خیار | بیا و یادبگیر

خیار

بعضی از خوراکی ها در فرهنگ تغذیه ی ایرانی با تمام حضور موثرشان مظلوم واقع شدند. میوه ها و سبزیجاتی که همیشه در سبد غذایی ما هستند اما هیچ وقت جدی گرفته نمی شوند و حتی به آن ها با بی انصافی لقب بی خاصیتی هم می دهند. خیار یکی از همین دست خوراکی ها است.

خیار

  • معرفی

خیار، گیاهی از خانواده ی کدو ها با اقسام گوناگون و بومی سرزمین هند که به واسطه ی بافت نرم و طبع خنکی که دارد از محبوبیت ویژه ای در میان مردم سراسر دنیا به خصوص آن هایی که در مناطقی با آب و هوای گرم و خشک زندگی می کنند برخوردار است.

در کنار گوجه فرنگی جزو مواد اولیه و بیس اصلی تهیه بسیاری از سالاد های محبوب دنیا مثل سالاد شیرازی است و از نوع شور شده ی آن که با نام خیارشور شناخته می شود به عنوان چاشنی در کنار غذا، طعم دهنده ی ساندویچ ها و همچنین تهیه غذا هایی مثل سالاد الویه استفاده می شود.

بیش از 90 درصد این میوه را آب تشکیل می دهد و همین امر مصرف گونه های مختلف آن مثل خیار چنبر را به انتخابی عالی برای هیدراته کردن بدن (تامین آب مورد نیاز بدن و سلول ها) در ماه های گرم سال تبدیل کرده است.

  • کشور های تولید کننده ی خیار

براساس آماری که سازمان فائو در سال 2020 از تولیدات و صادرات گونه های مختلف خیار در وبسایت خود منتشر کرده کشور چین در مجموع با تولید سالیانه نزدیک به 73 میلیون تن از این میوه در صدر جدول تولید کنندگان خیار قرار گرفته است.

بعد از چین هم با یک اختلاف بسیار فاحش کشور های ترکیه و روسیه جایگاه های دوم و سوم را از آن خود کرده اند و هر کدام به ترتیب 1.9 میلیون تن و 1.7 میلیون تن از این میوه را به صورت سالیانه تولید و راهی بازار های جهانی می کنند.

اما کمی پایین تر و در رتبه ی چهارم لیست بلند بالای تولید کنندگان میوه خیار نام کشور عزیزمان ایران هم به چشم می خورد. مجموع کشت باغات خیار ایران به طور متوسط در هر سال چیزی حدود 1.2 میلیون تن است که بخش بزرگی از آن صرف مصارف داخلی و مابقی برای صادرات به کشور های دیگر در نظر گرفته می شود.

کشور های تولید کننده ی خیار | بیا و یادبگیر
کشور های تولید کننده ی خیار | بیا و یادبگیر
  • کالری خیار

به طور تقریبی در هر 100 گرم خیار حدود 16 کیلو کالری انرژی وجود دارد که همین امر این میوه را به یکی از کم کالری ترین خوراکی های دنیا بدل کرده و سبب روی آوردن بسیاری از ورزشکاران و افرادی که اقدام به کالری شماری می کنند به آن شده است.

  • ویتامین های خیار

خیار حاوی مجموعه ی غنی از ویتامین ها و مواد مغذی است که هر کدام از آن ها می توانند به شکلی خاص بر سلامت ارگان های حیاتی بدن ما انسان ها تاثیر داشته باشند و زمینه را برای کارکرد هر چه بهتر آن ها فراهم کنند.

در این مجموعه ی غنی نام ویتامین ها و مواد مغذی فراوانی به چشم می خورد که اگر بخواهیم به چند مورد از آن ها اشاره کنیم باید از نام های چون پنتونیک اسید، ویتامین کا، ریبوفلاوین، ویتامین ب 6، ویتامین ث، منگنز، منیزیم، فسفر و پتاسیم یاد کنیم.

ویتامین های خیار | بیا و یادبگیر
ویتامین های خیار | بیا و یادبگیر

خواص خیار

  • خواص خیار برای بیماران دیابتی

پوست خیار دارای هورمون هایی است که پانکراس یا لوزالمعده با استفاده از آن ها انسولین مورد نیاز بدن ما انسان ها را تولید می کند. در نتیجه بیماران دیابتی می توانند با مصرف این میوه (البته با پوست) تا حدی در کنترل سطح قند خون خود گامی موثر بردارند.

  • هضم بهتر مواد غذایی به کمک خیار

وجود فیبر در این میوه موجب شده تا مصرف آن به دستگاه گوارش در هضم بهتر مواد غذایی کمک و از شکل گیری بیماری های روده و معده نظیر گرفتگی معده یا یبوست جلوگیری کند.

همچنین به دلیل وجود آنزیم ارپسین (مجموعه ای از آنزیم های هضم کننده ی پروتئین) در این میوه، مصرف روزانه ی آن می تواند منجر به از بین رفتن و جلوگیری از ایجاد کرم روده شود و زمینه را برای کارکرد هر چه بهتر دستگاه گوارش فراهم کند.

خواص خیار | بیا و یادبگیر
خواص خیار | بیا و یادبگیر
  • موثر در کاهش ناراحتی های معده

در صورتی از مشکلاتی چون سوزش سر دل و زخم یا ورم معده رنج می برید به توصیه ی تیم سلامت بیا و یادبگیر برای تسکین و آرامش درد خود روزانه یک لیوان آب خیار تازه بنوشید.

