سیکلامن | بیا و یادبگیر

سیکلامن

سیکلامن یکی از آن گیاهان تو دل برو و دوست داشتنی است. گیاهی زیبا، کوچک و البته جمع و جور که مختص کاشت در گلدان های رنگی و جذاب و نگهداری در محیط های سربسته ای مثل منزل، ادارات و شرکت های خصوصی است.

از آن جمله گیاهانی تزئینی و پرفروش بازار گل و گیاه که اغلب باغداران و صاحبان گلخانه ها با قرار دادنش در معرض دید مشتریان خود کاری می کنند تا هوش از سر خریدارانشان بپرد و ولوله ای برای خرید این گیاه در دلشان بر پا شود.

سیکلامن

سیکلامن گیاه علفی بومی قاره ی اروپا، بخش هایی از مدیترانه و جنگل های شمالی کشور عزیزمان ایران است. سرعت رشد کندی دارد و بیشتر از آن که در طول تغییر اندازه داشته باشد در عرض و در سطح خاک رشد می کند و پیش می رود.

اوج شکوفاییش در فصل زمستان و حوالی سال نو میلادی است و در این زمان با گل های سفید و صورتی و قرمزش حسابی از هواداران خود دل می برد. رفتاری که مشابه آن را شاید فقط در گیاهی مثل بنت قنسول بتوانید مشاهده کنید.

البته گفتنی است که تمامی خصوصیاتی که در بالا به آن ها اشاره شد تنها در صورتی نمایان می شوند که شرایطی مناسبی برای نگهداری از این گیاه فراهم شده باشد. در غیر این صورت باید قید همه را زد.

گیاه سیکلامن | بیا و یادبگیر
گیاه سیکلامن | بیا و یادبگیر

آیا سیکلامن گیاهی سمی است؟

بله سیکلامن سمی است. برگ ها، تنه و ریشه ی این گیاه حاوی ماده ای به نام ساپونین است که در صورت ورود به دستگاه گوارش می تواند باعث مسمومیت و ایجاد حالت تهوع و استفراغ شود.

لذا بهتر است تا اگر در منزل کودک خردسالی دارید حتما فکری به حال محل قرار گیری سیکلامن خود بکنید و آن را در مکانی به دور از دسترس او (ترجیحا در ارتفاعی که دست کودک به آن نرسد) قرار دهید.

همچنین تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر به تمامی افرادی که از حیوانات خانگی نظیر سگ یا گربه نگهداری می کنند هم توصیه می کند تا با قرار دادن گیاه سیکلامن در مکانی که این موجودات رفت و آمد کمتری به آنجا دارند، از احتمال آسیب دیدنشان بکاهند.

شرایط مراقبت و نگهداری از سیکلامن

  • آب

قبل از مشخص کردن زمان مناسب برای آبیاری سیکلامن لازم است تا به چند نکته ی مهم در این باره اشاره کنیم. اول، غرقاب کردن ممنوع، به این دلیل که می تواند باعث پوسیدگی و از بین رفتن ریشه ی گیاه شما شود.

دوم، ریختن آب به روی برگ ها و گل های سیکلامن ممنوع، چون این عمل می تواند زمینه را برای خرابی و سوختن برگ های این گیاه فراهم کند. سوم، نگه داشتن آب در زیر گلدانی ممنوع، به این علت که امکان تنفس را از ریشه ی سیکلامن می گیرد و منجر به گندیدگی ریشه ی آن می شود.

برای آبیاری سیکلامن ابتدا باید وضعیت خاک این گیاه را بررسی و کمی با انگشتان خود خاک را پراکنده کنید تا از خشک بودن بخش رویی آن مطمئن شوید. سپس آب را با احتیاط و خیلی آرام مستقیما به روی خاک این گیاه بریزید تا ریشه ی آن به تدریج و در مواقع لزوم از این آب استفاده کند.

  • نور

در زمستان سیکلامن خود را در محلی قرار دهید که نور در اکثر ساعات روز به صورت غیر مستقیم به آن بتابد. به این دلیل که فصل زمستان زمان رشد و فعالیت حداکثری این گیاه است و عدم دریافت نور کافی می تواند منجر به ایجاد اختلال در روند رشد آن شود.

در فصول دیگر (منظور اواخر بهار تا انتهای تابستان) اما می توانید آن را در نیم سایه قرار دهید تا هم از گزند آفتاب سوزان در امان باشد و هم بتواند از خنکای هوا لذت ببرد و به خوبی استراحت کند.

  • دما

کمی خنک و کمی مرطوب، این نوع از هوا ایده آل ترین هوای ممکن برای محیط نگهداری سیکلامن است. همچنین دمای اتاق نیز می تواند برای نگهداری از این گیاه مناسب باشد.

شرایط مراقبت و نگهداری از سیکلامن | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از سیکلامن | بیا و یادبگیر
  • خاک

یک خاک غنی و سبک که زهکشی قابل قبولی هم دارد را تهیه و سیکلامن خود را در آن بکارید. بهترین پیشنهادی که تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر در این زمینه می تواند به شما همراهان همیشگی ارائه دهد ترکیبی از پیت ماس به همراه پرلیت است.

همچنین می توانید از ترکیب خاک معمولی و خاک برگ به همراه یک قسمت کود حیوانی پوسیده نیز به عنوان بستر سیکلامن استفاده کنید. البته با این پیش شرط که انتهای گلدان را با کمی ماسه پر کرده باشید تا بحث زهکشی را تحت پوشش قرار داده باشید.

