سانسوریا | بیا و یادبگیر

سانسوریا

اگر از جمله علاقه مندان به گیاهان آپارتمانی هستید و به دنبال نمونه ای می گردید که هم لوکس به شمار برود و هم مراقبت از آن ساده باشد به پیشنهاد بیا و یادبگیر به سراغ سانسوریا بروید. یک گیاه جذاب و زیبا که حتی افراد کم تجربه و در اصطلاح تازه کار هم به راحتی می توانند از پس نگهداری آن برآیند.

سانسوریا

سانسوریا، گیاهی همیشه سبز با برگ های کشیده و سخت و انواع متعدد و زیبا، از جمله گیاهان مقاوم ساکن در این کره ی خاکی که مناسب ایجاد تغییر در دکوراسیون محیط های باز و بسته است و به همین دلیل هم از آن به عنوان یکی از گزینه های محبوب برای زیباسازی ادارات، پاساژ ها و خانه ها یاد می شود.

گونه های متعددی دارد. گونه هایی که هر کدام رنگ، اندازه و ظاهر مختص به خود را دارند. با این وجود اما نیاز ها و خواسته های اکثرشان برای زنده ماندن و رشد داشتن مشابه با هم است.

گیاه شمشیری و زبان مادر شوهر، از جمله نام هایی است که برای اشاره به سانسوریا استفاده می شود اما جالب است که بدانید به واسطه ی عمر طولانی و ماندگاری بالایی که دارد در برخی منابع به آن لقب گیاه نامیرا یا گیاه جاودان هم اعطا کرده اند.

پس اگر روزی روزگاری در جمعی نام گیاه نامیرا را شنیدید یا در مقاله ای چشمتان به عبارت گیاه جاودان خورد بدانید که موضوع بحث در رابطه با گیاه جذاب سانسوریا است.

این گیاه همچنین یک تصفیه کننده ی عالی هوا نیز هست و بر خلاف سایر همنوع های خود که تنها در روز اکسیژن تولید می کنند، شب هنگام هم به تولید اکسیژن می پردازد. به همین دلیل می توان با خیال راحت آن را در اتاق های خواب قرار داد و از استشمام اکسیژن خالص در طول شب لذت برد.

سانسوریا | بیا و یادبگیر
سانسوریا | بیا و یادبگیر

سانسوریا، گیاهی سمی

این گیاه به خودی خود سمی محسوب نمی شود و هیچ خطری برای سلامت ما انسان ها و حیوانات خانگیمان ندارد. البته به شرط آن که برگ هایش جویده یا خورده نشوند. چرا که این عمل می تواند سموم موجود در برگ های سانسوریا را آزاد و باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ شود.

لذا به توصیه تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر همواره سانسوریای خود را در مکانی به دور از دسترس حیوانات خانگی و کودکانتان قرار دهید تا خطری از جانب این گیاه سلامت آن ها را تهدید نکند.

سانسوریا، گیاهی سمی | بیا و یادبگیر
سانسوریا، گیاهی سمی | بیا و یادبگیر

انواع مختلف گیاه سانسوریا

همان طور که کمی پیش تر به آن اشاره کردیم سانسوریا گیاهی است با گونه های مختلف و متعدد که هر کدام شکل، اندازه و رنگ مخصوص به خود را دارند. اما این که این گونه ها کدامند و چه خصوصیاتی دارند مبحثی است که در این بخش به بحث درباره ی آن خواهیم پرداخت.

  • سانسوریا پا کوتاه

نام سانسوریا پاکوتاه به دلیل اندازه و سایز کوچک این گونه به آن نسبت داده شده است. حداکثر اندازه ی این گونه از گیاه شمشیری تقریبا 30 سانتی متر است که همین امر هم آن را برای استفاده بر روی میز ها و طاقچه ها مناسب می سازد.

سانسوریا پا کوتاه | بیا و یادبگیر
سانسوریا پا کوتاه | بیا و یادبگیر
  • سانسوریا ابلق

گونه ی ابلق گیاه شمشیری دارای برگ های پهن و سبز رنگ است که در حاشیه آن ها نواری زرد رنگ هم دیده می شود. نوار زردی که نشان دهنده ی میزان بالای نیاز این گونه به نور خورشید برای حفظ رنگ و لعاب خود نسبت به سایر همنوعانش است.

سانسوریا ابلق | بیا و یادبگیر
سانسوریا ابلق | بیا و یادبگیر
  • سانسوریا لوله ای

همان طور که از نام آن پیدا است برگ های این گونه از سانسوریا به شکل لوله است. لوله هایی که قطر تقریبی آن ها به طور میانگین 3 سانتی متر تخمین زده می شود و می توانند بین 30 الی 50 سانتی متر هم رشد داشته باشند.

