برگ بیدی | بیا و یادبگیر

برگ بیدی

به نظر شما یک گیاه خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ یا بهتر بگوییم شما برای خرید یک گیاه آپارتمانی چه ویژگی هایی را در اولویت قرار می دهید؟ دوست دارید سرعت رشد گیاهی که خریداری می کنید زیاد باشد یا کم؟ آیا گیاهانی را برای خرید مناسب می دانید که مراقبت از آن ها ساده است یا به دنبال گیاهانی سخت گیر و پر توقع هستید؟

اگر علاقه مند به گیاهانی سریع الرشد هستید که نگهداری از آن ها ساده و بی دردسر باشد در جای مناسبی هستید و مقاله ی درستی را هم برای مطالعه انتخاب کرده اید. چون تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر در این مقاله به معرفی کامل یکی از همین گیاهان پرداخته است.

برگ بیدی، گیاهی از خانواده ی گیاهان علفی و خزنده با سرعت رشد بالا که در یک چشم بر هم زدن فضای خانه یا محل کار شما را از این رو به آن رو می کند و نگهداری از آن هم دردسر چندانی را به همراه ندارد.

برگ بیدی

برگ بیدی، گیاهی خاص و زیبا با برگ های بیضی شکل و رنگارنگ که اگر فضا و محل نگهداری از آن مساعد باشد در هر هفته رشدی 1 اینچی را خواهد داشت. به همین دلیل هم بسیاری از علاقه مندان به گل و گیاه به آن لقب گیاه 1 اینچی را نسبت داده اند.

این گیاه جذاب بومی مناطق جنوبی قاره ی گرم آفریقا است و امکان پرورش و رشد آن در برخی از شهر های کشور عزیزمان ایران نیز به دلیل تشابه آب و هوایی با قاره ی آفریقا وجود دارد.

برگ های آن بیضی شکل با دم برگ های پیکانی و تیز در رنگ های سبز و بنفش و سفید و قرمز، فصل شکوفایی گل هایش تابستان، دوام آن ها یک روزه و گلبرگ هایش پروانه ای شکل و به رنگ آبی و ارغوانی است.

در کنار تمامی این ویژگی های جذاب ظاهری بد نیست بدانید که برگ بیدی تصفیه کننده ی هوا هم هست و می تواند محیط نگهداری خود را از سموم و آلودگی ها پاکسازی کنید. در نتیجه می توان با نگهداری از آن در خانه، اداره یا مجتمع های تجاری هوایی پاکیزه و عاری از هر گونه آلودگی را اسشتمام کرد.

گیاه برگ بیدی | بیا و یادبگیر
گیاه برگ بیدی | بیا و یادبگیر

برگ بیدی گیاهی سمی است

اگر چه کم اما در مواردی مسمومیت بر اثر خوردن برگ های این گیاه گزارش شده و به همین دلیل تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر، برگ بیدی را هم در گروه گیاهان سمی قرار داده است.

بنابراین توصیه می شود تا همواره این گیاه را در محلی از منزل یا محل کار خود قرار دهید که دور از دسترس کودکان یا حیوانات خانگیتان باشد و خدایی ناکرده آسیبی به واسطه ی آن به عزیزان شما وارد نشود.

محبوب ترین گونه های برگ بیدی

برگ بیدی گونه های بسیار متنوع و متعددی دارد که هر کدام رنگ و شکل و ترکیب مختص به خود را دارند. برخی دارای برگ های ابلق و کوچک و برخی دیگر دارای برگ های بلند و تک رنگ هستند. از جمله معروف ترین گونه های این گیاه عبارتند از:

  • برگ بیدی پالیدا

پالیدا گونه ای خاص از خانواده ی برگ بیدی است که برگ های آن بلند و در رنگ های قرمز، سبز یا ارغوانی به دور گل های کاسه ای شکل این گیاه که رنگ قالب آن ها سفید، صورتی یا بنفش است قرار گرفته اند.

