سرخس | بیا و یادبگیر

سرخس

سرخس ها، گیاهانی بدون گل اما همیشه سبز که به خاطر شرایط نگهداری ساده و سرعت رشد بالایی که دارند محبوب قلب های بسیاری از علاقه مندان به گیاهان آپارتمانی هستند.

سرخس

سرخس ها گیاهانی مشابه با جلبک ها خزه ها و گلسنگ هستند. گل نمی دهند اما همیشه سبز هستند و به واسطه ی سرعت رشد بالایی که دارند می توانند در یک چشم بر هم زدن محیط زندگی خود را زیبا کنند.

این گیاه زیبا بومی مناطق نیمه گرمسیری و استوایی است و آب و هوای گرم و تا حدی شرجی را می پسندد. آب و هوایی مشابه با مناطق شمالی کشور عزیزمان ایران که امکان رشد تا نزدیک به 2 متر را به سرخس می دهد.

گل سرخس | بیا و یادبگیر
گل سرخس | بیا و یادبگیر

آیا سرخس ها سمی هستند؟

برای انسان ها و حیوانات خانگی این گیاه کاملا ایمن و بدون خطر است. در نتیجه می توانید بدون هیچ گونه نگرانی از آن در منزل یا محل کار خود نگهداری کنید. چون لمس یا جویدن برگ های سرخس توسط انسان یا حیوانات خانگی هیچ گونه آسیبی را متحمل آن ها نمی کند.

شرایط مراقبت و نگهداری از سرخس

  • آب

اولین و مهم ترین نکته ای که باید در خصوص آبیاری سرخس بدانید این است که هرگز نباید آب را روی برگ های آن بریزید. همچنین غبار پاشی نیز می تواند به این گیاه آسیب برساند و آن را اذیت کند. آب باید مستقیم به روی خاک ریخته شود تا گیاه بتواند از آن استفاده کند.

آبیاری را تا زمانی ادامه دهید که آب در زیر گلدانی گیاه شما جمع شود. جمع شدن آب در زیر گلدانی به معنای کافی بودن میزان آبیاری است و نشانه ای بر سیراب شدن سرخس شما است. البته فراموش نکنید که بعد از هر مرتبه آبیاری، آب جمع شده در زیر گلدانی را خالی کنید.

مناسب است در هفته 2 الی 3 بار سرخس خود را آبیاری کنید. فراموش نکنید که قبل از هر بار آبیاری خاک آن را چک کنید تا از خشک بودن آن اطمینان حاصل نمایید. چون آبیاری زمانی که خاک خیس است باعث پوسیدگی ریشه ی گیاه می شود.

برای آبیاری سرخس ها از از آب های بدون املاح استفاده کنید. پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر به شما همراهان عزیز استفاده از آب های جوشیده یا آب باران برای آبیاری این گیاه است.

  • نور

مانند اکثر گیاهان آپارتمانی، سرخس ها هم تمایل به قرار گیری در برابر نور غیر مستقیم یا فیلتر شده ی خورشید دارند. در نتیجه اگر از این گیاه در خانه یا محل کار خود نگهداری می کنید بهتر است آن را پشت پنجره ای که با پرده ای نازک پوشیده شده قرار دهید تا شرایط نوری مساعدی برای آن فراهم شود.

علاوه بر نور غیر مستقیم خورشید این گیاه می تواند در سایه و نیم سایه نیز به رشد و نمو خود ادامه دهد اما اگر در برابر نور مستقیم خورشید قرار بگیرد برگ های آن زرد و خشک می شوند و گیاه به تدریج از بین می رود.

  • دما

برای نگهداری سرخس ها دمای اتاق بهترین و مناسب ترین دما است. اما اگر بخواهیم یک محدوده ی دمایی مشخصی را برای مراقبت از این گیاه به شما همراهان بیا و یادبگیر پیشنهاد کنیم باید به بازه ی دمایی 15 تا 25 درجه ی سانتی گراد اشاره کنیم.

این گیاه علاقه مند به نگهداری در آب و هوای گرمسیری و کمی مرطوب است و با آب و هوای سرد چندان رابطه ی خوبی ندارد. بنابراین پیشنهاد می شود تا اگر از سرخس خود در بیرون از منزل یا محل کار نگهداری می کنید، حتما با شروع فصل پاییز آن را به محیط داخلی انتقال دهید.

شرایط مراقبت و نگهداری از سرخس | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از سرخس | بیا و یادبگیر
  • خاک

خاک جنگلی خاکی است که سرخس می تواند در آن به خوبی رشد کند. چون زهکشی مناسبی دارد و آب را در خود نگه نمی دارد. از طرف دیگر این خاک غنی از مواد آلی است که برای نگهداری گیاهان مناسب است و می تواند به رشد بهتر آن ها کمک کند.

برای تهیه ی خاک مناسب این گیاه بهترین گزینه مراجعه به فروشگاه های گل و گیاه است اما اگر قصد ساخت خاک به صورت دستی را دارید می توانید با ترکیب پیت ماس، شن (ترجیحا درشت) و خاک لوم، خاک مورد نیاز سرخس را درست کنید.

  • کود

بهترین زمان کود دهی به سرخس نیم سال اول یعنی فصل بهار و تابستان است. در این زمان گیاه در حال رشد است و به تقویت نیاز دارد. بنابراین می توان به صورت ماهیانه و با استفاده از کود های مایع آن را تقویت کرد.

اما با ورود به نیم سال دوم و از راه رسیدن سرما و کند شدن سرعت رشد گیاه نیاز آن به کود کمتر می شود. در این زمان بهتر است هر 3 ماه یک بار سرخس خود را کود دهی کنید تا بیش از حد مزاحم تایم استراحت آن نشوید.