سانسوریا لوله ای | بیا و یادبگیر
سانسوریا لوله ای | بیا و یادبگیر

 

  • سانسوریا مهتابی

سانسوریا مهتابی برگ های پهن تری نسبت به سایرین دارد. برگ هایی که رنگشان به خاکستری متمایل است از جمله اصلی ترین دلایل علاقه مندی بسیاری از طرفداران گل و گیاه به این گونه ی جذاب شده است.

سانسوریا مهتابی | بیا و یادبگیر
سانسوریا مهتابی | بیا و یادبگیر

شرایط مراقبت و نگهداری از سانسوریا

  • آب

پیش از این که برای آبیاری سانسوریا اقدام کنید لازم است تا با لمس خاک این گیاه به وسیله ی انگشت های خود از خشک بودن خاک آن اطمینان حاصل نمایید. چون آبیاری در زمانی که خاک این گیاه نم دارد می تواند منجر به پوسیدگی ریشه ی آن شود.

فرایند آبیاری را با استفاده از آب های تصفیه شده ی شهر و به اندازه ای انجام دهید که تمامی بخش های خاک این گیاه به طور کامل خیس شود. در انتهای نیز آب جمع شده در زیر گلدانی را هم خالی کنید.

همچنین توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید خاک سانسوریا را در آب غرق کنید. چرا که با این کار امکان تنفس را از ریشه ی این گیاه می گیرید و به تدریج باعث خفگی و گندیدگی ریشه ی آن می شود.

  • نور

سانسوریا توانایی تحمل همه نوع نوری اعم از مستقیم و غیر مستقیم خورشید را دارد. حتی می توان از نور مصنوعی فلوئورسنت نیز برای رشد آن استفاده کرد.

اما تمایل خود گیاه بیشتر به نور غیر مستقیم یا فیلتر شده ی خورشید است. بنابراین توصیه می شود تا حدالامکان آن را در محلی قرار دهید که نور به صورت غیر مستقیم به آن بتابد.

نکته ی دیگر این که نباید برای مدت زمان طولانی این گیاه را در برابر نور مستقیم خورشید قرار داد. چرا که برگ های آن تحمل نور مستقیم خورشید را برای طولانی مدت ندارند و آسیب می بینند.

  • دما

سانسوریا عضوی از خانواده ی ساکولنت ها است و به همین دلیل هم با آب و هوای گرمسیری رابطه ی بهتری نسبت به آب و هوای سردسیری دارد. بنابراین بهتر است تا همواره دمای محیط زندگی آن را گرم و البته ثابت نگه دارید.

مناسب ترین دما برای نگهداری سانسوریا به توصیه تیم نگهداری گیاهان آپارتمانی بیا و یادبگیر بازه ای بین 10 الی 25 درجه ی سانتی گراد یا همان دمای اتاق است.

  • خاک

مانند سایر اعضای خانواده ی ساکولنت ها، سانسوریا نیز می تواند به خوبی در خاک مخصوص کاکتوس به حیات خود ادامه دهد. همچنین می توان از ترکیب خاک معمولی به علاوه ی خاک برگ و کود آماده هم برای بستر این گیاه استفاده کرد. البته به شرط آن که زهکشی مناسبی روی آن صورت گرفته باشد.

  • کود

برای تقویت سانسوریا می توانید در نیم سال ابتدایی یعنی در فصل های بهار و تابستان با استفاده از کود های مناسب کاکتوس و طبق دستورالعملی که روی آن ها درج شده پروسه ی تغذیه را در پیش بگیرید. با شروع نیم سال دوم اما این فرایند باید به طور کامل متوقف شود تا گیاه بتواند به استراحت بپردازد.

  • تعویض گلدان

سانسوریا را در گلدان های خیلی بزرگ نکارید. چون زهکشی خاک موجود در گلدان های بزرگ به مراتب سخت تر از زهکشی خاک در گلدان های کوچک است. مناسب است این گیاه را در گلدانی سفالی با ارتقاع متوسط بکارید تا ریشه ی آن بتواند به خوبی از تمام بخش های خاک بهره ببرد.

اما در خصوص این که چه زمانی باید گلدان سانسوریا را تعویض کرد باید گفت که این گیاه نیاز به تعویض سالیانه ی گلدان ندارد و می تواند به مدت 2 الی 3 سال در یک گلدان باقی بماند.