چرا که به دلیل وجود میزان بالای فیبر در این میوه با مصرف آن سموم و آلودگی ها از روده و معده پاک می شود و در ادامه علائم و نشانه های ناراحتی های معده نیز کاهش پیدا می کند.

  • خواص خیار برای حفظ سلامت پوست

خواص و فوایدی که به واسطه ی مصرف خوراکی و استعمال خارجی (ماسک) میوه ی خیار شامل حال پوست ما انسان ها می شود به قدری زیاد است که اگر بخواهیم به تک تک آن ها اشاره کنیم باید یک یا دو مقاله ی جداگانه در این باره نگارش کنیم. اما اگر موافق باشید می توانیم به بررسی چند مورد از مهم ترین آن ها همین جا و در همین مقاله به صورت خلاصه بپردازیم.

  1. به دلیل وجود آب فراوان در این میوه می توان از آن برای هیدراته کردن پوست استفاده کرد. برای این منظور تنها کافی است آب یک عدد خیار را با چند قطره آبلیمو ترکیب کنید و به شکل ماسک به مدت 10 الی 15 دقیقه روی پوست صورت خود قرار دهید.
  2. همچنین برای رفع پف و ورم دور چشم نیز استفاده از این میوه پیشنهاد تیم سلامت بیا و یادبگیر به شما است. چرا که می تواند رطوبت اضافی سلول های پوست دور چشم را کم کند و از ورم چشم بکاهد. برای این منظور تنها کافی است تا خیار را حلقه حلقه کرده و برای 30 دقیقه روی چشمان خود قرار دهید.
  3. برای رفع تیرگی پوست هم می توان از این میوه به صورت ماسک استفاده کرد. بدین ترتیب که یک عدد از آن را رنده و آب اضافیش را گرفته و به مدت 20 تا 25 دقیقه رو پوست صورت خود قرار دهید.
  4. برای رفع چین و چروک و همچنین تامین رطوبت مورد نیاز پوست هم می توان از خیار رنده شده به شکل ماسک استفاده کرد. تنها کاری که لازم است انجام دهید این است که یک عدد خیار را رنده کنید و به کمک یک دستمال آب اضافی آن را جدا کرده و به مدت 15 دقیقه روی پوست صورت خود قرار دهید.
خواص خیار | بیا و یادبگیر
خواص خیار | بیا و یادبگیر
  • خواص خیار در حفظ سلامت قلب و عروق

پتاسیم و منیزیم دو عنصری هستند که سبب تقویت قلب و بهبود کارکرد آن می شوند و از گرفتگی و مسدود شدن رگ های خونی نیز جلوگیری می کنند که خوشبختانه هر دو این عناصر به وفور در میوه ی خیار وجود دارد.

بدین ترتیب با مصرف روزانه ی این میوه می توان از خطر گرفتگی عروق و سکته قلبی و مغزی جلوگیری کرد و سبب گردش بهتر خون در بدن و پیشگیری از بروز بیماری هایی چون فشار خون بالا شد.

  • موثر در کنترل و کاهش وزن

همان طور که پیش تر به آن اشاره شد بیش از 90 درصد این میوه را آب تشکیل می دهد. در نتیجه به واسطه ی میزان کالری کم و آب فراوان در آن و همچنین فیبر بالایی که دارد، نوش جان کردن این میوه می تواند منجر به القای حس سیری در بدن شود و از پر خوری و اضافه خوری جلوگیری کند.

خواص خیار | بیا و یادبگیر
خواص خیار | بیا و یادبگیر
  • دارای خاصیت ضد سرطانی

به خاطر وجود مقادیر مشخصی از ویتامین ث و آنتی اکسیدان در این میوه مصرف آن می تواند ضمن تقویت سیستم ایمنی بدن از شکل گیری و تکثیر سلول های سرطانی جلوگیری کند و مانع از تشکیل رادیکال های آزاد شود.

در نتیجه افرادی که به صورت روزانه این میوه را نوش جان می کنند کمتر از سایرین در خطر ابتلا به گونه های مختلف سرطان مثل سرطان پروستات، سرطان رحم و سرطان سینه هستند.

  • حفظ سلامت سیستم کلیوی به کمک خیار

با توجه به این که اکثر حجم هر خیار را آب تشکیل داده می توان از آن به عنوان میوه ای مدر یاد کرد و مصرفش را برای حفظ سلامت سیستم کلیوی مفید دانست. مصرف روزانه این میوه به صورت خام یا آبگیری شده می تواند منجر به افزایش میزان ادرار شود و زمینه را برای دفع سموم از کلیه ها و کبد فراهم کند.

خواص خیار | بیا و یادبگیر
خواص خیار | بیا و یادبگیر
  • موثر در تقویت و سلامت استخوان ها

خیار سرشار از مواد مغذی و مورد نیاز استخوان ها مثل کلسیم، آهن و منگنز است و به همین دلیل مصرف روزانه ی آن می تواند در حفظ سلامت استخوان ها و جلوگیری از پوکی و شکننده شدن آن ها در میانسالی و کهنسالی موثر واقع شود.

خواص خیار | بیا و یادبگیر
خواص خیار | بیا و یادبگیر

مضرات خیار

  • ممکن است موجب بروز حساسیت یا آلرژی شود

مصرف این میوه ممکن است در برخی افراد موجب بروز حساسیت یا آلرژی شود. لذا در صورتی که بعد از نوش جان کردن آن نشانه هایی مثل خارش، ورم گلو، قرمزی گونه ها و گرفتگی صدا را در خود مشاهده کردید حتما به پزشک مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

بالنگ
گوجه فرنگی