  • تعویض گلدان

به دلیل سرعت بالای رشد ریشه ی سرخس ها باید گلدان آن ها به صورت سالیانه تعویض شود. بهترین زمان برای انجام فرایند تعویض به پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر فصل بهار و تابستان است.

همچنین توصیه می شود تا این گیاه را در گلدان های پلاستیکی بکارید. چون گلدان های سفالی سرما را به سرعت به ریشه ی سرخس انتقال می دهند و ممکن است باعث یخ زدگی و آسیب دیدگی ریشه ی آن شوند.

اما پیش از تعویض بد نیست نگاهی هم به ریشه و وضعیت آن بکنید. گاهی اوقات ممکن است که ریشه ی گیاه شما به قدر کافی رشد نکرده باشد و نیازی به تعویض گلدان نداشته باشد.

بنابراین بهتر است تا پیش از انجام فرایند تعویض حتما وضعیت ریشه را مورد ارزیابی قرار دهید و اگر ریشه از انتهای گلدان یا از سوراخ زهکش بیرون زده بود عمل تعویض گلدان را در دستور کار خود قرار دهید.

شرایط مراقبت و نگهداری از سرخس | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از سرخس | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه سرخس

اگر شما هم از جمله دوستداران سرخس ها هستید و یکی از گونه های آن را در منزل یا محل کار خود نگهداری می کنید و به دنبال راهی ساده و سریع برای تکثیر آن هستید پیشنهاد می کنیم تا این بخش را با کمی دقت بیشتر مطالعه کنید.

  • تکثیر سرخس با استفاده از تقسیم بوته

اگر از همراهان قدیمی وبسایت بیا و یادبگیر باشید و سایر مقالاتی که در خصوص نگهداری از گیاهان آپارتمانی نگارش شده را مطالعه کرده باشید حتما با روش تقسیم بوته و مراحل انجام آن آشنا هستید. اگر هم جدیدا با وبسایت ما آشنا شده اید می توانید مراحل تکثیر سرخس به روش تقسیم بوته را کمی پایین تر مطالعه کنید.

بهترین زمان برای تکثیر این گیاه فصل بهار است. در این زمان می توانید سرخس خود را با احتیاط از گلدان خارج کنید و با استفاده از یک چاقوی تیز توپ ریشه ی آن را به دو نیم تقسیم کنید.

حال دو توپ ریشه دارید که می توانید هر کدام از آن ها را در یک گلدان جداگانه بکارید و مانند یک گیاه بالغ از آن ها مراقبت کنید. تنهای نکته ای که باید در این قسمت به آن توجه داشته باشید این است که ریشه گیاه نباید هنگام تقسیم آسیب ببیند و تقسیم باید به صورتی باشد که هر دو قسمت ریزم کافی برای رشد داشته باشند.

تکثیر سرخس با استفاده از تقسیم بوته | بیا و یادبگیر
تکثیر سرخس با استفاده از تقسیم بوته | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های سرخس

اگر طبق آموزش هایی که در این مقاله داده شده از سرخس خود نگهداری کنید احتمال بروز بیماری یا حمله ی آفات به آن بسیار اندک است. اما به هر روی ممکن است گاهی اوقات مشکلاتی حیات گیاه شما را تهدید کند که باید بتوانید در برابر آن ها از گیاه خود محافظت کنید.

  • علت خشک شدن برگ های سرخس چیست؟

خشک شدن برگ ها در این گیاه عموما به دلیل قرار گرفتن آن در برابر نور نامناسب یا کم آبی اتفاق می افتد که برای پیشگیری و رفع هر کدام روشی ساده پیش روی شما است.

اگر گیاه شما به دلیل قرار گرفتن در برابر نور نامناسب (نور مستقیم خورشید) دچار خشکی برگ شده باشد باید جای آن را عوض کنید و گیاه خود را به محلی انتقال دهید که نور به صورت مایل یا فیلتر شده به آن بتابد.

همچنین اگر به دلیل کمبود آب برگ های گیاه شما خشک شده لازم است تا طبق دستورالعملی که در بخش آب آموزش داده شد فرایند آبیاری این گیاه را در پیش بگیرید و به اندازه و به موقع آن را آبیاری کنید.

آفات و بیماری های سرخس | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های سرخس | بیا و یادبگیر
  • دلیل زرد شدن برگ های سرخس چیست؟

قرار گرفتن در برابر نور مستقیم خورشید اصلی ترین دلیل زرد شدن برگ های سرخس است. مناسب است تا گیاه خود را در محلی از منزل یا محل کار قرار دهید که نور به صورت غیر مستقیم به آن بتابد. قرار گرفتن این گیاه پشت پنجره ای که با یک پرده ی نازک پوشیده شده باشد می تواند محلی مناسب برای نگهداری سرخس باشد.

  • چرا برگ های سرخس لوله ای می شود؟

دلیل لوله ای شدن یا جمع شدن برگ های این گیاه ریختن آب به روی برگ های آن است. به هیچ عنوان هنگام آبیاری، آب را به روی برگ های این گیاه نریزید. همچنین از اسپری کردن آب روی برگ های سرخس به جد پرهیز کنید.

برای آبیاری صحیح لازم است آب را مستقیما به روی خاک این گیاه بریزید و اجازه دهید تا ریشه به هر شکلی که می خواهد از آن استفاده کند.

آفات و بیماری های سرخس | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های سرخس | بیا و یادبگیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

بنت قنسول
اسطوخودوس