بعد از گذشت این مدت زمان اما اگر در بازدید هایی که از وضعیت ریشه ی این گیاه به عمل آوردید مشاهده کردید که ریشه ی آن از انتهای گلدان بیرون زد یا کف گلدانش شکسته می توانید برای تعویض گلدان اقدام کنید.

شرایط مراقبت و نگهداری از سانسوریا | بیا و یادبگیر
شرایط مراقبت و نگهداری از سانسوریا | بیا و یادبگیر

روش های تکثیر گیاه سانسوریا

در این بخش از نگهداری گیاهان آپارتمانی قصد داریم تا شما همراهان عزیز بیا و یادبگیر را با 2 روش ساده برای تکثیر گیاه سانسوریا آشنا کنیم. این دو روش توسط هر فردی حتی با کمترین تجربه می تواند انجام بگیرد.

  • تکثیر سانسوریا به وسیله پاجوش

برای تکثیر سانسوریا با استفاده از این روش تنها کافی است تا پاجوش هایی که در کنار گیاه مادر سر از خاک بیرون می آورند را با احتیاط و به همراه ریشه ی نازکی که دارند جدا کنید و آن ها را در گلدان هایی جداگانه بکارید تا یک گیاه جدید برای خود داشته باشید.

  • تکثیر سانسوریا به روش قلمه از برگ

سانسوریا گیاهی است که برگ های آن مستقیما از خاک بیرون می آیند و چیزی به عنوان ساقه، مانند سایر گیاهان در آن دیده نمی شود. به همین منظور یکی از راهکار های معمول برای قلمه و تکثیر این گیاه استفاده از برگ های آن است. به این ترتیب که:

  1. یک برگ جوان به اندازه ی 25 الی 30 سانتی متر را انتخاب کنید و با استفاده از قیچی باغبانی آن را از گیاه مادر جدا کنید.
  2. یک ظرف را با آب پر کنید و کمی هورمون ریشه زایی درون آن بریزید و قلمه را در آن قرار دهید.
  3. بعد از گذشت مدتی از قرار دادن قلمه در آب فرایند ریشه زایی انجام می شود و می توانید قلمه ی خود را در گلدان بکارید.

آفات و بیماری های سانسوریا

آفت ها و بیماری ها از بزرگ ترین دشمنان گیاهان آپارتمانی هستند و می توانند آسیب های بسیار مخربی را به آن ها وارد کنند. از این رو قصد داریم تا شما را با برخی از رایج ترین این مشکلات آشنا کنیم و نحوه مقابله با آن ها را به شما آموزش دهیم.

  • چطور شپشک آردآلود را از سانسوریا پاک کنیم؟

یکی از دشمنان سرسخت نه تنها سانسوریا بلکه بسیاری دیگر از گیاهان آپارتمانی شپشک آردآلود است. این آفت به شکل توده های سفید رنگ روی برگ ها، ساقه و در برخی موارد در زیر خاک و ریشه هم ایجاد می شود و با مکیدن شیره گیاه آن را به نابودی می کشاند.

برای از بین بردن و پاکسازی شپشک آردآلود و نجات گیاه شمشیری از شر آن لازم است تا حوصله به خرج دهید و به طور مداوم گیاه خود را مورد بازبینی و بررسی قرار دهید. باید با استفاده از دستمالی که به الکل آغشته شده روی برگ ها و ساقه های آن را مرتبا تمیز کنید و به تدریج شپشک را از بین ببرید.

  • علت حمله قارچ ها به سانسوریا چیست؟

رطوبت زیاد می تواند با خود مشکلات بسیاری را به همراه داشته باشد که یکی از برجسته ترین آن ها هجوم قارچ ها است. وقتی که گیاه شما مورد حمله ی قارچ قرار می گیرد معمولا علائمی چون ضعف، پلاسیدگی و قرمزی برگ ها را از خود بروز می دهد که برای رفع آن ها می بایست اولا میزان رطوبت خاک را کاهش دهید و سپس با استفاده از قارچکش ها گیاه خود را پاکسازی دهید.

  • دلیل زرد شدن برگ های سانسوریا چیست؟

این مشکل به دو دلیل ممکن است به وجود آید. دلیل اول نرسیدن نور کافی به سانسوریای شما است که برای حل آن کافی است گیاه خود را به محلی که نور به صورت غیر مستقیم به آن می تابد انتقال دهید. دلیل دوم هم ضعیف بودن خاک است که می توانید با استفاده از کود این مشکل را نیز حل نمایید.

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

گل داوودی
گازمانیا