گوگل کنسول | بیا و یادبگیر

راهنمای گوگل سرچ کنسول

سال های پیش و زمانی که کسب و کار ها به صورت سنتی اداره می شد مدیران و متصدیان به صورت رو در رو مشتریان خود را می دیدند، خواسته ی آن ها را می شنیدند و با توجه به آن تصمیماتی برای بهبود وضعیت کسب و کار خود می گرفتند.

اما با ورود کسب و کار ها به دنیای اینترنت یا به اصطلاح دیجیتالی شدن آن ها، دیگر چنین فرایندی امکان پذیر نیست. چون مخاطبان یک کسب و کار اینترنتی ممکن است در هر زمانی و از هر جایی از این کره ی خاکی وارد یک وبسایت شوند و بخواهند از محصولات یا خدمات آن استفاده کنند.

حال چه باید کرد؟ چطور باید به این آمار و ارقام و اطلاعات دسترسی پیدا کرد و به کمک آن ها یک کسب و کار آنلاین را رشد داد؟ برای پاسخ به چنین سوالاتی موتور های جستجو استفاده از ابزار های وبمستر را به مخاطبین خود پیشنهاد دادند.

ابزار هایی که این روز ها مورد استقبال بسیاری از مدیران سایت ها و سئوکار ها قرار گرفته و منجر به پیشرفت کسب و کار های آنلاین شده است. از جمله مهم ترین و پر استفاده ترین این ابزار ها گوگل کنسول شرکت گوگل است که در این مقاله قصد آموزش کار با آن را به شما همراهان عزیز بیا و یادبگیر داریم.

گوگل کنسول چیست؟

گوگل کنسول ابزار رایگان موتور جستجوی گوگل برای بررسی وضعیت وبسایت ها است. دریچه ای که به مدیران سایت ها و سئوکاران کمک می کند تا ببینند که گوگل وبسایت آن ها را چطور می بیند و چه نظری راجع به آن دارد.

ابزاری که با ارائه آمار های دقیق و حساب شده از وبسایت ها می تواند دید بهتری به مدیران و صاحبان کسب و کار های اینترنتی بدهد و کنترل بیزینس های دیجیتال را ساده تر و سرعت رشد آن ها را افزایش دهد.

گوگل کنسول چیست؟ | بیا و یادبگیر
گوگل کنسول چیست؟ | بیا و یادبگیر

چرا باید وبسایت خود را در گوگل کنسول ثبت کنیم؟

برای سرمایه گذاری بلند مدت و کسب موفقیت در بستر وب باید با موتور های جستجو و در راس آن ها گوگل تعامل مناسبی داشت. تعاملی که گوگل بهترین راه آن را ثبت سایت در گوگل کنسول می داند و انجام این فرایند را به شکل های مختلف در مقالات خود به صاحبان وبسایت ها توصیه کرده است.

زمانی که یک سایت در سرچ کنسول گوگل ثبت می شود، موتور جستجوی گوگل تعهد بیشتری نسبت به آن پیدا می کند. یعنی شروع به بررسی و آنالیز دقیق تر وبسایت می کند و با ارائه ی گزارش های مناسب به رشد سریع تر و بهتر آن کمک می کند.

از جمله مهم ترین اطلاعاتی که مدیران کسب و کار های اینترنتی می توانند با ثبت وبسایت خود در گوگل کنسول به دست آورند می توان به نوع دستگاهی که برای ورود به سایت از آن استفاده شده، کشوری که بازدید کننده در آن حضور دارد، پناتی شدن یا نشدن و لینک های ورودی و خروجی اشاره کرد.

آیا ثبت سایت در گوگل کنسول در سئو سایت تاثیری دارد؟

خیر ثبت سایت در گوگل کنسول به طور مستقیم تاثیر در سئوی یک سایت ندارد. یعنی اگر وبسایتی در این سامانه ثبت شود گوگل امتیاز مثبتی به آن نمی دهد. اما به صورت غیر مستقیم می تواند تاثیر به سزایی در سئو و بهینه سازی هر وبسایتی داشته باشد.

به این شکل که گوگل با ارائه ی گزارش ها و آمار های مختلف به مدیران سایت ها و سئو کار ها می گوید که وبسایت آن ها در چه موقعیتی قرار دارد، در چه کلماتی رتبه دارد و با استفاده از چه استراتژیی می توان در وضعیت فعلی آن بهبود ایجاد کرد.