برگ بیدی پالیدا | بیا و یادبگیر
برگ بیدی پالیدا | بیا و یادبگیر
  • برگ بیدی آلبی فلورا

ظاهر برگ بیدی آلبی فلورا کمی فانتزی است و به خاطر برگ های ابلق سبز و صورتی و سفیدش طرفداران بسیاری را به سمت خود جذب کرده است. همچنین گل های آن به رنگ سفید است و فصل شکوفایی آن ها تابستان است.

برگ بیدی آلبی فلورا | بیا و یادبگیر
برگ بیدی آلبی فلورا | بیا و یادبگیر
  • برگ بیدی اسپاتکا

بارز ترین نشانه ی ظاهری برگ بیدی اسپاتکا ساقه های زیر زمینی آن است. یعنی برگ های آن مستقیما از دل داخل خاک بیرون آمده اند و مانند سایر اعضای این خانواده ساقه ای بیرون از خاک ندارد. همچنین برگ های گونه ی اسپاتکا گوشتی و عموما به رنگ های سبز و سفید و ارغوانی هستند.

برگ بیدی اسپاتکا | بیا و یادبگیر
برگ بیدی اسپاتکا | بیا و یادبگیر
  • برگ بیدی ویرجینیانا

ویرجینیانا از جمله زیبا ترین گونه های برگ بیدی است که برگ های آن در طیف رنگی سبز اما گل های آن بر خلاف سایر اعضای این خانواده، خود را در طیف های رنگی وسیع تری (آبی – صورتی – ارغوانی – قرمز – بنفش) نمایان می کنند.

برگ بیدی ویرجینیانا | بیا و یادبگیر
برگ بیدی ویرجینیانا | بیا و یادبگیر

شرایط مراقبت و نگهداری از برگ بیدی

  • آب

بهترین متد برای آبیاری گیاه برگ بیدی به پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپاتمانی بیا و یادبگیر بررسی وضعیت خاک این گیاه به صورت 2 روز یک بار و آبیاری آن در صورت خشک بودن بخش رویی خاک است.

اگر به هنگام ارزیابی وضعیت خاک نم یا رطوبت حس شد چه؟ در این صورت باید صبر کنید تا بخش فوقانی خاک این گیاه کاملا خشک شود و بعد برای آبیاری آن اقدام کنید.

همچنین در بحث آبیاری باید به این موضوع هم توجه داشته باشید که نیاز برگ بیدی به آب در فصول گرم سال بیشتر از فصل های سرد سال مثل پاییز و زمستان است. پس با آبیاری بیش از اندازه در نیم سال دوم زمینه را برای پوسیدگی ریشه ی آن فراهم نکنید.

نکته ی دیگری که باید در خصوص آبیاری این گیاه بدانید این است که برگ بیدی به هیچ عنوان دوست ندارد که خاکش غرقاب شود. چون غرقاب شدن امکان تنفس را از ریشه ی آن می گیرد و منجر به خفگی و از بین رفتن ریشه ی این گیاه می شود.

  • نور

قرار گرفتن در محلی که نور به صورت غیر مستقیم یا مایل به آن بتابد، ایده آل ترین شرایط نوری برای برگ بیدی است. این گیاه همچنین در نیم سایه نیز می تواند به رشد و نمو خود ادامه دهد اما قرار گیری در نیم سایه منجر به توقف فرایند گلدهی آن می شود.

  • دما

دمای اتاق برای نگهداری برگ بیدی مناسب است و این گیاه می تواند بیشتری بازدهی را در آن داشته باشد. اما اگر بخواهیم بازه ای مشخص برای نگهداری آن در نظر بگیریم باید گفت دمای 20 الی 30 درجه سانتی گراد برای آن مناسب است.

این گیاه با گرما میانه ی خوبی دارد اما تحمل سرما را ندارد. پس همواره آن را در دمای مناسب قرار دهید تا رشد متعادلی داشته باشد. همچنین بهتر است برگ بیدی خود را در برابر کولر و سایر وسایل سرمایشی قرار ندهید تا گیاهتان دچار یخ زدگی نشود و از بین نرود.

