آدنیوم | بیا و یادبگیر

آدنیوم

ظاهری خاص و بی همتا، گل هایی زیبا و رنگارنگ، مقاومت بالا در شرایط محیطی سخت، نگهداری ساده و بی دردسر، به نظر شما چه گیاهی می تواند تمام این ویژگی ها را داشته باشد؟ کمی سخت شد نه؟ نگران نباشید.

پاسخ گیاه آدنیوم است. گیاهی شیک و زیبا، زاده ی قاره ی گرم آفریقا و محبوب دل تمام علاقه مندان به نگهداری از گیاهان آپارتمانی، گیاهی که تنها یک نگاه کوتاه به آن هر فردی را شیفته و دلباخته ی آن می کند.

آدنیوم

آدنیوم، گیاهی زیبا با تنه ای گوشتی، گیاهی با گل های رنگارنگ و شیپوری شکل، گیاهی مقاوم، محبوب، کم توقع، مناسب برای زیباسازی محیط و انتخابی عالی برای نگهداری در منزل و محل کار، گیاهی که به دلیل شباهتش با گل رز و محل تولدش صحرا، آن را رز صحرایی هم می نامند.

اما باید بدانید که این شباهت تنها از نظر ظاهری است و از نظر خصوصیات و رفتار این دو گیاه کیلومتر ها از هم فاصله دارند. به عنوان مثال، برخلاف رز معمولی، رز صحرایی در برابر خشکی و بی آبی بسیار مقاوم است و می تواند تا مدت ها بدون آبیاری به حیات خود ادامه دهد.

آدنیوم عضوی از خانواده ی بزرگ ساکولنت ها است. تنه ی قطور و عجیب آن هم که محل ذخیره سازی آب است گواهی بر این مطلب است. این گیاه هم مانند دیگر اعضای این خانواده ی بزرگ انتخابی مناسب برای نگهداری در منزل یا محل کار است و می تواند زیبایی محیط زندگی خود را دوچندان کند.

زمان گلدهی آدنیوم نیم سال ابتدایی و فصل های بهار و تابستان است. زمانی که گیاه بیدار و هوشیار است و روند رو به رشدی را طی می کند. در نیم سال دوم اما خبری از گل های شیپوری رز صحرایی نیست و تنها شاخ و برگ آن قابل رویت است.

آدنیوم | بیا و یادبگیر
آدنیوم | بیا و یادبگیر

آدنیوم گیاهی سمی

برگ های این گیاه را لمس نکنید چون ممکن است دچار حساسیت های پوستی شوید. همچنین از جویدن آن ها نیز خودداری کنید، چون ممکن است دچار حالت تهوع، استفراغ و درد در ناحیه معده شوید. آن را به دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید چون آدنیوم گیاهی سمی است.

پس چطور باید به این گیاه رسیدگی کرد و نیاز های آن را برطرف کرد؟ پیشنهاد تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر استفاده از دستکش پلاستیکی است. دستکش پلاستیکی می تواند شما را از آسیب های احتمالی هنگام مراقبت و نگهداری از آدنیوم حفظ کند.

شرایط مراقبت و نگهداری از آدنیوم

  • آب

اولین نکته ای که لازم است در این بخش به آن اشاره کرد این است که آدنیوم در نیم سال ابتدایی میزان آبیاری بیشتر را می طلبد. اما در نیم سال دوم و با سرد تر شدن هوا این نیاز کمتر و کمتر می شود.

به طور متوسط این گیاه به یک بار آبیاری در هفته نیازمند است. اما اگر هوا بیش از اندازه گرم بود، می توانید در هفته 2 مرتبه آن را آبیاری کنید. در فصول سرد سال هم با توجه به میزان رطوبت خاک می توانید هر 2 یا 3 هفته یک بار آن را آبیاری کنید.

توجه داشته باشید که نباید خاک این گیاه را غرقاب کنید چرا که باعث پوسیدگی ریشه ی آن می شود. مناسب است بین دو آبیاری خاک آدنیوم کاملا خشک باشد. همچنین آبیاری باید به آهستگی و به روی خاک انجام بگیرد و از ریختن مستقیم آب روی گیاه خودداری شود.