مزایای ثبت سایت در گوگل سرچ کنسول

مزایای ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل بیشمار است. از نمایش تعداد کلیک های روی لینک ها گرفته تا بررسی مشکلات موجود در سایت، همه را می توان با استفاده از این ابزار رایگان گوگل مورد ارزیابی قرار داد. اما اگر بخواهیم مهم ترین مزیت های این ابزار گوگل را به شما معرفی کنیم باید به عناوین زیر اشاره کنیم.

  • اطلاع رسانی سریع

اطلاع رسانی سریع از جمله جذاب ترین قابلیت های گوگل کنسول است. این ویژگی به محض ثبت سایت در این سامانه فعال می شود و گوگل را ملزم می سازد تا هر گونه خطا و مشکلی را طی یک ایمیل سریعا به مدیران سایت گزارش دهد.

این ویژگی روند حل مشکلات و خطا های یک سایت را سرعت می بخشد و از کاهش رتبه و اعتبار وبسایت هایی که زیر نظر این موتور جستجو فعالیت می کنند جلوگیری می کند.

  • جلوگیری از خراب کاری

گاهی اوقات ممکن است رقبا برای پیشی گرفتن و زمین زدن یک کسب و کار آنلاین دست به کار های غیر اخلاقی بزنند. مثلا از سایت های مستهجن یا نامعتبر و ضعیف لینکی به وبسایت شما می دهند تا سبب کاهش رتبه ی وبسایت شما شوند و جایگاه شما را در نتایج جستجو تصاحب کنند.

در چنین شرایطی اگر وبسایت خود را در گوگل کنسول ثبت نکرده باشید باید با پنالتی های پی در پی مواجه شوید و شاهد کاهش رتبه و سقوط به انتهای نتایج جستجو باشید. اما اگر سایت خود را در این سامانه ثبت کرده باشید می توانید با طرح یک شکایت آنلاین و مسدود کردن لینک های مخرب از افت رتبه ی وبسایت خود جلوگیری کنید.

  • ارائه گزارش وضعیت

ارائه ی گزارش از وضعیت کلی وبسایت یکی دیگر از قابلیت هایی است که مدیران سایت می توانند با ثبت وبسایت های خود در گوگل سرچ کنسول از آن بهرهمند شوند و با استفاده از آن اعتبار کسب و کار دیجیتال خود را افزایش دهند.

گوگل کنسول به صورت مداوم در حال بررسی وبسایت ها است و گزارشاتی در خصوص تعداد کلیک های انجام شده روی لینک ها و تعداد دفعات نمایش لینک ها در نتایج جستجو را به مدیران سایت ها ارائه می دهد.

همچنین این ابزار گوگل اطلاعاتی در خصوص این که کاربران از چه کشور هایی وارد سایت می شوند و از چه دستگاهی برای این کار استفاده می کنند را در اختیار مدیران و صاحبان کسب و کار های اینترنتی قرار می دهد تا بهترین استراتژی ها برای رشد وبسایت ها تدوین شوند.

علاوه بر این اگر گوگل به خاطر انجام فرایندی اشتباه وبسایتی را پنالتی کند با استفاده از گوگل کنسول می توان به سرعت متوجه دلیل این به اصطلاح تنبیه شد و برای رفع آن و جلوگیری از افت رتبه اقدام موثر انجام داد.

مزایای ثبت سایت در گوگل سرچ کنسول | بیا و یادبگیر
مزایای ثبت سایت در گوگل سرچ کنسول | بیا و یادبگیر

راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول

به قدر کافی از مزایا و دلایل ثبت یک سایت در گوگل سرچ کنسول گفتیم. حالا دیگر نوبت کار عملی است. باید بدانیم که هر بخش چه اطلاعاتی را در اختیار ما قرار می دهد و چطور می توانیم از آن ها برای بهبود وضعیت وبسایتمان استفاده کنیم.

  • Overview

اولین بخش در داشبورد گوگل کنسول تب Overview است. تبی که شامل یک سری اطلاعات کلی در خصوص تعداد کلیک های انجام شده روی لینک های سایت در نتایج جستجو، تعداد لینک های ایندکس شده و وضعیت نمایش سایت در موبایل و تبلت است.

راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
  • Performance

این صفحه شامل اطلاعاتی درباره ی تعداد کلیک های انجام شده روی لینک های سایت در نتایج جستجو، تعداد نمایش لینک ها در نتایج جستجو، نرخ CTR (نسبت تعداد کلیک به تعداد نمایش) و موقعیت نسبی لینک های سایت در نتایج جستجو است.

دو نوع فیلتر با عنوان های Search Type و Date در این بخش برای مدیران سایت تدارک دیده شده است. در بخش Search Type می توان نوع جستجو را مشخص کرد. به عنوان مثال می توان نوع جستجو را روی Web قرار داد تا گزارشات تنها به نمایش مقالات در نتایج جستجو خلاصه شود.

همچنین می توان با تنظیم Search Type روی Image تمرکز گزارش ها را روی تصاویر برد. در این شرایط گوگل آماری از نمایش تصاویر و کلیک های انجام شده روی آن ها در بخش google image را به نمایش می گذارد.

اما بخش Date، این بخش برای مشخص کردن محدوده برای نمایش گزارش تعبیه شده است. می توانید این بخش را روی سه ماه تنظیم کنید تا آماری از عملکرد سه ماهه ی اخیر وبسایت خود داشته باشید. همچنین امکان دریافت آمار به صورت سه ماهه، شش ماهه و سالیانه نیز در این بخش امکان پذیر است.

علاوه بر این می توانید با کلیک برای روی Date و مراجعه به تب Compare یک گزارش مقایسه ای از وبسایت خود داشته باشید. به عنوان مثال می توانید عملکرد هفته ای که گذشت را با هفته ی پیش از آن مقایسه کنید تا روند پیشرفت یا پسرفت را مشاهده کنید.

کمی پایین تر و زیر نمودار های آمار و ارقام نیز اطلاعاتی در خصوص کلماتی که با جستجوی آن ها لینک های سایت نمایش داده می شوند، صفحاتی که بیشترین جستجو را داشتند، کشور هایی که کاربران از آن ها وارد سایت شدند و نوع دستگاهی که کاربران از آن برای ورود به سایت استفاده کردند مشخص شده است.

راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
  • URL inspection

یکی از مهم ترین بخش های گوگل کنسول تب URL inspection است. زمانی که روی این تب کلیک می کنید تمرکز بر روی نوار جستجویی که در بالای صفحه قرار داده شده جمع می شود. حال آدرس یکی از صفحات سایت خود را در این نوار جستجو قرار دهید و Enter را بزنید.

کمی صبر کنید تا سرچ کنسول نتایج را به شما نمایش دهد. اگر در نتایج نمایش داده شده تمام تست ها با تیک سبز مشخص شده بود یعنی URL ایندکس شده و در نتایج جستجو نمایش داده می شود.

اگر در نتایج نمایش داده شده برخی از تست ها با تیک سبز و برخی دیگر با علامت اخطار (warming) مشخص شده بود یعنی URL ایندکس شده و در نتایج جستجو نمایش داده می شود اما مورد تایید گوگل نیست.

اما اگر با صفحه ای رو به رو شدید که عبارت URL is not on Google در آن نوشته شده بود یعنی URL ایندکس نشده و در نتایج جستجو نمایش داده نمی شود. در این زمان باید روی دکمه Test Live URL کلیک کنید تا ربات گوگل شروع به بررسی URL کند.

اگر پس از تست، نتایج با تیک سبز مشخص شده بود می توانید روی عبارت Request Indexing که به معنی درخواست ایندکس صفحه است کلیک کنید. در غیر این صورت باید مشکلات را رفع و درخواست ایندکس را مجددا صادر کنید.

راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
  • Page

پیش تر این صفحه با نام Coverage شناخته می شد اما چند ماهی می شود که نام آن به Page تغییر پیدا کرده است. این بخش از گوگل کنسول دو دسته از صفحات را به شما نمایش می دهد. صفحاتی که ایندکس شدند، صفحاتی که ایندکس نشدند.

صفحاتی که ایندکس شده اند و در نتایج جستجو نمایش داده می شوند که نیاز به پیگیری و بررسی ندارند. اما صفحاتی که گوگل به هر دلیلی از نمایش آن ها در نتایج جستجو خودداری می کند باید مورد بررسی قرار بگیرند تا در صورت امکان مشکل آن ها حل شود.