  • کود

برای تقویت سیکلامن خود از کود های مایع غلیظ شده با نیتروژن پایین استفاده کنید. به یاد داشته باشید که پروسه ی کود دهی را تنها در زمانی که این گیاه بیدار و سرحال است در دستور کار خود قرار دهید و به هنگام خفتن آن (فصل تابستان) حتما این فرایند را متوقف کنید.

  • تعویض گلدان

هر دو سال یک بار و در فصل تابستان با تهیه گلدانی که دهانه ی بزرگ تری نسبت به گلدان فعلی این گیاه دارد برای تعویض گلدان سیکلامن اقدام و زمینه را برای رویش هر بیشتر آن فراهم کنید.

شرایط مراقبت و نگهداری از سیکلامن | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از سیکلامن | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه سیکلامن

پروسه ی تکثیر سیکلامن نسبت به سایر گیاهانی که می توان از آن ها در آپارتمان نگهداری کرد کمی دشوار تر است و ریزه کاری های بیشتری دارد. به همین دلیل هم اکثر باغبانان و فروشندگان گل و گیاه به مشتریان خود پیشنهاد می کنند که به جای انجام عمل تکثیر یک نمونه ی دیگر از این گیاه را تهیه کنند تا سختی های این فرایند را به جان نخرند.

اما ما هم بیدی نیستیم که با این باد ها بلرزیم و میدان را خالی کنیم. فرایند تکثیر این گیاه هر چقدر هم که سخت و پیچیده باشد باز هم تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر آن را به شیوه ای کاملا ساده برای شما همراهان عزیز بازگو می کند تا بتوانید به راحتی سیکلامن خود را در منزل یا محل کارتان تکثیر کنید.

  • تکثیر سیکلامن به روش قلمه از برگ

برای تکثیر این گیاه به روش قلمه از برگ در اولین گام باید یک برگ سالم با ساقه ای محکم انتخاب و آن را به کمک یک قیچی باغبانی از گیاه اصلی جدا کنید. توجه داشته باشید که عمل برش را به گونه ای انجام دهید که برگ مورد بحث دست کم 3 تا 5 سانتی متر ساقه با خود به همراه داشته باشد.

سپس قلمه را در یک هورمون ریشه زایی که حاوی قارچ کش نیز هست فرو ببرید تا احتمال هر گونه بیماری قارچی در قلمه ی خودتان را به صفر برسانید. در ادامه نیز آن را در محیطی با دمای متعادل و کم نور قرار دهید تا محل برش پینه ببندد.

حالا گلدانی کوچک بردارید و آن را با ترکیبی از کوکوپیت و پرلیت پر کنید و قلمه را در آن بکارید، خاکش را مرطوب نگه دارید و گلدان را هم در محلی قرار دهید که نور به صورت غیر مستقیم یا فیلتر شده به آن بتابد.

تکثیر سیکلامن به روش قلمه از برگ | بیا و یادبگیر
تکثیر سیکلامن به روش قلمه از برگ | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های سیکلامن

قابل توجه تمامی دوستانی که از گیاه سیکلامن نگهداری می کنند. این گیاه به شدت نازک نارنجی بوده و مستعد ابتلا به بیماری و هجوم آفات است. بنابراین اگر آن را برای نگهداری در منزل یا محل کار انتخاب کرده اید باید خودتان را نیز برای مقابله با مشکلات آن حسابی آماده کرده باشید.

  • دلیل گل ندادن سیکلامن چیست؟

دلایل مختلفی در عدم گلدهی این گیاه دخیل هستند که شاید برجسته ترین آن ها کمبود رطوبت و دمای نامناسب محیط نگهداری سیکلامن باشد. علاوه بر این عدم کود دهی و کمبود مواد مغذی در خاک نیز می تواند عاملی بر گل ندادن این گیاه باشد.

برای حل این مشکلات پیشنهاد می شود تا گلدان این گیاه را در محیطی با دمای 15 الی 25 درجه ی سانتی گراد قرار دهید و با اسپری کردن آب به روی آن کمی رطوبتش را افزایش دهید. همچنین می توانید با کود دهی در فصول بیداری این گیاه زمینه را برای گلدهی آن فراهم کنید.

  • علت زرد شدن برگ های سیکلامن چیست؟

زردی برگ ها جزئی از روند حیات این گیاه است و معمولا در فصل تابستان و زمان خفتگی آن رخ می دهد. بنابراین نیازی نیست که نگران این مسئله باشید. فقط میزان آبیاری آن را کم و میزان کود دهی آن را به طور کامل متوقف کنید تا سیکلامن به سلامت از این دوران گذر کند.

آفات و بیماری های سیکلامن | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های سیکلامن | بیا و یادبگیر
  • دلیل ایجاد لک های سفید روی برگ های سیکلامن چیست؟

شکل گیری لک های سفید رنگ روی برگ های این گیاه نشانه ای بر آبیاری با آب نامناسب است. به عبارت دیگر یعنی آبی که برای آبیاری این گیاه استفاده می کنید دارای املاح و آهک بالایی است که برای آن قابل قبول نیست. برای حل این مسئله پیشنهاد می شود تا از آب باران یا آب جوشیده برای آبیاری سیکلامن خود استفاده کنید.

  • علت ریزش برگ های سیکلامن چیست؟

ریزش برگ ها نشانه ای بر کم آبی گیاه است. برای رفع آن در قدم اول کمی میزان آبیاری گیاهتان را افزایش دهید و در قدم بعدی با استفاده از اسپری آب رطوبت مورد نیاز آن را فراهم کنید.

آفات و بیماری های سیکلامن | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های سیکلامن | بیا و یادبگیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

یوکا
کراسولا