  • نور

آدنیوم قرار گیری در برابر نور فیلتر شده ی خورشید را دوست دارد و باید روزانه بین 5 تا 7 ساعت در برابر نور خورشید قرار داشته باشد. اگر نور به اندازه ی کافی به این گیاه برسد ریشه ی آن ضخیم تر می شود و فرایند گلدهی را بهتر انجام می دهد. در غیر این صورت گیاه ضعیف می شود و از فرم عادی خود خارج می شود.

  • دما

اگر چه این گیاه می تواند دمای بین 15 تا 40 درجه سانتی گراد را تحمل کند. اما دمای مناسب برای زندگی آن دمای متعادل یا دمای اتاق است که به طور استاندارد بین 18 الی 21 درجه ی سانتی گراد است.

به هیچ عنوان اجازه ندهید که این گیاه دمای کمتر از 8 درجه سانتی گراد را تجربه کند چون منجر به یخ زدگی ریشه و از بین رفتن آن می شود. لذا توصیه می شود تا در روز های سرد سال آدنیوم را برای نگهداری به داخل منزل انتقال دهید.

شرایط مراقبت و نگهداری از آدنیوم | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از آدنیوم | بیا و یادبگیر
  • خاک

این گیاه به خاکی سبک با زهکشی مناسب نیاز دارد تا آب اضافی بعد از آبیاری در آن ذخیره نشود. چون باقی ماندن آب در خاک باعث پوسیدگی ریشه و ضعیف شدن آن می شود. خاک مخصوص کاکتوس یا ترکیبی از ماسه، پرلیت و پیت ماس می تواند برای نگهداری آدنیوم مناسب باشد.

  • کود

کود دهی و تقویت آدنیوم باید فقط در نیم سال ابتدایی انجام شود. در فصل بهار که گیاه تازه از خواب زمستانی بیدار شده و سر حال است هر ماه دو مرتبه و در فصل تابستان ماهیانه یک بار کود دهی به این گیاه کفایت می کند. کود های محلول در آب یا کود گرانوله بهترین گزینه ها برای تغذیه این گیاه به شما می رود.

  • تعویض گلدان

به دلیل سرعت رشد کندی که آدنیوم دارد بهتر است هر 2 الی 3 سال یک بار اقدام به تعویض گلدان آن کنید. هنگام تعویض گلدان باید بسیار مراقب باشید تا ریشه گیاه حین جابجایی آسیب نبیند. همچنین بهتر است دهانه ی گلدانی که برای جابجایی انتخاب می کنید یک سایز بزرگ تر از گلدان فعلی گیاه باشد.

شرایط مراقبت و نگهداری از آدنیوم | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از آدنیوم | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه آدنیوم

اگر قصد تکثیر آدنیوم را دارید این بخش حسابی به دردتان می خورد. در این بخش دو روش ساده و در عین حال کاربردی را برای تکثیر این گیاه به شما همراهان عزیز بیا و یادبگیر معرفی می کنیم و قدم به قدم مراحل هر کدام را تا انتها در کنار شما خواهیم بود.

  • تکثیر آدنیوم با استفاده از کاشت بذر

تکثیر این گیاه به وسیله ی کاشت بذر چند مرحله ی ساده دارد که باید به درستی انجام گیرد. پس اگر قصد دارید تا گیاه خود را از این روش تکثیر کنید مراحل زیر را به دقت انجام دهید.

  1. باید بذر این گیاه را در اختیار داشته باشید. برای این کار می توانید به فروشنده های معتبر مراجعه کنید و بذر مناسب را تهیه کنید. همچنین اگر یک گیاه بالغ آدنیوم در منزل یا محل کار دارید می توانید غلاف بذر آن را جدا کنید و به مدت دو هفته در محلی قرار دهید تا خشک شود.
  2. حال باید بذر را در خاک مناسب بکارید. این خاک می تواند خاک کاکتوس یا ترکیبی از پرلیت و پیت ماس و ماسه باشد.
  3. بعد از این که بذر را در گلدان کاشتید باید با استفاده از انگشتان خود کمی خاک را فشرده کنید تا هوا به بذر نرسد.
  4. گلدان خود را در برابر نور خورشید و در دمای اتاق نگهداری کنید.
  5. سعی کنید خاک را با استفاده از اسپری تا زمان جوانه زدن بذر خیس نگه دارید.
تکثیر آدنیوم با استفاده از کاشت بذر | بیا و یادبگیر
تکثیر آدنیوم با استفاده از کاشت بذر | بیا و یادبگیر
  • تکثیر گیاه آدنیوم به روش قلمه زدن

