جگن | بیا و یادبگیر

جگن

آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چمن ها هم می توانند انواع مختلفی داشته باشند؟ آیا تا به حال به فکر نگهداری یکی از گونه های چمن ها به عنوان گیاهی آپارتمانی در منزل یا محل کارتان افتاده اید؟ اصلا آیا چنین ایده ای قابلیت انجام دارد؟

در پاسخ به مجموعه ی سوال های بالا باید گفت بله، نگهداری از چمن ها در محیط های سربسته این روز ها به یک امر رایج تبدیل شده و عده ی زیادی از علاقه مندان به گل و گیاه، از گیاهانی این چنینی در منزل یا محل کار خود نگهداری می کنند تا فضای اطرافشان را از یکنواحتی بیرون آورند.

جگن، یکی از برجسته ترین و بارز ترین این دست از گیاهان است که به خصوص در این چند سال اخیر مورد توجه خیل عظیمی از طرفداران گل و گیاه قرار گرفته و میهمان خانه های بسیاری از علاقه مندان به گیاهان آپارتمانی در سراسر جهان شده است.

جگن

جگن از جمله گونه های گیاهی متعلق به نواحی مرطوب و باتلاقی شرق آسیا و استرالیا است. در برابر شرایط بی رحم محیطی مقاوم، مراتب مراقبت از آن ساده و به گفته ی بسیاری از فروشندگان گل و گیاه مناسب ترین گزینه برای افرادی است که به تازگی شروع به نگهداری از گیاهان آپارتمانی کرده اند.

برگ هایش سبز و بلند، دمبرگ هایش تیز و کشیده، فصل گلدهی آن به نوشته ی منابع معتبر فصل بهار و ماکسیموم ارتفاعش نهایتا به 40 سانتی متر می رسد که همین امر هم آن را مناسب قرار گیری بر روی میز، طاقچه و اُپن های آشپزخانه کرده است.

زنبق زرد و علف چینی از جمله نام هایی است که در کتاب ها و منابع معتبر بین المللی برای اشاره به گونه های مختلف وحشی و تزئینی این گیاه از آن ها استفاده می شود.

و در انتها، جالب است که بدانید براساس آخرین آمار حدود 40 گونه ی مختلف وحشی و تزئینی جگن در نواحی جنوبی ایران نیز رشد می کند که مردم این خطه از ایران زمین از آن هایی که ساقه های محکم تری دارند برای ساخت سبد های حصیری استفاده می کنند.

گیاه جگن | بیا و یادبگیر
گیاه جگن | بیا و یادبگیر

جگن گیاهی غیر سمی و ایمن

گیاه جگن کاملا غیر سمی و بی خطر است و نمی تواند هیچ آسیبی به انسان و حیوان برساند. پس از این بابت خیالی راحت آسوده داشته باشید و نگران به خطر افتادن سلامتی عزیزانتان به واسطه ی لمس یا بلعیدن برگ های آن نباشید.

شرایط مراقبت و نگهداری از جگن

  • آب

مناسب ترین ملاک و معیار برای تعیین زمان آبیاری جگن میزان خشکی خاک آن است. به عبارت ساده تر یعنی هر زمان که بخش رویی خاک آن به عمق 2 الی 3 سانتی متر خشک شد این گیاه مهیا و آماده ی آبیاری است.

بنابراین اگر روزی تصمیم به آبیاری این گیاه گرفتید اما با ارزیابی خاکش متوجه وجود رطوبت شدید بهتر است کمی دست نگهدارید تا نم موجود در خاک آن از بین برود.

همچنین به هیچ عنوان با خود نگویید که این گیاه علفی است و نیاز به آبیاری در مقیاس بالا و غرقاب کردن دارد. چون غرقاب کردن باعث پوسیده و گندیده شدن طوقه و ریشه ی آن می شود.

  • نور

محل استقرار و نگهداری جگن را به گونه ای انتخاب کنید که از گزند نور مستقیم و سوزاننده ی خورشید در امان باشد. چون نور مستقیم این غول سرخ می تواند برگ های گیاه شما را بسوزاند و موجب زردی و خشکی آن ها شود.

به پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر محلی که نور غیر مستقیم خورشید به آن می تابد را برای مستقر کردن این گیاه انتخاب کنید تا بتوانید شاهد رشد و قد کشیدنش باشید.

  • دما

دمای اتاق یعنی همان دمایی که برای ما انسان ها مساعد و قابل قبول هست برای گیاه جگن نیز کاملا مناسب است. بنابراین اگر از این گیاه در منزل نگهداری می کنید نیازی نیست که خیلی برای تنظیم دمای محیط دغدغه داشته باشید.

شرایط مراقبت و نگهداری از جگن | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از جگن | بیا و یادبگیر
  • خاک

از خاک های غنی و سبکی که زهکشی بالایی دارند برای بستر نگهدارنده جگن استفاده کنید. به این دلیل که چنین خاکی می تواند علاوه بر تامین نیاز های این گیاه آن را در برابر پوسیدگی و فاسد شدن نیز حفظ کند.

پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر در این زمینه استفاده از مخلوطی شامل کوکوپیت، پرلیت و پیت ماس است. ترکیبی که هم دارنده ی مواد مورد نیاز جگن برای ادامه ی حیات است و هم از ذخیره ی آب و پوسیدگی ریشه ی این گیاه جلوگیری می کند.

