در فصل های بهار و تابستان می توانید ماهیانه 1 مرتبه این گیاه را با استفاده از کود مایع و طبق دستوری که روی آن نوشته تغذیه کنید.

اما زمانی که وارد فصل پاییز می شویم باید این فرایند متوقف شود و تا پایان فصل زمستان اجازه ی استراحت و خواب به گیاه داده شود. همچنین بهتر است در زمان شکوفه زدن این گیاه به آن کود ندهید. چون ممکن است این فرایند با اختلال رو به رو شود.

  • تعویض گلدان

بسته به میزان رشد، بیرون زدگی و رنگ ریشه می توانید تصمیم به تعویض و یا عدم تعویض گلدان گل ارکیده بگیرید. اگر ریشه ی این گیاه جایی برای رشد نداشت یا رنگ آن به قهوه ای مایل شده بود و یا این که ریشه از انتهای گلدان بیرون زده بود، زمان خوبی است که گلدان آن را تعویض کنید.

شرایط مراقبت و نگهداری از گل ارکیده | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از گل ارکیده | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه ارکیده

تکثیر ارکیده فرایند کمی حساسی است و نیاز به دقت و مهارت کافی دارد. چون با کوچک ترین اشتباه این پروسه با شکست رو به رو می شود و گیاه از بین می رود. اما نگران نباشید. تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر اینجا و در کنار شما است تا بتوانید این فرایند را به درست ترین شکل ممکن پیش ببرید و یک گیاه تازه برای خود داشته باشید.

  • تکثیر ارکیده به وسیله ی تقسیم بوته

در برخی از گونه های گل ارکیده می توان از روش تقسیم بوته برای تکثیر استفاده کرد. گونه هایی که 6 یا بیش از این تعداد پیاز کاذب دارند مناسب انجام این فرایند هستند.

شما همراه عزیز بیا و یادبگیر می توانید در زمان تعویض گلدان ریشه ی این گیاه را با استفاده از یک چاقوی تیز و با احتیاط به دو قسمت تقسیم و هر کدام را در یک گلدان جداگانه بکارید و مانند یک گیاه بالغ آن ها را آبیاری کنید.

تکثیر ارکیده به وسیله ی تقسیم بوته | بیا و یادبگیر
تکثیر ارکیده به وسیله ی تقسیم بوته | بیا و یادبگیر
  • تکثیر ارکیده به روش قلمه

روش قلمه زدن بسیار ساده است. پس اگر روش قبلی (تکثیر به وسیله ی تقسیم بوته) کمی به نظرتان سخت می رسد می توانید با کمی دقت از این روش برای تکثیر گل ارکیده استفاده کنید.

یک ساقه ی مناسب که ریشه ی هوایی و تعدادی برگ دارد را انتخاب و آن را با استفاده از یک چاقوی تیز یا قیچی باغبانی از گیاه مادر جدا کنید. در ادامه یک گلدان با خاک مناسب تهیه و قلمه ی خود را در آن بکارید.

تکثیر ارکیده به روش قلمه | بیا و یادبگیر
تکثیر ارکیده به روش قلمه | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های گل ارکیده

هیچ گیاه آپارتمانی از شر آفات و بیماری ها در امان نیست و ممکن است هر لحظه با آن ها سرشاخ شود. در خصوص ارکیده اما اکثر حملات توسط قارچ ها انجام می شود که در ادامه ی این بخش بیشتر به آن می پردازیم.

  • عفونت قارچی

اگر گیاه شما دچار فرو رفتگی یا زنگ زدگی شده احتمالا مورد حمله ی قارچ ها قرار گرفته است. قارچ های یکی از بد ترین دشمنان گل ارکیده هستند و از هر فرصتی برای آسیب زدن به این گیاه جذاب و دیدنی استفاده می کنند.

اما نگران نباشید چون برای درمان گیاهی که مورد حمله ی قارچ های قرار گرفته راه حل های مختلفی وجود دارد. در قدم اول باید خاک گیاه را تعویض کنید و اجازه تجمع آب روی برگ ها و ساقه های آن را ندهید. حال می توانید قسمت هایی از سطح برگ ها که آسیب دیده اند را با یک قیچی باغبانی جدا کنید و با کمی هیدروژن پراکسید گیاه خود را اسپری کنید.

  • چرا برگ های ارکیده تیره می شوند؟

تیره شدن برگ های گل ارکیده یکی از نشانه هی کم بود نور است. در واقع گیاه با این تغییر رنگ این پیام را به شما می رساند که نور به اندازه کافی به آن نمی رسد و باید جای آن را تغییر دهید و به محلی پر نور تر انتقال دهید.

  • چرا برگ های ارکیده قهوه ای می شوند؟

قهوه ای یا قرمز شدن برگ های گل ارکیده از نشانه های تابیدن نور بیش از اندازه به آن است. مناسب است تا گیاه خود را پشت پنجره ای که به وسیله ی یک پرده پوشیده شده قرار دهید تا به اندازه ی نیاز از نور غیر مستقیم خورشید بهره ببرد.

آفات و بیماری های گل ارکیده | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های گل ارکیده | بیا و یادبگیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

بابا آدم
فیکوس