شرایط مراقبت و نگهداری از برگ بیدی | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از برگ بیدی | بیا و یادبگیر
  • خاک

برای نگهداری برگ بیدی می توانید از خاک های سبک مناسب گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. همچنین می توانید با استفاده از ترکیب خاک برگ، ماسه و خاک معمولی یا خاک باغچه، خاک مناسب این گیاه را درست کنید.

فراموش نکنید که خاکی که این گیاه را در آن می کارید باید دارای زهکشی مناسبی باشد تا بتواند آب اضافی را ار خود عبور دهد و از انتهای گلدان خارج کند. چون در صورتی که آب اضافی پس از آبیاری در خاک بماند می تواند ریشه گیاه را بپوساند و به از بین ببرد.

  • کود

برگ بیدی گیاهی است که برای رشد نیاز چندانی به کود دهی ندارد و می تواند در خاک مناسب خود به خوبی رشد کند. اما در صورتی که ضعف یا پژمردگی در آن مشاهده کردید می توانید با استفاده از کود های محلول در آب در فصل بهار و تابستان هر ماه یک مرتبه گیاه خود را تقویت کنید.

  • تعویض گلدان

برای تعویض گلدان برگ بیدی لازم است تا در اواخر هر سال به انتهای گلدان آن نگاهی بیندازید و ببینید که ریشه های این گیاه از انتهای گلدان بیرون زده یا این که هنوز جا برای رشد دارد.

با این همه اما با توجه به این که برگ بیدی رشدی 1 اینچی را در هر هفته دارد بهتر است که گلدان آن به صورت سالانه تعویض شود تا رشد این گیاه با توقف رو به رو نشود.

شرایط مراقبت و نگهداری از برگ بیدی | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از برگ بیدی | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه برگ بیدی

برای بسیاری عمل تکثیر گیاه یک فرایند عجیب و غریب و پیچیده است. به همین دلیل اکثر افراد از انجام آن سر باز می زنند و برای افزایش تعداد گیاهان خود اقدام به خرید آن ها از فروشگاه ها می کنند.

در صورتی که تکثیر گیاه یک فرایند ساده است و به راحتی می توان از پس آن برآمد. البته اگر مراحل انجام آن را به خوبی بدانید و روند درستی را برای این منظور در پیش بگیرید.

در همین راستا در ادامه ی این بخش دو روش کاربردی را برای تکثیر برگ بیدی به شما همراهان خوب بیا و یادبگیر آموزش خواهیم داد تا بتوانید خودتان در منزل و بدون کمک گرفتن از فرد دیگری گیاهی جدید را برای خود به عمل آورید.

  • تکثیر برگ بیدی به روش تقسیم بوته

در زمان تعویض گلدان که برای این گیاه فصل بهار و تابستان است می توانید به آهستگی و با استفاده از دست یا یک چاقوی تیز بوته های آن را از هم جدا کنید و در گلدان های جداگانه ای بکارید.

تنها نکته ای که لازم است تا در تکثیر برگ بیدی با استفاده از این روش مد نظر داشته باشید این است که باید عمل تقسیم را به نوعی انجام دهید که هر بوته نیاز های کافی برای رشد را داشته باشد. یعنی دارای ریشه ساقه و برگ باشد.

  • تکثیر برگ بیدی به روش قلمه زدن

قلمه زدن از شیرین ترین مراحل نگهداری یک گیاه است. چرا که با دست خود می توانید یک گیاه زیبای دیگر ایجاد کنید و محیطی شاد را برای خانه یا محل کار خود فراهم کنید. برای این منظور:

  1. در فصل رشد یعنی بهار و تابستان یک ساقه ی مناسب را انتخاب و با استفاده از چاقو یا قیچی باغبانی آن را از گیاه مادر جدا کنید. ساقه ای که انتخاب می کنید باید دست کم 5 سانتی متر ارتفاع داشته باشد تا بتوان از آن استفاده کرد.
  2. در گام بعدی باید برگ های انتهایی قلمه را از آن جدا کنید تا فقط برگ های بالایی باقی بماند.
  3. سپس قلمه را به مدت 2 روز در آب قرار می دهید تا ریشه دار شود.
  4. قلمه ی ریشه دار شده را در گلدانی با خاک مناسب بکارید و در دمای اتاق و در برار نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید.
تکثیر برگ بیدی به روش قلمه زدن | بیا و یادبگیر
تکثیر برگ بیدی به روش قلمه زدن | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های برگ بیدی

برای مقابله با آفات ها و بیماری های برگ بیدی تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر اینجا و در کنار شما است. در ادامه ی این بخش می توانید شایع ترین مشکلاتی که نگهدارندگان این گیاه با آن رو به رو هستند را بشناسید و روش های مقابله با آن ها را یاد بگیرید.

  • چرا برگ های برگ بیدی حالت ابلق خود را از دست می دهند؟

دلایل متعددی می تواند سبب از بین رفتن حالت ابلق برگ ها یا به اصطلاح رنگ پریدگی برگ های این گیاه شود اما اکثرا این پدیده زمانی رخ می دهد که گیاه نور کافی را دریافت نکند. به خصوص در گونه های ابلق که نیاز دارند تا اکثر طول روز را در برابر نور خورشید قرار داشته باشند.

بنابراین توصیه می شود تا برگ بیدی خود را در محلی از منزل یا محل کار خود قرار دهید که این گیاه بتواند از نور مایل یا فیلتر شده ی خورشید در تمام طول روز بهرهمند شود.

  • دلیل سوختن برگ های برگ بیدی چیست؟

نور مستقیم خورشید یا کود دهی بیش از اندازه می تواند دو دلیلی باشد که برگ های این گیاه به واسطه ی آن ها بسوزد. توصیه می شود تا محل قرار گیری برگ بیدی خود را مورد بررسی قرار دهید و در صورتی که نور به صورت مستقیم به آن می تابد با جابجایی آن به مکانی دیگر از سوختن برگ های آن جلوگیری کنید.

همچنین با توجه به آموزش هایی که در بخش کود بیان شد تنها زمانی گیاه خود را تقویت کنید که پژمرده یا بی حال شده باشد. چون برگ بیدی نیاز به کود دهی به صورت مداوم ندارد و می تواند مواد مورد نیاز خود را از خاک استخراج کند.

  • دلیل چسبناک شدن برگ های برگ بیدی چیست؟

چسبناک شدن برگ ها دلیلی بر هجوم آفات به گیاه شما است. برای رفع این مشکل در اولین قدم گیاه آسیب دیده را از سایر گیاهان آپارتمانی خود جدا و سپس هر دو هفته یک بار آن را با استفاده از آفت کش ها پاکسازی کنید.

آفات و بیماری های برگ بیدی | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های برگ بیدی | بیا و یادبگیر
  • چرا برگ های برگ بیدی لوله ای می شوند؟

هوای گرم و نبود رطوبت کافی دو عاملی است که منجر به لوله ای شدن برگ های این گیاه می شود. در صورت مشاهده ی لوله ای شدن برگ ها لازم است تا گیاه خود را به محیطی خنک تر انتقال دهید و با غبار پاشی رطوبت مورد نیاز آن را تامین کنید.

  • علت ایجاد سوختگی در نوک برگ های برگ بیدی چیست؟

معمولا سوخته شدن نوک برگ ها به دلیل کم آبی است. روند آبیاری گیاه خود را طبق دستورالعملی که در بخش آب آموش داده شد در پیش بگیرید تا این مشکل به مرور زمان مرتفع گردد.

بدین ترتیب که هر زمان بخش رویی خاک این گیاه به عمق 2 الی 3 سانتی متر خشک شد و هیچ رطوبت یا نمی در آن دیده نشد اجرای پروسه ی آبیاری را در دستور کار گیاه خود قرار دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

اسپاتی فیلوم
جگن