  • کود

برای تقویت گیاه جگن بهتر است تا از کود هایی که میزان فسفر و پتاسیم بالایی دارند استفاده کنید تا بتوانید پاسخگوی بخش بزرگی از نیاز های آن باشید. به یاد داشته باشید که پروسه ی تقویت این گیاه فقط مختص به فصول رشد آن است و نباید در نیم سال دوم با کود دهی مانع استراحتش شوید.

  • تعویض گلدان

تعویض گلدان جگن در بازه های زمانی دو ساله بهترین تصمیمی است که می توانید برای این گیاه بگیرید. چرا که معمولا در این بازه ی زمانی ریشه های این گیاه گلدان را پر می کنند و نیاز به فضای بیشتری دارند.

شرایط مراقبت و نگهداری از جگن | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از جگن | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه جگن

تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر برای تکثیر جگن 2 روش ساده را به شما همراهان همیشگی پیشنهاد می کند که بسته به خواست، تجربه و امکاناتی که در اختیار دارید می توانید یکی را انتخاب و در راستای افزایش تعداد گیاه خود گام بردارید. این 2 روش عبارتند از:

  • تکثیر جگن به روش قلمه از ساقه

برای تکثیر به این روش ابتدا باید یک ساقه با طول تقریبی 10 الی 15 سانتی را انتخاب و از گیاه مادر جدا کنید. سپس انتهای آن را آغشته به هورمون ریشه زایی کنید و در گلدانی که با پرلیت و کوکوپیت پر شده بکارید و در محلی که نور به صورت غیر مستقیم به آن می تابد و دمای متعادلی دارد قرار دهید.

  • تکثیر جگن به روش کاشت بذر

اگر قصد تکثیر به روش کاشت بذر را دارید لازم است تا بذر های سالم این گیاه را از فروشگاه های گل و گیاه یا گلخانه های تهیه و در گلدانی کوچک که با خاکی سبک پر شده بکارید و در محیطی با دمای 18 تا 23 درجه ی سانتی گراد قرار دهید. همچنین فراموش نکنید که خاک بذر ها باید تا زمان جوانه زدن همواره مرطوب باشد.

روش های تکثیر گیاه جگن | بیا و یادبگیر
روش های تکثیر گیاه جگن | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های جگن

به طور معمول چمن های آن چنان با آفات سرشاخ نمی شوند اما به دلیل آبیاری نامناسب، نور ناکافی و دمای بالا یا پایین دچار مشکلاتی از قبیل زردی، بی حالی و رنگ پریدگی می شوند که در این بخش به نحوه ی رفع آن ها خواهیم پرداخت.

  • دلیل زرد شدن برگ های جگن چیست؟

اگر از گیاه خود در فضای بیرونی مثل تراس یا باغچه نگهداری می کنید، باد های سرد می توانند عاملی بر زردی برگ های جگن باشند که می توانید با انتقال آن به فضای داخلی در راستای رفع این مسئله گام بردارید.

اما اگر از گیاه خود در فضای داخلی منزل نگهداری می کنید و باز هم شاهد زرد شدن برگ هایش هستید احتمالا بیش از حد نیاز به آن آب می دهید. فرایند آبیاری سریعا و تا زمان خشکی کامل خاک جگن متوقف و سپس مطابق با آموزش ارائه شده در بخش آب مجددا پروسه ی آبیاری را کلید بزنید.

  • چرا روی برگ های جگن لکه های سوخته ایجاد می شود؟

اگر روی برگ های جگن شما لکه هایی مثل جای سوختگی ایجاد شده یعنی این گیاه را در محلی قرار داده اید که نور به صورت مستقیم به آن می تابد که می توانید با تغییر محل نگهداری جگن و انتقال این گیاه به مکانی که نور به صورت غیر مستقیم یا فیلتر شده به آن می تابد در راستای رفع این مشکل گامی مثبت بردارید.

آفات و بیماری های جگن | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های جگن | بیا و یادبگیر
  • دلیل خشک و پژمرده شدن جگن چیست؟

اگر که گیاهتان پژمرده، بی حال و کمی خشک به نظر می رسد یعنی دمای محیط اطرافش بیش از اندازه بالا است. دمای محیط را کمی پایین بیاورید و یا اگر آن را در کنار وسایل گرمایشی قرار داده اید جابجایش کنید تا مشکل مرتفع گردد.

  • علت پوسیدگی ریشه ی جگن چیست؟

اصلی ترین علت پوسیده شدن ریشه ی گیاه جگن آبیاری بیش از اندازه و یا غرقاب کردن این گیاه است که برای جلوگیری از آن لازم است تا پیش از هر بار آبیاری این گیاه حتما وضعیت خاک آن را بررسی و در صورت حس نکردن نم یا رطوبت اقدام به آبیاری جگن کنید.

  • دلیل کاهش سرعت رشد جگن چیست؟

اگر احساس می کنید که سرعت رشد گیاهتان کم شده احتمالا ریشه های آن تمام فضای گلدان را پر کرده و دیگر جایی برای رشد ندارد و به همین دلیل هم جگن روند رشدش را کند کرده است.

در این زمان لازم است تا برای تعویض گلدان جگن اقدام و گلدانی با دهانه ی بزرگ تر برای این گیاه تهیه کنید تا ریشه های آن دوباره بتوانند شروع به رشد کنند.

آفات و بیماری های جگن | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های جگن | بیا و یادبگیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

برگ بیدی
یوکا