  1. یک ساقه ی سالم با طول بیش از 10 سانتی متر را انتخاب و با استفاده از یک قیچی باغبانی آن را با احتیاط ببرید.
  2. گل ها و برگ های نزدیک به ریشه را جدا کنید و اجازه دهید تا چند روز در یک محل تاریک و گرم بماند تا شیره داخلی آن خشک شود.
  3. سپس قلمه را در خاک مناسب آدنیوم بکارید و آن را در محلی نور گیر قرار دهید و روی آن را با استفاده از یک پلاستیک بپوشانید تا رطوبت آن تامین شود.
  4. به طور متوسط در این وضعیت 2 ماه زمان می برد تا قلمه جوانه بزند. بعد از جوانه زدن می توانید گیاه خود را در یک گلدان جدید بکارید و در محل مورد نظر خود قرار دهید.
تکثیر گیاه آدنیوم به روش قلمه زدن | بیا و یادبگیر
تکثیر گیاه آدنیوم به روش قلمه زدن | بیا و یادبگیر

آفات و بیماری های آدنیوم

آدنیوم خیلی کمتر از گیاهان آپارتمانی دیگر با آفات جدال می کند و اکثر مشکلات آن به دلیل نگهداری نامناسب ایجاد می شود. عمده ی این مشکلات به دلیل آبیاری نامناسب و نبود نور کافی برای این گیاه به وجود می آید که با رعایت چند نکته ساده می توان از رخ دادن آن ها جلوگیری کرد.

  • علت زرد شدن برگ های آدنیوم چیست؟

زرد شدن برگ ها دلایل مختلفی دارد. می تواند به دلیل آبیاری نامناسب (کمتر از میزان نیاز گیاه – بیش از اندازه ی نیاز گیاه) باشد. می تواند به دلیل حمله آفاتی مثل شپشک آردآلود یا کنه ی عنکبوتی باشد. گاهی هم ممکن است زردی برگ ها جزوی از طبیعت گیاه باشد.

اگر زردی برگ ها از حاشیه ها شروع شده باشد و به سمت داخل برگ حرکت کند دلیل آن آبیاری بیش از اندازه است. برای حل این مشکل می توانید میزان آبیاری را کم کنید و تا به تدریج وضعیت گیاه پایدار شود.

اما اگر این فرایند برعکس اتفاق افتاد یعنی زرد شدن برگ های از مرکز شروع شد و به سمت حاشیه ها حرکت کرد، به احتمال زیاد گیاه دچار کم آبی شده که می توانید با آبیاری به اندازه و کافی که پیش تر و در همین مقاله آموزش داده شد آدنیوم خود را از نابودی نجات دهید.

اگر برگ های گیاه زرد شده اما هنور به ساقه چسبیده احتمال حمله ی آفات محتمل است. برای این که از این بابت اطمینان حاصل کنید به برگ های زرد شده ضربه بزنید. اگر برگ با ضربه مستقیم باز هم به گیاه چسبیده باشد یعنی آدنیوم مورد حجوم آفات قرار گرفته و باید ضمن تشخیص نوع آفت روشی مناسب برای مقابله با آن اتخاذ شود.

در برخی موارد بعد از گلدهی ممکن است برگ های آدنیوم زرد شوند و شروع به ریزش کنند. این فرایند کاملا طبیعی است و جایی برای نگرانی نیست. در این زمان برگ های زرد شده با کوچک ترین لمس دستی از گیاه جدا می شوند و به زمین می افتند.

آفات و بیماری های آدنیوم | بیا و یادبگیر
آفات و بیماری های آدنیوم | بیا و یادبگیر
  • چرا برگ های آدنیوم لوله ای می شود؟

پیچ خوردگی یا لوله ای شدن برگ های آدنیوم فرایندی کاملا طبیعی است. البته اگر این اتفاق تنها برای چند برگ رخ داده باشد. اما اگر اکثر برگ ها حالت لوله ای به خود گرفته باشند موضوع دیگر طبیعی نیست و باید فکری به حال آن کرد.

تقویت خاک آدنیوم با استفاده از کود هایی که دارای پتاسیم – نیتروژن هستند می تواند مواد مغذی مورد نیاز ساقه و ریشه را فراهم کند و منجر به رشد برگ هایی با سایز بزرگ تر و پهن شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فیکوس
پرسیاوشان