نکته ای که باید در خصوص این صفحه مد نظر داشته باشید این است که گوگل ملزم به نمایش تمامی صفحات یک وبسایت در نتایج جستجو نیست. همیشه برخی از صفحات توسط گوگل نادیده گرفته می شوند و یا ایندکس آن ها با تاخیر همراه می شود تا شانس دیده شدن به تمامی سایت هایی که در بستر وب فعالیت می کنند داده شود.

راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
  • Sitemaps

فراموش نکنید که حتما نقشه سایت خود را در گوگل کنسول ثبت کنید. ثبت نقشه ی سایت فرایند خزیدن و ایندکس کردن را برای خزنده های این موتور جستجو ساده تر می کند و به سریع تر دیده شدن صفحات یک سایت کمک می کند.

راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
  • Removals

گاهی اوقات ممکن است به هر دلیلی بخواهید یکی از صفحات وبسایت خود را حذف کنید. اگر مستقیما و از داشبورد وردپرس اقدام به انجام این کار کنید باعث ایجاد خطای 404 می شوید. اما اگر این فرایند را از طریق گوگل سرچ کنسول انجام دهید دیگر با خطا 404 و دریافت امتیاز منفی از سوی گوگل مواجه نخواهید شد.

مراحل انجام این کار هم بسیار ساده است. به بخش Removals گوگل کنسول مراجعه کنید و روی دکمه ی قرمز رنگ (New Request) کلیک کنید و آدرس صفحه ای را که می خواهید حذف کنید را وارد و درخواست خود را تایید کنید.

راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
  • Mobile Usability

گزارشات در این بخش مربوط به ریسپانسیو بودن صفحات است. این روز ها به دلیل استفاده بیشتر مردم از موبایل و تبلت برای وبگردی دیگر طراحی یک سایت که فقط در صفحه نمایش های بزرگ به خوبی نشان داده شود برای گوگل و دیگر موتور های جستجو اصلا قابل قبول نیست.

به همین دلیل گوگل در سرچ کنسول خود بخشی را با عنوان Mobile Usability قرار داده تا مدیران سایت با مراجعه به آن متوجه شوند که وبسایتشان بر روی دیوایس های مختلف به خوبی نمایش داده می شود یا نیاز به باز طراحی وجود دارد.

راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
  • Security & Manual Action

در این بخش گوگل گزارش پنالتی هایی که شامل حال یک وبسایت می شود را به نمایش می گذارد. اگر طبق قوانین گوگل پیش رفته باشید و از سئو کلاه سیاه یا سئو کلاه خاکستری استفاده نکرده باشید معمولا در این صفحه با پیام No issue detected مواجه می شوید. در غیر این صورت شاهد لیستی از جریمه ها خواهید بود که گوگل برای وبسایت شما ثبت کرده است.

راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
  • Links

این بخش از گوگل کنسول دو قسمت مجزا دارد. یکی لینک خارجی است که URL هایی را شامل می شود که از سایت های دیگر به سایت شما اختصاص داده شده است. دیگری لینک داخلی است که URL هایی را شامل می شود که از یک محتوا در سایت خودتان به یک محتوای دیگر اختصاص داده اید.

راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
راهنمای کار با بخش های مختلف گوگل کنسول | بیا و یادبگیر
کلام آخر

در این مقاله تیم آموزش سئو بیا و یادبگیر تمام تلاش خود را انجام داد تا مهم ترین بخش های گوگل کنسول را که وبمستر ها به صورت روزانه برای دریافت آمار و ارقام به آن ها مراجعه می کنند را به شما عزیزان معرفی کند.

سایر بخش ها هم اطلاعات کاربردی و مفیدی را ارائه می دهند اما آن چنان تاثیری در بحث سئو و بهینه سازی یک سایت ندارند. به همین خاطر برای پیشگیری از خستگی و بی حوصلگی شما مخاطبین بیا و یادبگیر و طولانی نشدن مطلب از معرفی بخش های کم اهمیت چشم پوشی کردیم.

با این وجود اگر باز هم در خصوص گوگل کنسول سوالی دارید یا متوجه بخشی از محتوای متنی نشدید می توانید سوالات و نظرات خود را در بخش کامنت ها مطرح کنید تا ضمن پاسخ گویی به آن ها بتوانیم این محتوا را روز به روز قوی تر کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فایل Robots.txt
الکسا